Sınav sayısı 2’den 20’ye çıkar uyarısı!
TEOG’un iptalinin ardından liselere giriş yönteminin nasıl olacağı tartışılıyor. Okulların kendilerinin öğrenci alması halinde sınav sayısının aşırı artacağı uyarısı yapılıyor
TEOG’un iptalinin ardından yeni dönemde liselere nasıl girileceği tartışılmaya devam ediyor. Kamuoyunda tartışılan yöntemlerden biri olan özellikli liselerin kendi sınavını yapması seçeneğine destek geldi. Öte yandan Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz ise çocukların yaklaşık 20 okulun sınavına girmek zorunda kalabileceğini belirtti. Yılmaz, okul başarı puanına göre öğrenci almaya kalkıldığında ise eski yıllarda süper liselerdeki gibi tam puana kura çekilmek zorunda kalınacağına dikkat çekti. Bunun yolsuzluk söylentilerine neden olacağını kaydeden Hatice Yılmaz, sadece adrese dayalı sistemin kullanılması durumunda ise geleneği olan köklü okullarla birlikte fen liseleri ve sosyal bilimler lisesi gibi bilim adamı yetiştirme amaçlı açılan okulların kapanacağını söyledi.
‘Küçük çaplı bir sınav’
Hatice Yılmaz, özellikli liselere 2017 TEOG yerleştirmesinde ilk yüzde 5’ten öğrenci alan okullar için okul notu şartına ve isteğe bağlı küçük çaplı bir seçme sınavı yapılmasını, sınava girme hakkı verilecek öğrencilerin 4’ten 8’inci sınıfa kadar Türkçe, matematik, fen bilimleri derslerinden yıl sonu başarı puanı en az 85 olması şartı getirilmesi gerektiğini vurguladı. Yılmaz, sınavın 8.sınıfı bitiren öğrencilere ve Haziran ayı içinde yapılmasını, sınav sorularının ise ölçmeye değil seçmeye yönelik, öğrencinin uygulama, yorumlama ve sonuç çıkarma becerilerini belirleyecek şekilde olmasını önerdi.
Hatice Yılmaz ayrıca yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların aynı şekilde devam etmesi gerektiğini, meslek, endüstri meslek, tematik ve çok programlı liseler gibi mesleki alanda eğitim veren okullar tek çatı altında birleştirilerek programlarının bulundukları bölgenin ihtiyacına göre oluşturulmasını istedi. Özel okulların isterlerse Haziran ayında yapılan sınavdan sonra kendi sınavlarını yapabileceğini ve tüm bunların dışında kalan Anadolu liseleri ile Anadolu imam hatip liselerine girecek öğrencilere bu iki okul türünden evine en yakın okulu seçme hakkı verilerek sorun çözüleceğini söyledi.