Siirt ve Bitlis büryan kebabını paylaşamadı
Siirt'in büryan kebabı için patent başvurusu, Bitlislileri ayağa kaldırdı. Büryan için TBMM'de milletvekilleri, Türk Patent Enstitüsü'nde de illerin valilikleri ve ticaret odaları karşı karşıya geldi
Siirt Valiliği'nin Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunarak büryan kebabını tescil ettirme girişimi Siirt ve Bitlis arasında 'büryan bizimdir' tartışması yarattı. Söz konusu krize son noktayı 'bilirkişi' koyacak. Türk Patent Enstitüsü, Siirt Valiliği'nin "Siirt Büryan Kebabı" ibareli coğrafi işaret için yaptığı başvuruyu kabul etti. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Önce AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, büryan kebabının Bitlis'e ait olduğunu TBMM'de gündeme getirdi. Arkasından Türk Patent Enstitüsü Başkanı Mustafa Şengür'e bir mektup gönderdi. Bunu Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası'nın resmi başvurusu izledi.
Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in TBMM'deki tepkisinden hemen sonra Türk Patent Enstitüsü'ne itirazda bulunan Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan "büryan bizimdir" tezini Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sine dayandırdı. "4. Murat, Revan Seferi sırasında Bitlis'e geldiğinde yöre halkı kendisine 'Büryan ve sütümüz dışında size ikram edecek bir şeyimiz yok' cevabını vermiş" diyen Tezcan, geçmişte Siirt'in Bitlis'in ilçesi olduğunu da hatırlatı.
Bakan Coşkun şaka yapmış!
Tartışma sürerken bir itiraz da Kastamonu Taşköprü'den geldi. Taşköprü Belediye Başkanı Hasan Atlan, "Büryan kebabı ne Bitlis'in ne de Siirt'in. Asırlardır Taşköprü'nün yöresel yemeği" dedi. Bu kavgaya katılmayacaklarını ama büryan adı verilen kuyu kebabının ilçede 400 yıllık geçmişi olduğunu belirten Atlan, sadece bunun bilinmesini istediklerini açıkladı.
Büryan'la ilgili bu gelişmeler yaşanırken Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, "Büryan'ın hangi ile ait olduğuna yiyip ben karar vereceğim. Ama önce Bitlis ve Siirtliler'in bana büryan ısmarlaması lazım" şeklinde açıklaması acaba gerçekten konu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na mı havale edildi sorusunu akla getirdi. Ancak öğrenilen o ki Bakan Coşkun bu konuda şaka yapmış. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra itirazlar için beklenen 6 aylık askı süresinin sonunda Türk Patent Enstitüsü konuyu uzman bilirkişilere havale edecek. Askı süresi bitmediği için konuyu araştırmak için hangi üniversitenin bilirkişi olarak seçildiği henüz kesinleşmedi. Şimdi hem Bitlis hem de Siirtliler bilirkişinin vereceği kararı bekliyorlar.