Sevgi Erenerol’un dedesine İstiklal Madalyası verilmişti
Türkİye 1920’lerde bağımsızlık mücadelesi verirken Fener Rum Patrikhanesi buna karşı çıkmayınca, 1884 Yozgat Akmağdeni doğumlu Eftim Karahisaritis patrikhanenin Türk Ortodoksları Helenleştirmeye çalıştığını iddia ederek, kendisi gibi düşünenlerle birlikte Anadolu Ortodoks Kilisesi’ni kurdu. Atatürk de destekledi. İstiklal Savaşı sonrası Eftim, Zeki Erenerol adı aldı. Ama Atatürk ona hep “Eftim Baba” derdi. Gazi unvanlı Papa I. Eftim Erenerol dünya sahnesindeki ilk Türk Papa oldu. Mübadele sonrası Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi’ni kurdu. Eftim Baba’nın Meclis bahçe duvarının üzerine çıkıp halka hitap ettiği bir konuşması Atatürk’ten büyük övgü almıştı.
Mezarında Atatürk’ün övgü dolu sözleri var
Ergenekon’DA tutuklanan Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sözcüsü Sevgi Erenerol’un dedesi Eftim, Atatürk’ün yakın ilgi gösterdiği gerçek bir “Kuvvayı Milliyeci”ydi. Eftim’in Ankara ve İç Anadolu’daki Türk Hristiyanlara liderlik yaparak Kurtuluş Savaşı’na destek olma çabalarından etkilenen Atatürk, “Baba Eftim” diye seslendiği Papa Eftim’i, savaşın ardından bizzat İstiklal Madalyası’yla ödüllendirdi. Gazi maaşı da bağlanan Papa Eftim, daha sonra Zeki Erenerol adını aldı. 1923’te Anadolu’daki ortodokslarla, Yunanistan’daki müslümanlar arasında yaşanan mübadelede Papa Eftim ve yakınları kararnameyle mübadeleden muaf tutuldu. İstanbul’a gelerek Türk Ortodoks Patrikhanesi’ni kuran Papa Eftim, 1968 yılında vefat etti. Şişli’deki Rum Ortodoks Mezarlığı’na defnedilen Papa Eftim’in lahdine Atatürk’ün, Meclis’te yaptığı konuşmada “Baba Eftim bu memlekete bir ordu kadar hizmet etmiştir” sözleri yazıldı.
Baba Eftim’in ölümünden sonra yerine büyük oğlu Turgut, 1991 yılında da Selçuk Erenerol patrik oldu. Selçuk Erenerol’un da ölümüyle aileden geriye Sevgi Erenerol ile kardeşi Paşa Ümit Erenerol kaldı. Paşa Erenerol, 2002’de babası Selçuk Erenerol’un yerine patrik olunca, kardeşi Sevgi Erenerol da Türk Ortodoks Patrikhanesi sözcüsü olarak öne çıktı.
Türk müziği makamıyla ayin yapardı
Eftim Baba’nın hayati Türk Milli mücadelesine adanmıştır. Rumlarca para ile satın alınmaya çalışılmış ve reddedilince Rum papazı tarafindan afaroz edilmisti. Ayini Türkçe ve Türk müziği makamlarına göre yapması Rumlarca kıskanılırdı. 1968’de öldü.