Putin'in isteği onaylandı!
Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus askerlerini Kırım’a göndermek için Meclis’ten yetki istedi. Meclis oy birliğiyle yetkiyi verdi. Hali hazırda Kırım’da binlerce Rus askeri var...
Ukrayna’da yönetimi muhaliflerin ele geçirmesiyle ayrılık rüzgarlarının esmeye başladığı Özerk Kırım Cumhuriyeti’nde Rus işgali başladı. Dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus Meclisi’nden Kırım’a asker göndermek için izin istedi. Meclis’e sunulan teklifte, “Ukrayna’daki sıra dışı durum; Rusya Federasyonu vatandaşlarının, soydaşlarımızın ve bu ülke topraklarındaki askerlerimizin can güvenliğine yönelik tehditle bağlantılı olarak... Rusya Federasyonu’na bağlı silahlı kuvvetlerin, Ukrayna’daki sosyo-politik durum normalleşene kadar bu ülkede kullanılması için teklif sunuyorum” denildi.
Tezkere oy birliğiyle geçti
Putin’in bu teklifi; Rusya anayasasının, Rus askerlerinin ülke dışında görevlendirilmesine izin veren 102’nci maddesi çerçevesinde sunduğu açıklandı. Rusya anayasasına göre, Devlet Başkanı olmasının yanı sıra Başkomutan da sayılan Putin’in, ülke dışına asker gönderebilmesi için Federasyon Konseyi’nden izin alması gerekiyor. Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rus ordusunun Ukrayna’da görev yapmasına onay verdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu doğrultudaki talebini oylayan Federasyon Konseyi, tezkereyi oy birliğiyle onayladı.
‘Ukrayna’ sözü endişelendirdi
Putin’in talebinde “Kırım” yerine “Ukrayna” ifadesini kullanması, Rus etnik topluluğun bulunduğu diğer doğu bölgelerine de Rus ordusunun gönderilebileceği şeklinde yorumlandı. Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ayrıca, konseyin dış ilişkiler komitesine talimat vererek, Putin’in Rusya’nın Washington Büyükelçisi’ni geri çağırması için gerekli işlemleri başlattı.
Referandum erkene alındı
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın “son dönemde” Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne 6 bin ek asker ve 30 zırhlı araç gönderdiğini belirtmişti. Rusya ise Karadeniz filosuna ait bir üssünün bulunduğu Kırım’daki asker sayısının, Ukrayna’yla yaptığı anlaşmanın şartlarını ihlal etmediğini savunuyordu. Kırım yönetimi de gelişmeler üzerine bağımsızlık anlamına gelecek referandumunun daha önce ilan edilen 25 Mayıs tarihinden 30 Mart’a alındığı açıklandı. Rusya da krize çözüm bulunması için Kiev yönetimiyle görüşmeyi reddetti.
Kiev: İlhak girişimi
Ukrayna’nın geçici cumhurbaşkanı Aleksandr Turçinov, Rusya’nın ülkesine asker gönderme kararını doğrudan ilhak girişimi olarak değerlendirdiklerini açıklayarak, ABD yönetiminden Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğünün savunulmasını talep etti. Rus parlamentosundan geçen tezkerenin hemen ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yi telefonla arayan Turçinov, “Rusya gizlemeden Ukrayna’ya karşı ilhak başlatmıştır. ABD’den destek bekliyoruz” dedi. Kerry de, “ABD Ukrayna’nın arkasında duracaktır” diye yanıt verdi.
Obama uyardı
Ukrayna’nın Rusya’nın Kırım’a 6000 asker, 9 zırhlı araç ve saldırı helikopterleri yığdığını açıklamasının ardından ABD devreye girdi. ABD Başkanı Barack Obama bölgedeki askeri hareketliliğin ardından Moskova’yı müdahaleye karşı uyardı; ‘Ukrayna’ya askeri müdahalenin bedelleri olur’ dedi. Obama ve müttefiklerinin Rusya’nın Kırım’a yönelik bir askeri müdahalesi durumunda Soçi’de yapılacak G8 zirvesine katılmayacağı açıklandı.
BM Güvenlik Kurulu toplandı
Putin’E ‘işgal izni’nin çıkmasıyla uluslararası örgütler harekete geçti. Rus ordusunun Kırım’a girmesine izin veren tezkerenin geçmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Ukrayna konusunda acil toplantı kararı aldı. İngiltere’nin talebi üzerine gerçekleşen toplantı, TSİ 21.00’de başladı. AB dışişleri bakanlarının da Ukrayna’daki durumu görüşmek üzere Pazartesi günü olağanüstü toplantı yapacağı belirtildi.
KIRIM’DA DURUM NE?
Ukrayna’dan ayrılık isteyen Rus yanlıları çoğunlukta
Kırım, Rusya yanlılarının çoğunlukta olduğu bir bölge. Karadeniz’e uzanan Kırım yarımadasında 2.3 milyon kişi yaşıyor. Nüfusun çoğu kendisini Rus olarak tanımlıyor ve Rusça konuşuyor. Bölge, 2010 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ağırlıklı olarak Viktor Yanukoviç’e oy verdi. Bölge halkının çoğu Yanukoviç’in darbe mağduru olduğunu düşünüyor. Bölgedeki diğer önemli azınlık grubu Müslüman Tatarlar da o dönem Ukrayna’da çoğunlukta olduklarını ve Sovyet lider Joseph Stalin tarafından, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi işgalcileriyle işbirliği yaptıkları iddiasıyla 1944’te göçe zorlandıklarını söylüyor. 2001 yılında yapılan nüfus sayımına göre Ukraynalılar Kırım’da nüfusun yüzde 24’ünü, Ruslar yüzde 58’sini, Tatarlar ise yüzde 12’sini oluşturuyor. Tatarlar, 1991’de Sovyetler Birliği’nin çökmesinden sonra bölgeye geri dönmeye başladı. Bu da, Tatarlar ve Ruslar arasında arazi haklarıyla ilgili çıkan tartışmalar nedeniyle gerginlik yaratıyor.
KIRIM ÇEKİŞMESİ!
Dün Ukrayna’nın başkenti Kiev’de “Kırım Ukrayna’nındır” eylemleri yapıldı. Kırım’ın başkenti Akmescit ve Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ile Harkim kentlerinde ise Rus yanlısı gösteriler vardı. Donetsk’te kalabalık bir grup Ukrayna bayrağını indirip, göndere Rus bayrağı çekti. Harkim ve Akmescit’te de Rus bayraklı eylemler yapıldı.
DAVUTOĞLU UKRAYNA’DA
Kırım’la telefon diplomasisi
Çalışma ziyareti için Ukrayna’ya giden Davutoğlu, Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Oleksandr Turçinov ile görüşmesinin ardından Başbakan Arseniy Yatsenyuk ile bir araya geldi. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre Davutoğlu, Ukrayna ziyareti sırasında İsviçreli mevkidaşı Didier Burkhalter ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Çubarov’la da telefon görüşmesi yaptı.
Davutoğlu, AGİT Dönem Başkanı İsviçre’nin Dışişleri Bakanı Burkhalter’e Kiev’deki son gelişmeleri aktarırken, KTMM Başkanı Çubarov ile Kırım’daki son gelişmeleri değerlendirdi.
Komandolar Boğaz’dan geçti
Ukrayna medyasına göre 26 Şubat sabahı Rusya’nın çıkarma gemileri “Kaliningrad” ile “Minsk”, Türkiye Boğazları üzerinden 20 dakika arayla Karadeniz’e geçiş yaptı. Rus gemilerini Boğaz’dan geçerken gösteren video tespit kayıtları da var.