Orkinosta ‘kota’kulli!
Dünyanın en pahalı balığı mavi yüzgeçli orkinos için Türkiye, uluslararası anlaşmaya aykırı davranıp tekne sayısını arttırınca balıkçılar yargıya gitti.
Japonların geleneksel yemeği ‘Suşi’ için kullanılan ve dünyanın en pahalı balığı olarak bilinen mavi yüzgeçli orkinos yüzünden balıkçılarla, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü (BSGM) karşı karşıya geldi. Avlanacak tekne sayısına kadar kotalı olan mavi yüzgeçli orkinos için ICCAT (Uluslararası Atlantik Ton Balıklarını Koruma Komisyonu) Türkiye’ye verilen 1223 ton balığın 16 tekne tarafından avlanacağını belirledi. Bakanlık kotanın 1080 tonunu balıkçılara verirken, geriye kalan 123 ton sportif ve amatör avcılara bırakıldı.
Balıkçılar dava açtı
Ancak BSGM, 3 Mart’ta bu yıl avlanacak tekneler için yapılan kura çekiminde ICCAT’ın belirlediği 16 tekne kotasını uluslararası anlaşmaya aykırı bir şekilde 25’e çıkardı. Kurayla Mayıs-Haziran ayları arasında avlanacak 25 tekne belirlendi. Kurayı kazanan 13 balıkçı ise hem tekne başı daha düşük miktarda av yapılacağı hem de kura haklarını kaybedeceklerini belirterek yürütmenin durdurulması için Ankara İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Balıkçılar açtıkları davayla bir aylık av başlamadan uluslararası hukuka aykırı işlemin durdurulması ve mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.
Kilosu 50 Euro
Ton balığının bir çeşidi olan ve nesli tükenmekte olduğu için kotalı olarak avlanan mavi yüzgeçli orkinosların neredeyse tamamı Japonya tarafından satın alınıyor. Japonlar bu balığı çiğ yani ‘Suşi’ olarak yiyor. Avlanan orkinoslar gözetmenler eşliğinde Türkiye’deki 5 çiftlikte 4-7 ay arasında beslenip, belirlenen yağ seviyesine ulaştıktan sonra satılıyor. 300-400 kg. arasında büyüklüğe ulaşan mavi yüzgeçli orkinosun kilosu Japonya’ya bu yıl 40-50 Euro arasında satılacak.