Soma’dan Gezi çıkarmak

Haberin Devamı

Büyük acılarda insani refleks, o acının etrafında bir duygusal kenetlenmedir. İnsanlar ortak acıyı, gerçekten acı olarak hissettiklerinde dayanışma ihtiyacı duyarlar.

Bu acıdan, acının yansımalarından herhangi bir fayda çıkarmak isteyenler de her zaman olur, ama toplum bunlara kulak asmaz, savuşturur.

Soma büyük bir acıdır, dünyada her toplumu sarsacak, dayanışma duygusunu yükseltecek, düşündürecek, ortak duygudan ortak düşünce çıkaracak bir acıdır.

Dünyadaki en son büyük maden faciasından 44 yıl sonra başımıza bu işin gelmesi bizi çok düşündürecektir. Ülkemizde çalışanların durumunu, çalışanların haklarını, sendikaların durumunu herkes düşünmek zorundadır.

Büyük bir acının insanlara yansımasında, duygusal patlamalar da olur, ölçüsüz tepkiler de olur, bunlar her zaman anlayışla karşılanır.

Soma şehitleri için

Bizde ise yine farklı bir durum oldu, büyük acının etki ve tepkilerini bir siyasi hedefte toplama girişimi anında ortaya çıktı.

Soma’dan yeni bir Gezi çıkartmak için harekete geçenlerin peşlerine takılmakta acele edenlere bakılınca siyasi bir zavallılık da görebiliriz, toplumdaki çatışma duygusunun ölçüsüzlüğünü de görebiliriz.

Ocaktan çıkan işçi bedenleri hâlâ taşınırken, “Erdoğan artık cumhurbaşkanı olamaz” diyebilmek bu siyasi zavallılığın zirvesidir, bir Alman dergisinin “Erdoğan cehenneme git” diye başlık atması da kör bir nefretin sınırları aşmış hâlidir.

Soma’dan Gezi çıkarmayı sağlayacak ölçüde bir körleşmeyi Türk toplumu birkaç kez reddetti. Yine reddedecek, üstelik daha kuvvetli reddedecektir.

Soma’dan Gezi çıkmaz, ama Soma’dan çalışanlarla ilgili, işçi hakları, güvence ve güvenlikleriyle ilgili, sendika haklarıyla ilgili kuvvetli bir toplumsal talep çıkabilir, çıkmalıdır.

1 Mayıs İşçi Bayramı bir katliamdan doğdu, Soma faciasının gününü de Türkiye’nin işçilerinin, çalışanlarının bayram günü hâline getirmek için mücadele edecek olanlar Soma şehitleri için asıl görevi yapmış olacaklardır.

DİĞER YENİ YAZILAR