Neden AK Parti sorusuna yanıt: Hizmet ve Erdoğan
Adil Gür’ün yaptığı araştırma 1 Kasım’ın şifrelerini ortaya koyuyor.AK Parti seçmeni partiyi en çok hizmetleri için tercih ettiğini söylerken, AKP’ye oy verenlerin 3’te 1’inden fazlası partiye Cumhurbaşkanı Erdoğan için oy attığını belirtiyor.
Seçim sonuçlarını en yakın tahmin eden Adil Gür’ün seçim sonrası sandık başında yaptığı anket 1 Kasım’la ilgili önemli bilgiler veriyor. Seçimin ardından en çok merak edilen sorulardan biri ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti’nin aldığı oylardaki etkisinin ne kadar olduğuydu. Araştırmaya göre AK Parti’ye oy atan seçmenin 3’te 1’inden fazlası oyunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tercih ettiği için kullanıyor. AKP seçmeninin yüzde 37.3’ü yani 23 milyon 673 bin oyun, yaklaşık 8 milyon 750 bini sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyduğu bağlılık nedeniyle partiye geliyor.
Kadınlar AKP ve CHP’ye
AK Parti ve CHP’nin çoğunluk oyu kadınlardan geldi. Her 100 kadın seçmenin 50.8’i AK Parti’ye, 27.3’ü CHP’ye, 9.06’sı MHP’ye, 10.5’i HDP’ye oy attı. AK Parti erkek seçmenlerde de yüzde 48.2 ile lider parti olurken, CHP yüzde 23.5, MHP yüzde 14, HDP ise 11.1 oranında erkek seçmenin oyunu aldı. MHP ve HDP’ye oy atan erkek seçmen kadınları geride bıraktı.
Hizmetleri için AKP
AK Parti seçmeninin yüzde 70.3’ü hizmetlerinden dolayı tercih ettiğini söylüyor. Bunu 37.3 ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sevdikleri için oy verdiğini söyleyenler takip ediyor. Bu da ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan sahaya çıktı oy kaybettirdi’ algısının çok gerçekçi olmadığını gösteriyor. Seçmenin yüzde 37’si ise istikrar sürsün diye AK Parti’yi tercih ettiğini belirtiyor. Bunları yüzde 25.6 ile görüşüme/ideolojime uygun ve yüzde 18.7 ile haklarımızı savunduğu için oy veriyorum diyenler takip ediyor. Parti lideri yani Ahmet Davutoğlu için oy verenlerin oranı ise yüzde 10.5 görünüyor.
Her yaş grubunda lider
Yaş grupları açısından değerlendirildiğinde ise AK Parti her yaş grubunda lider durumda. Hem AKP (53.6) hem de CHP (26.4) oylarının çoğunluğunu 46 yaş üzerindeki seçmenden aldı. MHP (14.5) ve HDP (12.4) ise oylarının çoğunluğu 18-30 yaş grubundan alıyor. MHP ve HDP’de yaş yükseldikçe oy oranı azalıyor.
CHP tercihi ideolojik
CHP seçmeninin yüzde 59’u görüşüme/ideolojime uygun olduğu için oy veriyorum diyor. Haklarımızı savunduğu için oy veriyorum diyenlerin oranı ise 34.8 olarak gerçekleşiyor. CHP seçmenin yüzde 31.3’ü AKP’ye karşı olduğu için oy attığını belirtiyor. CHP alışkanlığından oy verenlerin oranı ise yüzde 21.7 oluyor. Kemal Kılıçdaroğlu için oy veren CHP seçmeninin oranı yüzde 8.5’ta kalırken, CHP’yi kötünün iyisi olarak görüp oy veriyorum diyenlerin oranı yüzde 9.2 olarak görünüyor.
Milliyetçi duruşu için MHP
MHP’ye oy verenler görüşü sorulduğunda ise ezici çoğunluk yani yüzde 65.1, MHP’ye milliyetçi duruşu için oy verdiğini söylüyor. MHP seçmeninin yüzde 48.9 ise tercihinin ideolojik olduğunu belirtiyor. MHP seçmeni yüzde 21.6 haklarını savunduğu, yüzde 15.4 alışkanlık, yüzde 15.1 AK Parti karşıtlığı, yüzde 12.6 etnik kökenini temsil ettiği, yüzde 10.9 oranında ise Kürt sorununa yaklaşımı nedeniyle tercih ettiğini belirtiyor. Devlet Bahçeli’ye bakarak oy verdiğini söyleyenlerin ise oranı yüzde 10.1’de kalıyor.
HDP’ye ‘etnik’ oylar
HDP seçmeninde ise tablo diğerlerinden oldukça farklı. HDP’ye oy atanların yüzde 65.9’u hakkını savunduğu için partiye oy attığını söylüyor. HDP seçmeninin oy tercihindeki ikinci önceliği yüzde 57.9 ile partisinin etnik kökenini temsil etmesi olarak görünüyor. Partinin Kürt sorununa yaklaşımı HDP’yi tercih eden seçmen nezdinde yüzde 43.1. Kendi seçmenleri arasında değerlendirildiğinde 4 parti içinde kendisi için en çok oy atılan lider Selahattin Demirtaş. HDP seçmeninin 13.8’i Demirtaş için partiyi tercih ettiğini belirtiyor.