Gazete Vatan Logo

Muhteşem setler!

Muhteşem setler!

Dekor kumaşları Vakko’dan

Görkemli dekorlar için dizide 100 bin metre dekor kumaşı kullanıldı. Vakko’nun özel üretim kumaşlarının yanı sıra Mersin, Antakya, Bursa gibi Türkiye’nin çeşitli kentlerinden de kaliteli materyaller itinayla toplandı.

Sette at, koyun, deve ve piranha var

Dizide hayvanların çok kullanılması nedeniyle, sette beslenen 25 at, 50 koyun, ceylan, deve hatta piranha balığı bile var. Bu yüzden platoda her gün ve her gece olmak üzere hayvanlarla ilgilenen görevliler bulunuyor.

Kundura fabrikasında şehir yeniden yaratıldı

1900’lerin İzmir'inde, Kordon ve Kemeraltı gibi hikayenin geçtiği ikonik mekanları, semtleri ve şehirleri dönemin mimari diline uygun olarak yeniden inşa edildi. İşgal sahnesinde kullanmak için ise özel olarak Türk ve Yunan olmak üzere bin adet asker üniforması dikildi.

Çekimde eğitmen de yanlarında oluyor

Tuba Büyüküstün Cesur ve Güzel'de ilk çekilen attan düşme sahnesinde dublör kullansa da sonradan çekilecek at üzerindeki sahneler için biniclik dersi aldı. Bir günlük binicilik eğitimi alan oyuncu için çekim sırasında eğitim aldığı hocası da sette hazır bulundu.

Haberin Devamı

4. Murad Muhteşem’in sonu mu olacak?

Muhteşem Yüzyıl-Kösem Sultan-4. Murad Bağdat Fatihi seti yeni sezonda Hadımköy’de 45 milyon liralık maliyetle yapılan yeni platosuna taşındı. Mevcut çekim mekanı sayısı 50’ye çıka sette aynı anda üç çekim yapılabiliyor.

Muhteşem Yüzyıl-Kösem Sultan-4. Murad Bağdat Fatihi’nde Nurgül Yeşilçay, Metin Akdürger ve Farah Zeynep Abdullah başrolleri paylaşıyor. Dizi ilk bölümüyle yeni döneme daha ileri çekim teknikleri ile girmesiyle dikkat çekti. İstanbul Mahmutbey'de bulunan İstanbul Tem Film Stüdyoları'nda çekilen dizi kısa bir süre önce Hadımköy'de yapılan özel bir platoya taşındı. Setin buraya taşınmasıyla dizide kullanılan 23 mekana yeni 25 mekan eklendi. Ses yalıtımlı duvarlarla üç ayrı parçaya bölünen platoda bu sayede aynı anda birden fazla ekip çalışabiliyor. Her çekimde 130 kişilik set ekibi, 12 kişilik dekor ekibi, 25 kişilik kostüm ekibi, 150 tane figüran hazır bulunuyor.

Haberin Devamı

4 platoluk setin maliyeti 45 milyon

26 bin 500 metrekarelik dört plato üzerine kurulan setin maliyeti 45 milyon lira. Muhteşem Yüzyıl'da kıyafetler o dönemin kostümlerinin araştırılıp kamerada en iyi görüntü vermesi için özel olarak tasarlanıyor. Her oyuncu için özel dikim yapılıyor. Yeni gelen oyuncular için kostümler sürekli yenileniyor. Ortalama 26 bin metre kostüm, 100 bin metre dekor kumaşının kullanıldığı diziye şimdiye kadar dikilen kostüm sayısı 3 bin. Bazı sahnelerde gerçek mücevherler kullanılıyor. Ancak mücevherleri getiren sponsor firma çekim boyunca takıyı kullanan oyuncunun yanından ayrılmıyor.

Green box yöntemi manzara yaratıyor

İlk sezonlara göre daha fazla görsel efekt, animasyon kullanılan dizide 45 kişi sadece efekt sahneleriyle ilgileniyor ve bu sahnelerin ortaya çıkması 1 ay sürüyor. Green box yöntemiyle çekilen sahnelerde, bilgisayar yardımıyla manzaralı bir balkon ve deniz üzerinde bir iskele görüntüsü yaratılabiliyor.

Timur Savcı botoks ve dolguyu yasakladı

Haberin Devamı

50’yi aşkın ülkede yayınlanan dizinin yapımcısı Timur Savcı Kösem ve 4. Murat'ın hikayesinden sonra başka bir padişahın devrini anlatma konusuna pek sıcak bakmıyor. Bunda Kösem'in bu kadar dev bütçelere mal edilen yeni platosuna rağmen bekledikleri reytingleri alamaması yatıyor. Buna rağmen Savcı dünyaya satılan dizinin satış oranlarından çok memnun. Ancak, Muhteşem Yüzyıl serüveni Kösem'le son bulabilir. Savcı oyuncuların dizi kostümleriyle fotoğraf çektirmesini ve paylaşmasını istemiyor. Kadın oyunculara botoks ve dolguyu yasaklıyor. Arap ülkelerinde ilgiyle talip edilen dizide yer alan kostümler için dizinin kostüm ekibine Ortadoğu'dan teklif yağıyor. Kimi kişiler düğünlerinde gelinlik ve konsept tasarlanmasını istediği ekipten, bazı oteller de personeli için toplu sipariş veriyor. Ancak kostüm ekibi, Timur Savcı izin vermediği için hiçbirine dönüş yapamıyor.

Oyuncuların özel hayatını medyada paylaşması yasak

Üçüncü sezonunda olan Diriliş-Ertuğrul finale doğru gidiyor. Dizinin 80 dönümlük dev platosunda 100 çadır bulunuyor.

Haberin Devamı

Üç sezondur çarşamba akşamları reyting listesine damga vuran Diriliş-Ertuğrul finale doğru gidiyor. Başrollerinde Engin Altan Düzyatan, Esra Bilgiç ve Hülya Darcan'ın yer aldığı, senaristliğini ve yapımcılığını Mehmet Bozdağ'ın yaptığı 'Diriliş Ertuğrul’, İstanbul’da üç yerde çekiliyor. Dizide ön plana çıkan Kayı Obası sahneleri Beykoz Riva’da 80 dönümlük bir arazi üzerine kurulan devasa platoda, saray ve tapınakçıların kalesine ait sahneler ise Beykoz Kundura Fabrikası’nda çekiliyor. Beykoz Kundura Fabrikasında 50 bin metrekarelik kapalı bir alana kurulan set 60 kişilik bir sanat ekibinin çalışmasından sonra çekime hazır hale getiriliyor. Harici çekimler ise İstanbul’un Karadeniz sahilindeki Ağva ve Hacılı’da çekiliyor. Ve burada 100 çadır bulunuyor. Dizide hayvanların çok kullanılması nedeniyle, sette 25 at, 50 koyun, ceylan, deve hatta pirana balığı bile besleniyor.

Diziye dahil olacak oyuncuyu TRT onaylıyor

Diziye dahil olacak oyuncular TRT yönetiminin onayından geçiyor. Sosyal medya hesaplarında siyasi ve aktivist paylaşımları yoksa rol teklifi yapılıyor. Oyuncular çekimler başlamadan üç ay önce yakın dövüş, kılıç kullanma ve at binme dersi alıyor. Dizide rol aldıkları sürece gündeme dair yorum yapmaları istenmiyor. Set ve özel hayatlarından fotoğraf paylaşmaları yasak. Alkol olan masada ve kadın oyuncuların dekolte kıyafetle fotoğraf çektirmesi yasak. Diriliş Ertuğrul'un TRT'ye bölüm başı maliyeti en az 1 milyon 100 bin lira.

Bir bölüm için 250 kişi çalışıyor

Dizinin kostümleri için 13 kişilik bir ekip çalışıyor. Şimdiye kadar üretilen kostüm sayısı 800. Üçüncü sezonda olmasına rağmen dizi için üretilen kostümlerin sayısının az olmasını kostüm ekibi, dizinin obada geçmesine ve oba halkının kıyafetlerini çok değiştirmediği mantığına bağlıyor. Kıyafetleri yun kumaştan dikmeye dikkat eden ekip Alp'ler ve savaşcı karakterler için deri ve kürkten tasarımlar yapıyor. Bir günlük sette çalışan sayısı 250.

İstanbul’da İzmir’in semtleri inşa edildi

Vatanım Sensin için Beykoz Kundura Fabrikası içinde İzmir’in bazı semtleri inşa edildi. Figüranlar için 2 bin kostüm dikildi.

Başrollerinde Bergüzar Korel ve Halit Ergenç'in yer aldığı Vatanım Sensin, Osmanlı Devleti'nin son zamanlarını konu alan bir dönem işi. Sanat grubu, projenin gerçeğe uygun olması için aylar süren bir ön çalışma yürüttü. Sonunda Selanik, İzmir, Kordon, Kemeraltı gibi ikonik mekanlar ve semtler, döneme uygun olarak yeniden inşa edildi. Tutkulu bir aşkın, işgalin gölgesinde ayakta kalma mücadelesini anlatan dizinin kostüm tasarım ekibi sadece figürasyon için 2 bin parça kostüm hazırladı. İşgal sahnesinde kullanmak için Türk ve Yunan olmak üzere bin adet asker üniforması dikildi.

Çekimde telefonlar toplanıyor

Yönetmenliğini Yağmur ve Durul Taylan'ın yaptığı sette hem oyuncular hem de set ekibi için uygulanan sıkı kurallar var. Kimse çekim sırasında telefonu yanında bulunduramıyor. Telefonlar yemek arasına kadar ekibe geri verilmiyor. Çalışanlar aralarında telsizle haberleşiyor. Sete gelen konuklar kafe veya oyuncu kulisinde bekletiliyor asla dekorların bulunduğu platoya ve sahne çekimine alınmıyor. Taylan kardeşlerin kurallarına uymayan çalışanların işine son veriliyor.

Plato 6 ayda hazırlandı

25 haftada, 250 kişilik ekibin hazırladığı platoda, 3 bin m2’lik Arnavut kaldırımı inşa edildi. 70 fasat, 3 mahalle 1 konak, 1 köşk, 1 hastane, 1 garnizon, 1 meyhane, 1 esir kampı, 20 dükkan yapıldı. Sahnelerin özel efektleri için çalışmalar 6 ayda tamamlandı.

Savaş sahneleri için atlar özel eğitiliyor

Savaş sahneleri için, ekibe, Kazak eğitmenler eşlik ediyor. Eğitmen ve dublörler çekimlerin 15 gün öncesinden başlayarak, özel eğitimle atları sahneye hazırlıyor. Diğer dönem setlerine göre Vatanım Sensin setinde oyuncularla fotoğraf çektirmek ve iletişime geçmek daha kolay. Tek şart dizi kostümleriyle poz vermemeleri. Sete gelen ziyaretçileri kırmayan Ergenç ve Korel kuliste kendilerini gören hayranlarıyla fotoğraf çektiriyor ve set ekibiyle sıcak ilişkiler kurmaya özen gösteriyor.

Tatlıtuğ ne derse sette o oluyor

Cesur ve Güzel seti için Bayramoğlu ve Polonezköy’de iki ayrı set kuruldu. Öte yandan İki başrol oyuncusunun arasındaki soğukluk ortama yansıyor.

esur ve Güzel'de başrolleri paylaşan Tuba Büyüküstün ve Kıvanç Tatlıtuğ sezonun en iddialı çifti oldu. Yapımcılığını Ay Yapım'ın üstlendiği dizinin çekim mekanları hayran akınına uğramaması için sır gibi gizleniyor. Ancak, sokak ve kafe gibi şehir içi mekanlarındaki çekimler için Nişantaşı ile Kuruçeşme'nin en işlek caddeleri kullanılıyor. Dizide geçen Korludağ Kasabası, Cesur ve Güzel için yeniden inşa edildi. Kocaeli-Bayramoğlu'nda bir semti restore eden yapım ekibi kasabanın sıcaklığını, kimyasını oluşturmak için yaşayan bir alandan plato yarattı. Dizide yer alan Korludağ evi ise Polonezköy'de.

Sette gerginlik var

Kıvanç Tatlıtuğ, Kurt Seyit ve Şura’da olduğu gibi bu dizide de kaprisleri ve sert tavırlarıyla set çalışanlarını zorluyor. Çekilen sahnelerinin bazılarını beğenmediği için tekrar edilmesini isteyen Tatlıtuğ reji ekibinden bazı çalışanlarla gerginlik yaşıyor. Bu durum ekibi bir hayli zorlasa da Tatlıtuğ ne derse sette o oluyor. Ama bu yüzden set saatleri çok gergin geçiyor. Set çalışanlarıyla argo konuşmasıyla herkesi şaşırtan Tatlıtuğ sahne hazırlıklarını beklerken sette yanından ayırmadığı köpeği ile vakit geçiriyor. Partneri Tuba Büyüküstün ile aralarında kamera önündekinin aksine ciddi bir mesafe var. Çekim dışında hiç bir araya gelmeyen ikili, ne birbirleriyle konuşuyor ne de set ekibiyle muhatap oluyor. Tuba Büyüküstün ise çekim aralarında karavanından çıkmıyor. İkilinin bu tavrı olası aşk dedikodularının önüne geçmek için özellikle takındığı da konuşulanlar arasında.

Tuba 80 bin, Kıvanç 100 bin alıyor

Dizi hazırlık ve senaryo aşamasındayken Kıvanç Tatlıtuğ'un başrol olduğu belliydi ama yanına yakışacak bir kadın oyuncu aranıyordu. Yapım şirketi tanınan ve tanınmayan bir çok oyuncuyla rol için görüştü. Ancak hiçbirini beğenip, role uygun görmedi. Tuba Büyüküstün ise görüşülenler ve beğenilmeyenler arasındaydı ama daha iyi bir oyuncu bulunamayınca, dizinin çekimlerini daha fazla ertelemek istemeyen yapımcı Kerem Çatay Büyüküstün'ü seçmek zorunda kaldı. Böylece Tuba Büyüküstün'le haftalık 80 bin, Kıvanç Tatlıtuğ ile haftalık 100 bin TL'ye anlaşıldı.

Başak, Tuba'yı giydirmiyor

Kıvanç Tatlıtuğ diziye başlamadan yapım ekibine, eşinin stil danışmanı olmasını şart koşmuştu. Yapım şirketi bu isteği kabul ederek Başak Dizer'i dizinin stil danışmanı yaptı. Ancak Dizer dizide sadece eşi Kıvanç Tatlıtuğ'u giydiriyor. Tuba Büyüküstün’ün kıyafetlerine ise asla müdahale etmiyor.