Müdüre ‘koşulsuz şartsız’ tahliye!
15.02.2014 - 03:46 | | ELİF ALTIN / VATAN İSTİHBARAT
17 Aralık soruşturmasında aralarında eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da olduğu 6 kişi tahliye edildi. Aslan dışında tahliye edilen tüm sanıklara yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartı getirildi.
Türkiye’yi sarsan 17 Aralık soruşturmasında yapılan baskında, evinde ayakkabı kutularında 4.5 milyon dolar bulunan Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, operasyonun ardından iki bakan oğlunun da aralarında olduğu 14 kişiyle birlikte tutuklanmıştı. Süleyman Aslan, Abdullah Habbani, Ahmet Murat Öziş, Umut Bayraktar, Onur Kaya, Mohammadsadegh Rastgar Shishehgarkhananeh’in tahliye talebiyle nöbetçi İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları başvuru olumlu sonuçlandı.
‘Suç vasfı değişebilir’
Mahkeme kararında, Süleyman Aslan hariç tüm diğer şüpheliler hakkında, “yurt dışına çıkış yasağı” ve “haftada bir en yakın kolluk merkezine imza verme zorunluluğu”ndan oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti. Mahkemenin, Süleyman Aslan’ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, üzerine atılı suçun vasıf değiştirme ihtimali, savunması, tutuklama sonrasında dinlenen tanık beyanları ve hakkındaki suçlarla ilgili olarak delillerin büyük oranda toplanması karşısında CMK’nın 100 ve devamı maddeleri gereğince tahliyesine karar verdiği belirtildi. Diğer sanıklar da suç vasfının değişme ihtimali, mevcut delil durumu nazara alındığında tutuklu kalmalarının mağduriyetlerine sebebiyet vermemesi bakımından tahliye edildi.
Yedi tanık dinlenmişti
Geçen hafta Süleyman Aslan’ın avukatının talebi doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 17 Aralık soruşturmasında Savcı Ekrem Aydıner, Halk Bankası Dış İşlemler Daire Başkanı Hakan Aydoğan, Süleyman Aslan’ın evinde bulunan paraya ilişkin Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, Osmancık doğumlu olan Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu’nun da aralarında bulunduğu 7 kişiyi tanık sıfatıyla dinlemişti. Savcının Aydoğan’dan para transferi prosedürüyle ilgili bilgi aldığı öğrenilmişti. Süleyman Aslan evinde bulunun paranın Çorum’un Osmancık ilçesindeki imam hatip lisesi ve Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bulunan Uluslararası Balkan Üniversitesi için toplanan bağışlar olduğunu iddia etmişti.
ONLAR ÇIKAMADI
‘Kaçma ihtimalleri var’
Mahkeme 17 Aralık operasyonunda tutuklanan iş adamı Rıza Sarraf ile eski bakanların oğulları Salih Kaan Çağlayan ve Barış Güler’in tahliye taleplerini reddetti ve tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. Gerekçe olarak da ‘şüphelilerin üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, delillerin tam olarak toplanmamış olması ve kaçma ihtimalleri’ gösterildi.
ASLAN LEHİNE TANIKLIK YAPAN BELEDİYE BAŞKANI:
‘Savcıya paralar bağış” dedik
Aslan ifadesinde, ayakkabı kutusundaki paraların imam hatip lisesi ve üniversite yapımı için bağış olduğunu savunmuştu. Bu savunmasını Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, Osmancık doğumlu Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu ve imam hatip lisesinin müdür yardımcısı mahkemede tanıklık yaparak doğruladı. Başkan Bekir Yazıcı, mahkemeye verdiği bilgileri VATAN’la paylaştı: “Geçen salı günü paralarla ilgili ifade verdik. Sayın savcı 15’er dakika süreyle bizleri dinledi. Osmancık’a yeni İmam Hatip Kampüsü yapılmasıyla ilgili Süleyman Bey’in düşünce ve girişimleri olmuştu. Destek olacağını, proje hazırlanmasını talep etmişti. Görevli savcıya bu konuda bildiklerimizi aktardık.” (MERT İNAN / VATAN HABER MERKEZİ)
Haberin Devamı