Microsoft'un eski genel müdürü Maga, rüzgar enerjisi üretecek
Haluk Maga, hobilerini işe dönüştürdü. Tike restoranın ardından şimdi de rüzgar enerjisinden elektrik üretmeye soyundu. İlk yatırım 2007'de...
Dünyadaki enerji dengelerinin değişmesi Microsoft eski Genel Müdürü Haluk Maga'yı da harekete geçirdi. 10 yıl Microsoft genel müdürü olarak görev yaptıktan sonra 'Dinlenmek istiyorum' diyerek görevinden ayrılan Haluk Maga, Tike restoran işletmeciliğinden enerji üretimine kadar yeni projelerle iş dünyasına geri döndü. Maga, Ocak'ta kurduğu Yeni Enerji şirketi ile rüzgardan elektrik üretecek. "Türkiye tek bir enerji kaynağına bağlı olmamalı" diyen Maga, enerji sektöründe yapacağı yatırımı VATAN'a anlattı.
* Herkes bilişim sektöründe bir yatırım yapmanızı beklerken büyük bir enerji yatırımı projesi ile ortaya çıktınız. Neden enerji?
Türkiye'nin tek bir enerji kaynağına bağımlılıktan kurtulması için alternatif projelere ihtiyaç olduğu gözümden kaçmadı. Bunun için de herekete geçtim.
* Yeni enerji şirketinin ortaklık yapısı nasıl?
Enerji alanında gördügğü potansiyel nedeniyle şirkete Borusan Holding de ortak oldu. Projelerimizi birlikte geliştireceğiz.
* Ne tür projelere start verilecek?
Yeni enerji şirketi bünyesinde iki farklı proje geliştirilecek. Birincisi rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak elektrik üretmek. İkinci projemiz ise enerji tasarrufu sağlayacak ürünler odaklı olacak.
* Yafanın miktarı ne olacak?
Yapacağımız yatırım ile ilgili henüz fizibilite çalışmalarını yapıyoruz. Yatırıma önümüzdeki yılbaşı itibarıyla başlayacağız. Dünyada bu işin yatırım maliyeti ise şöyle hesaplanıyor: Her 1 megawat kapasite için 1 milyon euroluk yatırım gerekiyor. Yani 100 megavat için 100 milyon euro yatırım yapılacak demektir.
Yatırım ağırlıklı olarak Ege' de yapılacak
* Rüzgar enerjisi üzerinde yoğunlaştığınızı söylediniz. Rüzgar enerjisinden elektrik üretmek için lokasyonlan belirlediniz mi?
Ağırlıklı olarak Ege Bölgesi'nde yapmayı planlıyoruz. Ayrıca Marmara Bölgesi ve Güney Ege'de planlarımız içinde. Şu anda değişik lokasyonlarda rüzgar ölçümleri yapıyoruz. Örneklere baktığımız zaman bu tür yatırımlarda 1-1.5 sene firmaların rüzgar ölçümleri yaptığını görüyoruz.