MHP biraz zorlasa da İç Anadolu Ak Parti dedi
AK Parti’nin İç Anadolu’daki tartışmasız üstünlüğü bu seçimde de sürdü. Üstelik bir önceki yerel seçimlerde Eskişehir ile birlikte Sivas’ı da rakiplerine kaptıran Ak Parti bu kez Sivas’ı almayı başardı, CHP, Güneydoğu’da olmadığı gibi İç Anadolu’da da yoktu.
17 Aralık operasyonu ile ortaya çıkan yeni atmosferde İç Anadolu’da Ak Parti’nin tartışmasız üstünlüğünün MHP tarafından kırılacağını düşünenler yanıldı. İç Anadolu’da MHP bazı illerde AK Parti’yi ciddi şekilde zorlasa da yarışın finalinde ipi gögüsleyen Ak Parti’li adaylar oldu.
İç Anadolu’yu oluşturan 13 ilin 12’sinde Ak Partili adaylar başkanlığı aldı. 2009 yerel seçimlerinde Eskişehir DSP, Sivas ise BBP tarafından kazanılırken bu kez Sivas Ak Parti dedi. Sivas’ta Ak Parti’nin oy oranının yüzde 58’leri görmesi, ikinci parti BDP’nin ise yüzde 28.5’ler seviyesinde kalması oldukça dikkat çekici bir sonuç olarak kayıtlara geçti.
MHP ikincilikte kaldı
İç Anadolu’da Ak Parti adaylarının pek çok ilde MHP adayları tarafından zorlandığı dikkati çekti. Yozgat’ta Kayseri’de, Konya’da, Kırşehir’de, Nevşehir’de, Karaman’da, Aksaray’da ve Çankırı’da MHP oylarını artırsa da artan oylara rağmen MHP ikincilikle yetinmek zorunda kaldı.
Eskişehir’de değişim yok ama makas kapandı
İç Anadolu Bölgesi’nde ‘Sol’un Kalesi’ olarak bilinen tek şehir Eskişehir. 2009 seçimlerine Demokratik Sol Parti (DSP) flaması altında giren Prof.Dr Yılmaz Büyükerşen, o dönemde yüzde 51.5 oranında oy aldı. İkinci parti olan AK Parti’ye 14 puan fark atan Büyükerşen Hoca, bu seçimde de yine ipi göğüsledi. Saat 24.00 itibarıyla oyların yüzde 45’ini alarak seçimi önde giren Hoca seçimden zaferle çıkacak gibi. Ancak Eskişehir’de zafer hiç de kolay olmadı. Eskişehir’i bu sefer CHP’nin kalesi haline getiren Hoca’nın oylarında 6 puanlık bir düşüş görünüyor. Ak Parti Yılmaz Hoca’dan 2 puan alırken, MHP ise 7 puan birden güçlendi.
Oy olarak 1999’a geri döndü
Yılmaz Büyükerşen’in büyükşehir belediye başkanlığı serüveni 1999’da Eskişehir’de başlamıştı. İlk seçiminde yüzde 44 oy alan Hoca, 2004 seçimlerinde ise oy oranını 1 puan artırmıştı. Ortaya çıkan son tablo Hoca’nın bir anlamda başladığı yere döndüğünü gösterse de 15 yıllık başkanlığa rağmen alınan bu oranın da yüksek olduğunu kabul etmek gerekiyor.