Gazete Vatan Logo

Merve Kavakçı Türkiye’yi babası da Amerika’yı karıştırdı

Teksas Senatosu’nda “geleneksel duayı” okumaya çağırılan Yusuf Ziya Kavakçı, Fatiha suresini önce İngilizce, sonra Arapça okudu. Dua başlayınca bir senatör protesto için salonu terk etti, Senato Başkanı ise imam Kavakçı’ya teşekkür etti

Türbanıyla TBMM Genel Kurul Salonu’na girerek olay yaratan Merve Kavakçı’nın babası Yusuf Ziya Kavakçı da ABD’yi karıştırdı.

ABD’deki tartışma baba Kavakçı’nın Teksas Senatosu’nda Genel Kurul çalışmalarından önce yapılan geleneksel duayı okumaya davet edilmesiyle başladı. Kuzey Teksas İslam Derneği’nin başkanlığını ve Dallas Merkez Camii’nin imamlığını yapan Kavakçı’yı dua okumaya, Senato Başkanı Florence Shapiro davet etti.

Basın ayağa kalktı
ABD Başkanı George W.Bush’un da memleketi olan ve muhafazakarlığıyla tanınan Teksas’ta basın hemen karşıt kampanya başlattı. Yerel basın, Yusuf Ziya Kavakçı’nın eski konuşmalarını, yazdığı kitapları ve katıldığı toplantıları mercek altına aldı. Houston Chronicle Gazetesi ile Worldnetdaily internet sitesi, Kavakçı’yı “Humeyni yanlısı” olmakla suçladı. Teksas’taki Cumhuriyetçi Parti örgütleri de duaya karşı çıkınca tartışma büyüdü.

Müslümanlar’dan atak
Teksaslı Müslümanlar, dua çarşambaya denk gelmesine rağmen “Senato’da ilk Cuma hutbesi” sloganıyla karşıt kampanya başlattı. Müslümanların gazeteleri ve internet sitelerinde, Kavakçı’yı övücü yazı ve yorumlar yayınlandı. Teksas’taki Müslümanlar duaya tanıklık için Senato’ya davet edildi. Teksas Senatosu’nun çarşamba günkü açılışında Başkan, imam Kavakçı’yı sabah duası için kürsüye davet etti. “Kutsal Kur’an-ı Kerim’den, Fatiha Suresini okuyacağım” diyen Kavakçı, duayı önce İngilizce okudu. Duadaki “Allah” adını Arapça söyleyen Kavakçı, daha sonra Fatiha’yı bir de Arapça makamıyla okudu.

Senatör terk etti
Cumhuriyetçi Senatör Dan Patrick ise Kavakçı’nın kürsüye davet edilmesi ve Fatiha suresini İngilizce okumaya başlaması üzerine protesto için salonu terketti. Kavakçı’nın duayı tamamlaması üzerine söz alan Senato Başkanı Shapiro, kendisini “Teksas’ta yaşayan yaklaşık 400 bin Müslüman ın yüzde 90’ının ruhani lideri” diye tanıttı. Shapiro, “Kendisini aramızda görmekten gurur duyuyor ve Senatodaki 28 üye adına teşekkür ediyorum” dedi. Kavakçı, Senatör Patrick’in tepkisine ilişkin soruları, “Müslüman olarak, insanların Adem ve Havva’dan geldiklerine, kardeş olduklarına inanıyorum” diye yanıtladı.

AİHM KARARI TARTIŞMA YARATTI
İslami basın, Merve Kavakçı, Nazlı Ilıcak ve Mehmet Sılay’a verilen 5 yıllık siyaset yasağı yüzünden Türkiye’nin mahkum edilmesini sevinçle karşıladı. Ancak davanın tarafları ve uzmanlar aynı görüşte değil

AİHM’nİn kapatılan Fazilet Partisi milletvekilleri Merve Kavakçı, Nazlı Ilıcak ve Mehmet Sılay’a verilen 5 yıl siyaset yasağı için Türkiye’yi mahkum eden kararı kafa-ları karıştırdı. Kararı sevinçle karşı-layan İslamcı basın “28 Şubat’ ın rövanşı” diye yazdı. Ancak davacılar ve uzmanlar aynı görüşte değil.

‘28 Şubat mahkum oldu’
Vakit Gazetesi, AİHM kararını “28 Şubat mahkum oldu” diye değerlendirirken, Yeni Şafak “Onlara haksızlık yapıldı”, Zaman ise, “AİHM’nin Merve Kavakçı kararı: Serbest seçim hakkı ihlal edildi” başlıklarıyla okurlarına duyurdu.

Sılay: İstediğimiz olmadı
Davacılardan Mehmet Sılay ise karar için şunları söyledi: “İstediğimiz sonucu aldığımızı idda etmek mümkün değil. AİHM’ye dört başı mamur, güvenilir bir mahkeme olduğu için değil, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği 5 yıllık siyasi yasak kararına karşı başvuracak iç hukuk yolu olmadığı için başvurduk. AİHM’de dava 6 yıl sürdü. Halbuki geciken adalet, adalet değildir. Ayrıca başörtülülerin Meclis’e girebilmesi gerektiği yönünde bir karar vermemesi önemli bir eksiklik oldu. FP’nin kapatılmasına olur vererek de Türkiye’deki sisteme Batı’nın verdiği desteği gösteriyor.”

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Doğru ise, kararın “28 Şubat’ın mahkum olması” olarak değerlendirilmesini doğru bulmadığını belirterek şunları söyledi: “AİHM, 5 yıl siyaset yasağını, serbest seçim hakkına müdahale olarak gördü. Din ve vicdan özgürlüğü konusuna girmemesi de farklı ve doğru bir yaklaşım” dedi.

Kutan da beğenmedi
SP lideri Recai Kutan da, AİHM’nin Merve Kavakçı kararı için, “Tam kendi yapı ve anlayışına göre karar verdiler. AİHM’-deki haçlı zihniyeti devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı