Gazete Vatan Logo

Mavi Bayrak’ta dünya üçüncüsüyüz

Mavi Bayrak’lı plaj sayımız arttı. Bu yıl 459 plaj ve 22 marina ‘Mavi Bayrak’ sahibi oldu. Bu sayı ile Türkiye dünya üçüncü. 200 mavi bayrak Antalya’da dalgalanırken İstanbul’da bu yaz mavi bayraklı plaj yok. Van ise denize kıyısı olmamasına rağmen mavi bayraklı plaja sahip olan tek ilimiz olarak kayda geçti.

Mavi Bayrak’ta dünya üçüncüsüyüz

Türkiye 8 bin 500 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridi ile Akdeniz’in en uzun ikinci, Karadeniz’in ise en uzun kıyı şeridine sahip bir deniz ülkesi. Dantel gibi kıyılarımızda 459 mavi bayraklı plaj ve 22 mavi bayraklı marina var. 1994’te yalnıca 12 plaj ve 9 marina mavi bayrak taşıyordu. Antalya 200 plajı ve 5 marinasıyla en fazla mavi bayrağa sahip ilimiz. Alanya, Kemer ve Kaş’taki hemen hemen tüm plajlarda mavi bayrak dalgalanıyor. Antalya’yı 100 mavi bayraklı plaj ve 7 marina ile Muğla izliyor; Bodrum, Datça, Fethiye gibi çok bilinen tatil beldelerinde mavi bayraklara sıkça denk gelebilirsiniz. Didim ve Kuşadası’ndaki 30 plaj ve 2 marina ile Aydın sahilleri de mavi bayrak kriterlerine uygun durumda. İzmir ise Çeşme, Urla, Seferihisar ve Foça’daki 52 plajı ve 3 marinası ile mavi bayrak listesinde 3’ncü sırada yer alıyor. Balıkesir’de ise 23 mavi bayrak dalgalanan plaj bulunuyor. Listenin en dikkat çeken plajı ise Van Gölü kıyısındaki Ayanıs Halk Plajı. İstanbul’da geçen sene iki mavi bayraklı plaj varken bu sene hiçbir plaja mavi bayrak verilmedi. 29 plajın bayrağı da iptal edildi.

Haberin Devamı

KAPUTAŞ - DÜNYA LİGİNDE ÜSTTE

Türkiye’nin en ünlü plajlarından Antalya’daki Kaputaş sahili İngiliz Guardian gazetesi tarafından da dünyanın sayılı plajları arasında gösterilmişti. Bu plaj yıllardır temiz denizi ile Mavi Bayrak listesinde yer alıyor.

Tuşba Ayanıs Halk Plajı - DOĞUNUN YILDIZI

Van’da Mavi Bayralı plaj mı olur demeyin. Tuşba Belediyesi’nin Ayanıs Halk Plajı’nda üç yıldır Mavi Bayrak dalgalanıyor, plaj 200 metrelik kumsala sahip. Plaj İranlı turistler için de oldukça cazip bir lokasyon.

Kelebekler Vadisi - Türkiye’nin sembolleri arasında

Türkiye’nin bir diğer ünlü plajı da Fethiye yakınlarındaki Ölüdeniz’de bulunan “Kelebekler Vadisi”... Turizm tanıtma posterlerinde Türkiye’nin sembolleri arasında yer alıyor.

Sarçed Sarıgerme Halk Plajı - Kilometrelerce uzanan kumsal

Türkiye’nin ender sahillerinden biri olan Sarıgerme’de kilometrelerce uzunluğundaki plajın genişliği de 100 metreyi buluyor. İnce kumsal arkeolojik SİT alanı üzerinde yer alıyor. Sabahın erken saatlerinde burada denize girmek eşşiz bir deneyim.

Haberin Devamı

Kızkalesi Halk Plajı - Tarihin kıyısında deniz keyfi

Mersin’in 600 metrelik Kızkalesi Halk Plajı’nın bir yanında Korikos Kalesi, diğer yanında ise doğal dalgakıran görevini üstlenmiş bir kayalık bulunuyor. Dalgakıran nedeniyle dalgaların koya girmemesi sayesinde deniz günün her saatinde adeta bir havuz dinginliğinde. Korikos Kalesi ve dalgakıran arasında ise plajın adını aldığı Kız Kalesi yer alıyor. İncecik plaj kumu deniz içinde de kaleye kadar varlığını sürdürüyor.

Akvaryum Koyu - SADECE 30 METRE

Marmaris Karaburun’daki Akvaryum Koyu bir halk plajı. Denize girilen kumsalının uzunluğu sadece 30 metre olmasına rağmen bir akvaryum özelliği taşıyan koyda dipte dolaşan balıkları izleyebilirsiniz.

Kleopatra Halk Plajı - Kumu çok özel

Berrak suyu, ince kumu ve Mısır kraliçesi Kleopatra’nın burada yüzmüş olduğu rivayet edilen plaj Alanya’da Damlataş Mağrası’nın önündeki kıyıda bulunuyor. 200 metre uzunluğunda ve 1999’dan beri mavi bayraklı.

Haberin Devamı

Akyaka Halk Plajı - En bakir plaj

Gökova Körfezi’nin sonuda bulunan 250 metre uzuluğundaki Akyaka halk plajı sığ bir suya ve incecik kumlardan ibaret. Vücuda yapışmayan kumlar sere serpe güneşlenmek için ideal. Koruma bölgesi olan plaja oldukça bakir.

Datça Kumluk Plajı - ENGLLİLER UNUTMUŞ

2011’den beri sürekli mavi bayrak alan Datça merkezdeki halk plajı 300 metre uzunluğunda. Engelliler için WC’nin de yer aldığı plajda internet, şezlong, şemsiye ve duş hizmetleri Datça Belediyesi tarafından ücretsiz veriliyor

Çeşme Ilıca - Üç tesis mavi bayraklı

Çeşme’deki Ilıca Plajı da yıllardır Ege’nin en iyi sahilleri listesinin zirvesinde yer alan bir plaj. Üç tesisin mavi bayrak taşıdığı Ilıca bölgesinde Kumu, temiz ve sığ denizi ile binlerce kişinin tercih ettiği Ilıca Halk Plajı da, Çeşme Belediyesi tarafından 10 yıllığına kiralandı. Plajda, şemsiye ve şezlong hizmetleri artık ücretsiz.

Konyaaltı Halk Plajı - Üç tesis mavi bayraklı

Haberin Devamı

Çeşme’deki Ilıca Plajı da yıllardır Ege’nin en iyi sahilleri listesinin zirvesinde yer alan bir plaj. Üç tesisin mavi bayrak taşıdığı Ilıca bölgesinde Kumu, temiz ve sığ denizi ile binlerce kişinin tercih ettiği Ilıca Halk Plajı da, Çeşme Belediyesi tarafından 10 yıllığına kiralandı. Plajda, şemsiye ve şezlong hizmetleri artık ücretsiz.

Konyaaltı Halk Plajı - ŞEHRİN TAM ORTASINDA

4 bin 500 metre uzunluğundaki Konyaaltı sahil şeridi altı plajı içinde barındıran bir şehir plajı. Belediye şezlong, şemsiye ve duş hizmetleriden ücret almıyor. Deniz öğleden sonra sürekli dalgalı.