Maldivler olmadı Metris’e gitti
Caprice Gold ve Maldivler projelerini tamamlamayıp paraları iade etmeyen Fadıl Akgündüz, tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi. Akgündüz, “Yatırımcılar arasında milletvekilleri de var, kandırmak mümkün değil” dedi.
Caprice Gold Bayrampaşa ve Maldivler projelerinde sattığı devre mülkleri bitirmediği ve paraları iade etmediği için hakkında 325 kişinin suç duyurusunda bulunduğu ve savcılığın soruşturma başlattığı Fadıl Akgündüz dün avukatlarıyla Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Nihat Karpınar’a ifade veren Akgündüz, tutuklanması talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.
Metris’e gönderildi
Fadıl Akgündüz’ün sevk edildiği İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı rapor (VATAN’ın iki gündür yayınladığı rapor), müşteki beyanları ve sayısını dikkate alarak ‘kuvvetli suç şüphesi’ oluştuğunu belirtti. Mahkeme, ‘şüphelinin kaçması veya kaçacağı olgusunu oluşturan somut olgular’ nedeniyle adli tedbirin yetersiz kalacağını belirterek, ‘tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı’ suçundan Akgündüz’ün tutuklanmasına karar vererek Metris 1 Nolu T Tipi Cezaevi’ne gönderdi.
‘Aylık geliri 5 bin lira’
Suçlamaları kabul etmeyen Fadıl Akgündüz ifadesinde aylık 5 bin lira geliri olduğunu ve sabıkası bulunmadığını söyledi. Akgündüz, “İstanbul Bayrampaşa’da aile şirketimizin yaptığı bir proje var. Bu proje 7 hilal sertifikası almış 1300 odalı bir otel. Bu otelin arsasını Caprice firması almış. Proje gelirinin yüzde 20’sine tekabül eden odaları devre mülk olarak satışa açmış. Nisan 2014’e kadar da bu yüzde 20’lik kısmın yüzde 17’lik kısmını satmış. Bu satış yüzde 17’e ulaşmışken medyada yapılan bazı haberler neticesinde proje 1.5 yıl önce durdu. Bu da mağduriyetlere sebep oldu.
Yüzde 85’i bitmişti” dedi.
‘70 milyon Euro lazım’
Maldivler projesindeki alacaklarını alamadıklarını söyleyen Akgündüz, Bayrampaşa’daki projenin kalan yüzde 15’lik kısmını tamamlamak için 70 milyon Euro’luk bir kaynağa ihtiyaç olduğunu söyledi. Akgündüz ifadesinde mağdur avukatlarından Acun Papakçı’yı kendisine açılan davaları organize etmekle suçladı. VATAN’a konuşan Acun Papakçı ise, “Saat 03.00’e kadar duruşmayı takip ettik. Saat 20.00 gibi serbest bırakıldı diye haberler çıkmaya başlayınca huzursuz olduk. Mahkeme kaçacağına dair somut olguların varlığı nedeniyle tutuklama kararı verdi. Bu mağdurlar açısından çok önemli bir adım. Şimdi ablası, eniştesi ve yeğeninin de tutuklanmasını bekliyoruz. Bu aşamada en önemlisi şirketten mal kaçırılmasının önlenmesi. Şirkete kayyum atanması için başvuru yapacağız” dedi. Şirketlerle hukuken bağı bulunmayan ama organik bağı tespit edilen Akgündüz ise, şirketi 10 yıl önce mal varlığına ihtiyati tedbir konulduğunda yaşadığı mağduriyet nedeniyle akrabalarına devrettiğini söyleyip “Müdürler, idareciler bunları yönetiyorlar. Benden de bilgi alırlar” dedi.
‘Milletvekilleri de yatırım yaptı’
Kaynakları bulunduğunu söyleyen Akgündüz, “Proje nakit sıkıntısına girdiği tarihten sonra toplam 8 bin 400 yatırımcıdan 350 kişi şikayetçi oldu. Bu kişiler de projenin bitirilmesini istemektedirler. Bu 8 bin 400 kişi içerisinde milletvekilleri, hukukçular, bankacılar, iş adamları gibi münevver insanlar vardır. Bu kişileri kandırmak mümkün değildir. Böyle bir şey olsa bir dünya müracaat olurdu. Herkesin ticari gelir kaybına uğradığı açıktır. Ama bunu telafi edecek kaynağımız vardır” diye konuştu.