Lise tercihi tutmazsa komisyon çözüm bulacak
TEOG yerine gelen yeni sistemde öğrenci önce gideceği okul türünü seçecek, ardından gitmek istediği 5 okulu ismiyle tercih edecek. Eğer bu okullara yerleşemezse il ve ilçe komisyonları öğrenciyi tercihlerine en uygun liseye yerleştirecek
Liselere girişte TEOG’un yerini alacak yeni sistemin açıklanmasıyla birlikte veliler ve öğrencilerin merak ettiği bazı noktalar aydınlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileri adrese dayalı yerleştirmeyle ilgili sistemi şöyle anlatıyor. Sınava girmeden adrese dayalı yerleştirme ile bir liseye kaydolmak isteyen öğrenciler için MEB’in sisteminde bir tercih penceresi olacak. Öğrencinin karşısına çıkan bu pencerede okul türleri yer alacak. Öncelikle öğrenci bu pencerede gitmek istediği okul türünü seçecek.
En yakın okulları görecek
Öğrenci örneğin Anadolu lisesinde okumak istiyorsa pencerede karşısına gelen okul türlerinden Anadolu lisesini işaretleyecek. Seçimin ardından sistem aynı link üzerinden öğrencinin evine en yakın okulların isimlerini karşısına getirecek. Bu noktada tercih hakkı en fazla 5 olacak. Öğrenci karşısına gelen bu okulların arasından beşini tercih edebilecek. Ancak öğrenci beş tercih yerine 1, 2, 3 ya da 4 okul da tercih edebilecek.
Öğrenci eğer tercihlerine yerleşemezse bu noktada il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları devreye gidecek. Komisyon öğrencilere tekrar hangi okul türüne gitmek istediklerini soracak. Öğrenci bu noktada gitmek istediği okul türünü belirttikten sonra, komisyonlar öğrenciyi seçtiği okul türüne göre olabilecek en uygun liseye yerleştirecek.
Eşleştirme olacak
MEB yetkilileri okulların isminin sistemde görünmesinin özellikle büyük şehirlerde ilçe bazlı yerleştirmeler için çok hayati olduğunu vurguluyor. Çünkü yüzölçümü büyük olan ilçelerde öğrenci aynı ilçede bulunan ancak evine uzak bir okula yerleşmemek için okulların ismini görerek tercihini yapacak. Yeni sistemde ayrıca aynı bölgedeki bazı ortaokul ve liseler eşleştirilecek. Ortaokuldan mezun olan çocuk eşleştirilen liseye doğrudan kayıt olabilecek. Veliler çocukları daha ortaokuldayken okullarının hangi liseyle eşleştirildiğini bilecek. Anne ve babalar böylelikle çocuğunun okuyacağı liseyi önceden tanımış olacak.
Yorum soruları
MEB yetkilileri yeni sistemde nitelikli okullar için yapılacak sınavın TEOG’dan farklı olarak daha yoruma dayalı olacağını belirtiyor. Böylelikle sınavın kapsam ve amacı değişmiş olacak. TEOG’da sadece 8’inci sınıf soruları sorulurken 90 dakikalık yeni sınavda 6,7 ve 8’inci sınıflardan seçilen 60 soru olacak. Öğrencilerin sınava girmesine yaklaşık 7 ay gibi bir süre kalmışken sınav kapsamının genişletilmesiyle ilgili endişeler için, 6 ve 7’nci sınıf müfredatında yer alan konulardan soru olacağı ama bu soruların bilgiye dayalı olmayacağı belirtiliyor. Bilginin sorunun içinde verileceği 6 ve 7’nci sınıf müfredatından gelen sorular yorum sorusu olacak. Öğrenci bu soruları bilgiyi yorumlama yeteneğine bağlı olarak cevaplayacak. MEB bu noktada öğrencilerin yorum gücünü öne çıkarmayı hedefliyor.
Sınava girene 2 farklı tercih
Bir başka endişe olan sınavda yerleşemeyen öğrencilerin liseye kaydı sistem içinde çözülecek. Nitelikli okullar için sınava giren öğrenciler, sınavın hemen ardından istedikleri okulları tercih edecekler. Ancak aynı öğrenciler bu süreçte adrese dayalı tercihlerini de yapacak. Eğer öğrenci sınavla yerleşemezse adrese dayalı tercihindeki uygun liseye kaydolacak. Bu öğrenciler için iki tercihli bir sistem ortaya çıkıyor. MEB yetkilileri burada bir kontenjan fazlası ya da kayıt yığılması olmayacağını söylüyor. Yerleştirmenin tek bir sistem üzerinden yapılacağına dikkat çeken MEB yetkilileri, öğrencinin sınav sonucuna göre yerleştirilmesi halinde adrese bağlı yerleştirmeden düşürüleceğini belirtiyor.
Merak edilen sorular
- Yaklaşık 350’sinin fen lisesi olduğu söylenen sınavla girilecek 600 nitelikli okul neye göre belirlenecek? Kriterler neler olacak? Bu okulların listesi şu anda belli mi?
- Her öğrenci 5 tercihte bulunacak. Bu 5 tercihini de bir okul türünden yapabilecek mi? Örneğin sosyal bilgiler lisesine gitmek istiyor. Kendi ilçesinde 1 okul var. Başka ilçelerden de tercih yapabilecek mi?
- Bir öğrenci 5 tercih yaptı ama okulda aldığı karne notu ya da başarı puanı yetmedi. O zaman hangi okula gidecek? TEOG’daki gibi açık liseye mi yönlendirilecek?
- Okullar arasında nakil nasıl olacak? Örneğin öğrenci bu yıl evine en yakın okula kayıt yaptırdı. Yarı yıl içinde ailenin evini taşımasıyla istediği okula nakil yaptırabilecek mi?
- Meslek liselerine girişte hangi kriter uygulanacak?
- Eğitim bölgeleri nasıl oluşacak?