Gazete Vatan Logo

Koca bina gitti geldi birşey yok

7 büyüklüğündeki deprem 2 dakika boyunca beni savurdu. Her yer yıkıldı sandım. Bir de baktım ki, ne enkaz var, ne de yaralı

Japonya dün 7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Merkez üssü başkent Tokyo'nun 300 kilometre kuzeyindeki Miyagi bölgesi olan deprem, tam 2 dakika sürdü. Şiddetli sarsıntılar Tokyo'dan bile hissedildi. Sonuç Türkiye'de olsa ancak "mucize"yle açıklanacak türdendi: sadece 16 kişi hafif yaralandı. 3 binada da hafif zarara yol açan yangınlar çıktı.

Sanki Işıkara yapmış
Depreme 40 küsur katlı bir binanın 35'inci katında yakalandım. Kendi kendime "10 küsur saat uçtun, ardından 10 saat o cadde bu cadde gezdin elbette kendini sallanıyor hissedersin" dedim. Ama yok, gerçekten de deprem! Koca bina sanki altınızdan gidiyor geri geliyor! Zangır zangır sallıyor ama "Gitti Japonya" demiyorsunuz. Tam tersine depremi burada yaşamak güvenceniz oluyor. Odada sallanan bir şey arıyorum, bir avize mesela, olmadı başucu lambasının sallanan zinciri... Yok! Sanki odaları Işıkara Hoca tasarlamış. Sallanan hiç bir şey yok ki kafanıza düşsün. Yetkililer her türlü önlemi almış. Uçak, tren ve metro seferleri anında durdurulmuş, elektrik, su doğalgaz hatları kapatılmış.

İstanbul kalmazdı
Şu üç noktanın altını çizmek gerekiyor:

1. Biz kuvvetli depremi unuttuk. Tokyo'daki deprem İstanbul'da olsa İstanbul kalmaz.

2. İstanbul'a depremde hiç bir şey olmaz diyecek noktaya gelene kadar seferberlik ilan etmemiz lazım.

3. Işıkara Hoca evde deprem sırasında insanın kafasına düşmesin diye ne önlemler anlattıysa hepsini uygulamak lazım. Yani Japonlar'a bir şey olmuyorsa bir şeyleri doğru yaptıkları için, bizde tersi.

Bu depremi Tokyo'da yaşasaydınız siz de Türkiye için, İstanbul için çok endişelenecektiniz. Ve siz depremi yendiği için korkusunu yüreğinden silenler; ülkesinin rahatlığını eve taşımayı çok ama çok isteyecektiniz.

Haberin Devamı