Kirli hava alzhemier yapıyor!
Güney California Üniversitesi, ABD Ulusal Yaşlanma Enstitüsü, Kuzey Carolina Üniversitesi ve Wake Forest Tıp Fakültesi’nin birlikte yürüttüğü araştırmaya göre hava kirliliğinin yaşlılarda alzheimer ve demans (bunama) riskini arttırdığı tespit edildi.
Translational Psychiatry adlı tıp dergisinde yayınlanan araştırmada insanların hava kirliliğinin en tehlikeli çeşitlerinden biri olan ve gözle görülmeyen PM2.5 olarak tanımlanan toz parçacığı halindeki partiküllerle ilişkisi incelendi. Büyük oranda fabrikalar, kömür santralleri ile taşıtların yakıtlarından kaynaklanan katı ve sıvı halde, çapı 2,5 mikrometreden küçük olan bu partikülleri solumanın özellikle yaşlı kadınlarda bunama riskini arttırdığı saptandı.
Saç telinin 30’da biri
ABD’nin 48 eyaletinde ‘Kadın Sağlığı Girişimi Bellek Çalışması’ adıyla yürütülen araştırma kapsamında 65-79 yaş arası takip edlin 3 bin 647 kadının verileri detaylı olarak incelendi. Çalışmaya katılan kadınların yaşadıkları yerlerde maruz kaldıkları saç telinin 30’da biri kadar olan ve solunumla insan vücuduna giren PM2.5 miktarları belirlendi. Buna göre bir metreküp havada 35 mikrogramdan fazla PM2.5 bulunan yerlerde yaşayan kadınlarda demans (bunama) ve Alzheimer riskinin havası daha temiz olan yerlerde yaşayan kadınlara göre yüzde 81 ile 92 arasında fazla olduğu saptandı.