.
Bolivya’nın ilk yerli Devlet Başkanı Morales, modern tıbbi cihazların hizmet töreninde yaptığı konuşmada kanserini yenmek için idrarını ilaç olarak kullandığını itiraf etti.
Güney Amerika ülkelerinden Bolivya’nın Devlet BaşkanıEvo Morales, iyileşmek için idrarını içtiğini açıkladı. Köyde yaşadığı sırada öksürükten kurtulmak için lampaya ve wira-wira gibi bitkileri kullandığını ifade eden Morales, bir gün bir doktorun “İdrarınızı için, iyi gelir” tavsiyesine uyduğunu ve daha sonra iyileşmek için idrar içmeyi alışkanlık edindiğini vurguladı. Morales, Bolivyalı doktorlara yerlilerin yaşadığı ve yoksul bölgelerde çok yaygın olan geleneksel tedavi yöntemleri ile modern tıbbı bir arada kullanmaları çağrısında bulundu. Bolivya’nın kırsal kesimlerinde idrar, bazı hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılıyor. Bazıları idrarı içerken bazıları cildine sürüyor ya da vücuduna enjekte ediyor. 2009’da 35 yaşındaki bir kadın, enjekte edilen idrarın enfeksiyona yol açması üzerine yaşamını yitirmişti.
İdrarın yüzde 95’i su kalanı 200 ayrı madde
Bol miktarda su (yaklaşık %95) ve vücudun metabolizma atıkları (yaklaşık %5) bulunur. İdrar, böbrekler tarafından üretilir ve böbreğin diğer bir önemli görevi de, vücut içerisindeki sıvı dengesini sağlamaktır. Böbrek kılcalları aracılığı ile, atılmak üzere stoklanan idrar ve kan arasında sodyum, potasyum, kalsiyum, karbonat ve klorit gibi çözünmüş tuzların (elektrolitlerin) çift taraflı geçişi sağlanır. Bu şekilde, böbrekteki kan damarlarında gerekli ve yeterli miktarda su ve elektrolit bulunması sağlanmış olur. Bu işlem sonrasında geride kalan tüm maddeler de idrarın içeriğini oluşturur. Yukarıda saydığımız çözünmüş tuzlara ilave olarak ayrıca vitaminler, amino asitler, antikorlar, enzimler, hormonlar, antijenler, çeşitli proteinler, tolerjen ve immünojenler, immünoglobülinler, üre, ürik asit ve gastrik sindirim depresanları gibi çok çeşitli (yaklaşık 200 kadar) maddeler de idrar içeriğini oluşturabilir. Bu arada, normal idrar vücuttan çıktığı anda tamamen sterildir ve hiçbir bakteri içermez. Ayrıca idrarın anti-fungal, anti-bakteriyel, anti-viral özellikleri olduğu ve tüberküloza neden olan basillerin gelişimini engellediği de kanıtlanmıştır.