IŞİD zirvesinde flaş karar!
Paris'te yapılan IŞİD zirvesinde Irak'a askeri yardım kararı alındı.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne yönelik alınacak küresel tedbirleri gözden geçirmek amacıyla Fransa'nın ev sahipliğinde düzenlenen "Irak'ta Barış ve Güvenlik Konferansı"nın sonuç bildirisinde, Irak'taki yeni hükümete askeri destek dahil gereken yardımın yapılacağı kaydedildi.
Fransa'nın ev sahipliğinde yapılan toplantının sonuç bildirisinde, IŞİD'in yalnızca Irak için değil tüm uluslararası toplum için tehdit olduğu belirtilirken, sivillere yönelik saldırıların insanlığa yapıldığının altı çizildi. Bildiride, bu suçların cezasız kalmayacağı ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından yürütülen soruşturmalara destek olunacağı kaydedildi.
IŞİD'in Irak'taki varlığına ivedilikle son verilmesi gerektiği vurgulanan bildiride, bu bağlamda Irak'taki yeni hükümete kendi talepleri doğrultusunda ve uluslararası hukuka uygun şekilde askeri destek de dahil gereken yardımın yapılacağı belirtildi.
Bildiride, Birleşmiş Milletler'in (BM) 2170 sayılı kararı kapsamınca, IŞİD'e karşı savaşılacağı ve kaynaklarının kurutulacağı vurgulanırken, BM kararının doğru uygulanıp uygulanmadığının takip edileceği kaydedildi.
BM'nin Irak hükümetine yönelik uluslararası yardımın koordine ve organize edilmesinde kilit rol oynadığına dikkat çekilirken, Arap Birliği ve Avrupa Birliği'nin de Irak hükümetinin uzun süreli stratejik ortağı olduğu hatırlatıldı.
Bölgedeki gidişata bağlı olarak, Irak hükümetine ve yerel yetkililere, yerlerinden olanlara ve mültecilere gereken insani yardımın yapılacağı ifade edildi.
Bildiride, Irak'ın yeniden inşası ve bölgesel kalkınması için mali desteğin sağlanacağı yinelenirken, uluslararası ortakların Irak'ta IŞİD'e karşı mücadelede Irak hükümetine destek olmak için tam bir seferberlik içinde oldukları kaydedildi.
Cidde toplantısının ardından Irak konusunda düzenlenen ikinci toplantı olan "Irak'ta Güvenlik ve Barış Konferansı"na Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı.
Türkiye ve ev sahibi Fransa'nın yanı sıra toplantıya ABD, Almanya, Birlemiş Arap Emirlikleri, Danimarka, Türkiye, Hollanda, Irak, İngiltere, İspanya, İtalya, Kanada, Katar, Kuveyt, Lübnan, Mısır, Norveç, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Oman, Bahreyn, Japonya, Ürdün, Arap Birliği, AB ve BM temsilcileri katıldı.
Konferans, ortak bildirinin açıklanmasının ardından sona erdi.