Eczacılarla ortak noktayı bulacağız
SGK ile eczaneler arasındaki sözleşme yarın sona eriyor. Eczacılar 13 maddelik taleplerinin karşılanmasını istiyor. Bakan Soylu, “Uzlaşacağımızı düşünüyoruz” dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile eczaneler arasında Ocak 2016’da imzalanan 3 aylık sözleşme, yarın sona eriyor. Eczacılar, 13 maddelik taleplerinin kabul edilmemesi halinde sözleşmeye imza atmayacaklarını belirtiyor. Bu da 1 Nisan’dan itibaren SGK’lıların eczanelerden ilaçlarını fatura karşılığı alacağı anlamına geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacılar Birliği (TEB) arasında 31 Mart’ta sona erecek ilaç temini protokolüyle ilgili olarak, “Onların talepleri var, bizim de bazı kısıtlarımız var ama bir noktada uzlaşacağımızı düşünüyoruz” dedi.
Talepler alındı
Bakan Soylu, yeni sözleşmenin ne zaman imzalanacağının sorulması üzerine şunları söyledi: “24 bin 700 eczacı ile Türkiye Eczacılar Birliği üzerinden bir protokolümüz söz konusu. Bu protokol çeşitli dönemler içerisinde karşılıklı bir araya gelip değerlendirmeler yapıp ihtiyaçlar göz önüne alınarak bir şekilde imzalanarak devam eder. 31 Mart’ta protokol imzalamak üzere bir araya geleceğiz. Bir aydır bu görüşmelerimiz devam ediyor. Bir taraftan eczacı odalarının il temsilcileri ile görüştük. Birçok kez Türk Eczacılar Birliği Başkanımız ile görüştük. Talepleri var. Değerlendirmeleri yaptık.”
Bakan Soylu, son olarak 205 eczacı ile SGK’da bir araya geldiklerini ve burada karşılıklı talepleri görüştüklerini belirterek, şöyle devam etti: “Görüştük, yarın (bugün) tekrar Eczacılar Birliği ile konuşacağız. Bütçemizin kısıtları söz konusu. Bütün bu bütçe dengeleri içerisinde Ekonomik Koordinasyon Kurulu’muzda (EKK) yaptığımız değerlendirmelerden böyle bir sonuç çıktı. Ama eczacılarımızla bir araya geleceğiz. Bir problem yaşanacağını düşünmüyorum.”
İki katına çıkarılıyor
ECZACILARA majistral ilaçlarla ilgili sundukları teklifin onların istekleri ile uyumlu hale getirildiğini belirten Bakan Süleyman Soylu, hizmet bedellerinin de iki katına çıkarılmasını teklif ettiklerini söyledi. Soylu, “Daha az cirolu eczanelere daha yüksek katkı, daha yüksek cirolu eczanelere daha az katkıyla bir denge kurmaya çalıştık” dedi. EKK’da alınan karara göre, eczacıların aldığı hizmet bedeli 400 bin liraya kadar cirolu eczanelerde reçete başına 0.75 TL’den 1.5 TL’ye, 400 bin-700 bin TL cirolu eczanelerde 0.75 TL’den 1.5 TL’ye, 700 bin-900 bin TL cirolularda 0.25 TL’den 0.50 TL’ye, 900 bin ve üzeri cirolu eczanelerde 0.25 TL’den 0.40 TL’ye çıkarılacak.
Sosyal güvenlikte ikinci reform için hazırlık yapılıyor
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, sosyal güvenlik sistemini daha da iyi bir noktaya taşımak için çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Sosyal güvenlik alanında şimdiye kadar yapılanları “birinci faz reformlar” olarak niteleyen Bakan Soylu, “Sosyal güvenlik alanında şimdi ikinci faz reforma ihtiyacımız var. Bunun hazırlıklarını düzenlediğimiz toplantılarla yapıyoruz. İnşallah çok yakın bir zaman diliminde ikinci faz reformu da Sosyal Güvenlik Kurumunun sistemine dahil edeceğiz” dedi.
Üç önemli süreç
Uygulamadaki sosyal güvenlik sisteminin sosyal tarafların görüşleriyle şekillendiğini belirten Bakan Soylu, şöyle konuştu: “Bizim sosyal güvenlik sistemimizin üç önemli süreci var. Birincisi sürdürülebilirlik, ikincisi vatandaş memnuniyet, üçüncüsü ise vazgeçemeyeceğimiz mali disiplinimizdir. Yani gelecek nesillere yönelik sorumluluk hissimiz. Toplum hayatında 20 yıl, 30 yıl uzun süreçler değil.”