İki soruşturma iki savcı! Suçlamalar çok vahim
76 emniyet görevlisi hakkında yakalama kararı çıkartılan “casusluk” soruşturmasını İstanbul Cumhuriyet Savcısı İrfan Fidan, “yasadışı dinleme” ile ilgili istihbarat şubesinden 39 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmayı da İstanbul Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy’un yürüttüğü öğrenildi. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla kurulan TMK 10. madde ile yetkili savcılıkta görevlendirilen savcı İrfan Fidan, TMK mahkemelerinin kaldırılmasıyla da terör ve örgütlü suçlar bürosunda görevlendirildi. 25 Aralık soruşturmasını başlatan savcı Muammer Akkaş’ın görevden alınmasının ardından bu dosyada görevlendirilen 3 savcıdan biri olan Fidan, soruşturma kapsamında müştekilerin ifadelerini almıştı. Akkaş’tan alınan Selam örgütü soruşturmasını da yürütüp takipsizlik kararı vermişti. Daha sonra dinleme yapan polisler hakkında da soruşturma açan Fidan şikayetlere ilişkin 3 ayrı soruşturma başlatmıştı. Fidan’a şikayet dilekçesi sunanlar arasında 17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklanan Reza Zarrab ve KCK davası avukatları da bulunuyordu. Okan Özsoy ise Zaman gazetesi yazarlarının yasadışı dinlemelerine ilişkin soruşturma yürütmüş ve takipsizlik kararı vermişti. Özsoy Zaman gazetesi tarafından yanlı davrandığı gerekçesiyle HSYK’ya şikayet edilmişti.
Karar yeni kurulan Sulh Ceza Hakimliği’nden
115 kişi hakkındaki arama, yakalama ve el koyma kararını yeni kurulan Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği öğrenildi. HSYK her türlü tutuklama, arama ve el koyma kararı ile bu kararlara itirazları karara bağlayacak olan Sulh Ceza Hakimlerini 16 Temmuz tarihinde atamıştı. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na 6 Sulh Ceza Hakimi atanırken bu hakimlerin arasında yer alan 2. Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur’un gece başlatılan operasyonun arama, yakalama ve el koyma kararlarına imza attığı belirtildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun talebi üzerine bu karar alınırken, Hakim Pur, aynı zamanda 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması kapsamında Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın aralarında bulunduğu 6 kişinin tahliyesine karar vermişti.
Suçlamalar çok vahim!
İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur tarafından verilen arama kararında ise şu ifadeler yer aldı: “Soruşturma evrakı ve eklerin incelenmesinde, şüpheliler hakkında TCK’nın 312, 316, 327, 204, 257, 244, 132 maddeleri uyarınca yürütülen soruşturma kapsamında aşağıda isimleri yazılı şüphelilerin belirtilen adreslerinde ve müştemilatları ile şüphelilerin üst aramalarından elde edilecek suç unsurları ile bu adreslerde elde edilebilecek iletişim ve bilişim araçları, dokümanlar ile belgelerin incelenebilmesi, inceleme sonucu ele geçirilecek suç ve suç unsurları ile tahkikata konu edilebilecek malzemelere el konulabilmesi bakımından bir defaya mahsus (22 Temmuz 2014) gününden geçerli 3 gün gündüz vakti gerektiği takdirde gece vakti CMK 119 maddesi gereğince arama kararı, CMK 123, 127, 134 maddeleri gereğince elde edilecek suç delillerine el koyma ve inceleme kararı verilmesi talep edildiği, evrak kapsamına göre CMK 116 maddelerin göre somut delillere dayalı kuvvetli şüphenin mevcut olduğu anlaşılarak talebin kabulüne dair hüküm kurulmuştur. Kararda yer alan suçlar ise şöyle:
- TCK 312: Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek
- TCK 316: Kanunda belirlenen suçlardan herhangi birini elverişli vasıtalarla işlemek üzere anlaşma
- TCK 327: Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin etmek
- TCK 204: Resmi belgede sahtecilik
- TCK 257: Görevi kötüye kullanma
- TCK 244: Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme ve değiştirme
- TCK 132: Haberleşmenin gizliliğini ihlal...