Hızlı trene asla binmem sevdiklerimi de bindirmem
10.Dünya Ulaştırma- Araştırmaları Konferansında konuşan YTÜ İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Erel, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan hızlandırılmış trenin seferden kaldırılmasını istedi
Hızlandırılmış trenlerle Îstanbul-Ankara arasındaki yolculuk süresinin 5 saate indirilmesine ilk büyük eleştiri Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Erel'den geldi. Prof. Dr. Erel, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı 10'uncu Ulaştırma Araştırma Konferansı'nda hızlı trenlerle ilgili kaygılarını istirham ederek' dile getirdi. "Ulaştırma Bakanlığı'nın gerekli teknik yeterlilik sağlanana kadar hızlı treni seferden kaldırmasını istirham ediyorum" diyen Prof. Dr. Erel, "Hızlandırılmış trene binmem, sevdiklerimin binmesine de izin vermem!" diyor.
"Ana yurdun dört baştan demirağlarla örülmesinden" bu yana alt yapı çalışması yapılmadığını söyleyen Prof. Dr. Erel, demiryollarının alt yapısının hızlandırılmış trenlere uygun olmadığına dikkat çekerek şunları anlatıyor: "Hız yüzünden, raylar bozulacak ve hızlı trenler masraf çıkaracak. Rayların doğrultusu ve hat genişliği bozulacak, yol eğrileşecek, tren yolunda çökme olacak. Önlemler acilen alınmazsa, trenin yoldan çıkması şeklinde kazalar olacaktır. Böyle bir durumu olan trene asla binmem!"
Bakan: Gerekeni yaparız
Konferans sonunda Ulaştırma Bakanı Yıldırım, konu hakkında Bakanlık yetkililerinin Prof. Dr. Erel ile irtibata geçeceğini ve gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi. Ancak iki gündür Erel'i ne arayan var ne kapısını çalan..
Ne yapmalı?
* Prof. Dr. Erel, hızlandırılmış tren seferlerinin durdurulmasını isterken, Ulaştırma Bakanlığı'na önerilerini ise şöyle sıralıyor:
* Demiryolu hatlarımız ve bu hatlarda kullanılan lokomotif ve vagonlar acil kontrol edilsin.
* Uygun olmayan lokomotif ve vagonlar, bu raylarda kullanılmasın, kullanılacak taşıtlar ise sürekli denetim ve kontrol altında tutulsun.
* Yol trafiğe kapanmadan "alt yapı iyileştirmesi" mümkün olmadığından, altyapının olumsuzlukları üst yapıda uygulanacak çözümlerle azaltılsın.
* Uygun olmayan yol elemanları değiştirilsin, yolun geometrik ve fiziksel kalitesi yükseltilsin.