Gazete Vatan Logo

Hitler’in kayıp filosu Zonguldak’ta çıktı

Hitler’in 2. Dünya Savaşı sırasında batan üç denizaltısı Zonguldak ve Ağva açıklarında bulundu

İKİNCİ Dünya Savaşı’nda Alman diktatör Hitler tarafından Karadeniz’e gönderilen ve sonra kaybolan filonun sırrı bir Türk bilimadamı tarafından çözüldü. Hitler 1941’de SSCB’yi işgal ettiğinde Karadeniz’deki Rus gemilerini etkisiz hale getirmek için 6 denizaltıyı bölgeye gönderdi. Ancak savaşta tarafsız olan Türkiye, boğazların kullanılmasına izin vermediği için gemiler karadan ve nehir üzerinden Almanya’nın Kiel limanından Romanya’nın Köstence limanına indirildi.

Bilerek batırdılar

“30. filo” adını alan bu gemiler Karadeniz’de iki yıl boyunca düzinelerce gemiyi batırırken, üç de kayıp verdi. Ancak Romanya, Ağustos 1944’da taraf değiştirerek Almanya’ya savaş ilan edince, filodan kalan üç denizaltı Karadeniz’de sıkıştı. Denizaltılar çıkarılamayınca Alman hükümeti filonun amiraline “Gemileri batırıp karaya çıkın, ardından Almanya’ya dönün” talimatı geldi. Bunun üzerine gemileri batıran Alman mürettebat, Türkiye sahillerine çıktı. Ancak burada yakalanarak gözaltına alındılar. Ardından da Almanya’ya iade edildiler. Ancak üç denizaltının yeri bugüne kadar sır olarak kalmıştı.

Personelle görüştü

Gemilerin sırrını ise Türk sualtı araştırmacısı Selçuk Kolay çözdü. Alman arşivlerini inceleyen, hayatta olan personel ile görüşen ve denizde taramalar yapan Koray, U-19 ve U-20 adlı gemilerin Zonguldak yakınlarında, U-23 gemisinin ise Ağva açıklarında olduğunu tespit etti. U-19’un üç mil açıkta 500 metre derinlikte, U-20 iki mil açıkta 25 metre derinde, U-23 ise üç mil açıkta 50 metre derinde bulundu.

Baharda yine dalacak

Kolay çalışmalarında U-23’ün eski kaptanı 85 yaşındaki Rudolf Arendt’in çizdiği haritadan da yararlandı. U-20’ye dalış yaparak fotoğraflarını çeken Kolay, hava şartları nedeniyle dalışlarına baharda devam edecek. Bulgularını bu hafta İngiltere’de bir konferansta açıklayacak olan Kolay, konuyla ilgili “Savaşın en az bilinen ama en ilginç olaylarından biri” dedi. n DIŞ HABERLER


“Demir tabut” adı verilmişti

* U-boat olarak bilinen denizaltılar hızlı ve küçük olması nedeniyle savaşın ilk yıllarında müttefiklere karşı etkili oldu.
* Ancak bir botun yakalanmasının ardından müttefikler denizaltının iletişim sistemi ve şifrelerini ele geçirince etkisiz kaldılar.
* Toplamda 1153 adet üretildi, 751’i batırıldı. Savaşta her 10 u-boat mürettebatından sekizi hayatını kaybettiği için bunlara “demir tabut” adı verildi.

Haberin Devamı