Hava savunmasına PARM desteği
TÜBİTAK/SAGE tarafından geliştirilen 35 mm parçacıklı mühimmat PARM, 1 Megajoule güçle atılabilirse yaklaşık 40 km’lik menziliyle ciddi bir hava savunma sistemine dönüşecek
TÜBİTAK/SAGE tarafından geliştirilerek TSK envanterine giren 35 mm parçacıklı mühimmat PARM’ın görev tanımı genişletiliyor. Yapılan çalışmaya göre arzu edilen güçle fırlatılacak PARM Türkiye’ye yeni bir hava savunma sistemi kazandırabilir.
Savunma uzmanları PARM mühimmatının 1 Megajoule güç ile atılabilmesi durumunda 20 km irtifa ve yaklaşık 30-40 km menzile sahip bir yeni bir hava savunma sistemi elde edileceğini belirtiyor. Böylelikle parçacıklı mühimmat PARM sadece oerlikon toplarda değil elektromanyetik toplarda da kullanılabilecek. Uzmanlar testlerin olumlu sonuç vermesi halinde PARM mühimmatının Elektromanyetik toplarda hava savunma aracı olarak kullanılacağını söylüyor.
PARM son dönemde hızla artan seyir füzesi, havadan karaya füzeler, insansız hava araçları, vb. hava tehditlerine karşı namlulu silah sistemlerinin etkinlik düzeylerinin artırılması amacıyla yeni nesil ‘Programlanabilir Parçacıklı Mühimmat’ olarak tasarlandı.
Hızlı ve küçük hedeflere
Hava tehditlerine karşı yüksek kinetik enerji ve içeri sızma yeteneğine sahip parçacıklardan oluşan bir bulut olarak dağılan PARM, klasik mühimmat tipleri ile etkinlik sağlanamayan birçok hava tehdidine karşı maliyet-etkin çözüm sağlıyor. 35 mm parçacıklı mühimmat özellikle havadaki hızlı ve küçük hedeflere karşı son derece etkili.
Oerlikon veya Korkut gibi namlulu hava savunma sistemlerinin namlu çıkış ağzında bulunan elektromanyetik namlu ucundan geçerken, parçalanacağı mesafenin programlandığı 35 mm’lik PARM, programlandığı mesafeye ulaştığında dairesel bir şekilde parçalanarak saçılıyor.
152 adet tungsten mermi
Parçalanan mühimmatın içinde tungsten metalden yapılmış 152 adet mermi bulunuyor. Bu parçacıklar gerek kendi kinetik enerjisi, gerekse ateşlendiği hedefin hızıyla doğru orantılı olarak hedefine büyük hasar veriyor. PARM’ın menzili 11 km.