Gazete Vatan Logo

Hakim bana ‘Kızım kısa kes’ dedi...

Hakim bana ‘Kızım kısa kes’ dedi...

Gezi eylemlerinde gözaltına alınan ve kırmızı fular takmakla suçlanan Ayşe Deniz Karacagil, 4 ay sonra tahliye oldu. Soluğu hemen deniz kenarında alan Ayşe Deniz, son duruşmayı VATAN’a anlattı...

Antalya’daki Gezi Parkı protestoları nedeniyle haklarında dava açılan 3’ü tutuklu 5 kişinin önceki gün görülen duruşması, 12 saat sürdü. Yöneltilen suçlamalar arasında ‘sosyalizmi simgeleyen kırmızı fular takmak’ da olan tutuklu sanık Ayşe Deniz Karacagil’le birlikte Murat Sezgin ve Mustafa Cihan Yılmaz tahliye edildi.

‘Fular sorusunu şaka sandım’

20 yaşındaki Ayşe Deniz Karacagil, tahliye edildikten sonra hiç uyumadı, ailesi ve yakınlarıyla hasret giderdi. Dün sabah erkenden de Gezi olayları kapsamında ifadeye çağrılan kardeşi 16 yaşındaki Ekin Devrim’le birlikte Konyaaltı sahiline gitti, uzun uzun denizi seyretti. Ayşe Deniz, özgürlüğünün ilk gününde, içeride geçirdiği günleri ve son duruşmayı VATAN’a anlattı: “İlk yargılandığımız mahkemede kırmızı fular soruldu ve bizi güldürdü, şaka gibi geldi. Biz, hani diyecektik neredeyse, ‘Gerçekten bunu soruyor musunuz, bu bir şaka mı yoksa daha mahkeme başlamadı mı?’ diye. Ama gerçek bir soruymuş. Ona da ilişkin şunu söyledik; İnsanlar yoğun saldırılar karşısında, yüzlerine atılan fişeklere karşı korumak amacıyla herhangi bir bez de olabilirdi, kırmızı, sarı fark etmiyor ne bulduysak, yeri geldi tişörtümüzü çıkarttık yüzümüzü örttük.”



‘4 ay yattım, kısa kesemem’

“Antalya’daki Gezi protestolarına katıldığım için 4 ay Alanya L tipi Kapalı Cezaevi’nde kaldım. 14 arkadaştık, tek kadın bendim. Hepsiyle duruşmalarda tanıştım. Mahkemede savunmamı yaptığım sırada heyet kısa kesmemi istedi. Ben de 4 ay kısa kesmek için yatmadığımı söyledim. Hakim Bey, Ali Karakuş isimli arkadaşımızın facebook’ta Gezi ile ilgili bir fotoğraf paylaştığından bahsetti. Arkadaşımız paylaşmamıştı o resmi, bir başkası Ali’yi etiketlemişti facebook’ta. Ali durumu anlattı. Hakim Bey ‘Ben etiketleme nedir bilmiyorum facebook kullanmadığım için’ cevabını verince salonda gülüşmeler oldu.”

‘Gülsuyu’na gittim ama...’

“Maltepe’deki Gülsuyu olaylarına katıldığım doğruydu. Orada bir kültür festivali vardı, onun için gittim Gülsuyu’na. Buradan gelecek gelirler Gezi tutsaklarına harcanacaktı. Festival süresince akrabalarımda kaldım. Olaylara müdahil olmadım. Sokakta yürürken havaya ateş açılmaya başlandı, o sırada bacağıma mermi isabet etti. Bir süre bacağımla ilgili sorun yaşadım, küçük bir operasyon geçirdim.”

‘Kırmızı fular suçsa örgüt kumaş fabrikası’

127 gün cezaevinde kalan Ayşe Deniz Karacagil, duruşmada mahkeme heyetine 20 sayfalık savunmasını okudu. Toplumsal, siyasi ve sosyal içerikli birçok konunun ele alındığı savunma sırasında heyet, “Yükleme fazla geldi” diyerek esprili bir dille Ayşe Deniz’in hızlı olmasını istedi. Ayşe Deniz, kırmızı fular suçlamasına da “Bu durumda örgüt kumaş fabrikaları” diye savunma yaptı.

Haberin Devamı