Gazete Vatan Logo
Gündem‘Kız- erkek ayrı okusun’ önerisi!

‘Kız- erkek ayrı okusun’ önerisi!

.

18'İNCİ Milli Eğitim Şurası'nın Ege Bölge Çalıştayı'nda, İzmir İl Çalıştay raporunda ‘kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı okullar kurulması’ önerisine anamuhalefet partisi CHP'den de tepki geldi. CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, DHA'nın gündeme getirdiği şaşırtan öneriyi bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Baratalı, verdiği soru önergesinde Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'dan yazılı olarak şu soruların yanıtlarını istedi:

“18. Milli Eğitim Şurası'nın Ege Bölge Çalıştayı'nda İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda okula devamlılığın sağlanabilmesi amacıyla kız ve erkek okullarının ayrılması öneri olarak yer almaktadır. Bu bağlamda; 21. yüzyıl eğitim stratejilerine yön verecek bu Şura da İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından önerilen ‘Kız ve Erkek Okullarının belirli bölgelerde ayrı ayrı kurulması’ düşüncesini Bakanlık olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

İzmir Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan raporda tavsiye niteliği taşımış olsa da kız ve erkek okullarının ayrı ayrı kurulması konusunda Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır?

Göç, bölgesel alışkanlıklar ve farklı kültürler nedeniyle kız ve erkek okullarının ayrı ayrı kurulması, ortak kültür ve ortak ülkü oluşturmak yerine tam tersine bölünme ve ayrımcılığa neden olmayacak mıdır?
Ortaöğretime erişim ve devamın sağlanmasında en büyük sorunu kız ve erkek öğrencilerin bir arada okuması olarak gören zihniyetin İzmir de Milli Eğitim Müdürlüğü yapması çağdaşlıkla ve Milli Eğitim politikalarıyla ne kadar bağdaşmaktadır?”

Baratalı, yaptığı yazılı açıklamada; “Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde ortaya atılan önerinin bölücülüğün ve ayrımcılığın ekmeğine yağ sürmek olacaktır. Bu teklif çağdışı bir zihniyetin ürünüdür. Böyle bir teklif yapanın İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü koltuğunda oturuyor olması son derece tehlikeli ve düşündürücüdür” dedi.

EĞİTİM SEN'DEN TEPKİ

Öte yandan Eğitim Sen 5 nolu Şube Başkanı Özcan Çetin de önerilere tepki gösterdi. Çetin, sendika olarak çalıştaya davet edilmelerine karşın kendilerine programın ve çalıştayın yapılacağı yerin bildirilmediğini ve bu nedenle katılmalarının engellendiğini öne sürdü. Çetin, “Tavsiye niteliğinde olsa bile İzmir gibi laik, bilimsel eğitimi savunan eğitimcilerin çoğunlukta olduğu bir il için bu karar bir skandaldır” dedi.

‘Kız- erkek okulları ayrı olsun’ önerisi, komisyondan döndü

18'İNCİ Milli Eğitim Şurası Ege Bölge Çalıştayı'na İzmir il komisyonunca sunulan raporda, belli bölgelerde kız ve erkek öğrenciler için ayrı okullarda okutulması önerisi, komisyona bile getirilmedi. Milli Eğitim Bakanlığı'na sunulacak bölge çalıştay raporuna girmedi. Talim Terbiye Kurulu Üyesi Ahmet Sönmez, önerinin milli eğitimin temel kavramlarıyla örtüşmedini belirtti, “Bırakın genel kurulda, komisyonlarda dahi sözü edilmedi, değer bulunmadı” dedi.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde, toplam 8 ilin komisyonlarının katıldığı Ege Bölge Çalıştayı bugün sona erdi. Üçüncü ve son gün yapılan genel kurulda, ‘Öğretmenin Yetiştirilmesi, İstihdamı ve Mesleki Gelişimi’, ‘Eğitim Ortamları, Kurum Kültürü ve Okul Liderliği’, ‘İlköğretim ve Ortaöğretimin Güçlendirilmesi, Ortaöğretime Erişimin Sağlanması’, ‘Spor, Sanat, Beceri ve Değerler Eğitimi’ ile ‘Psikolojik Danışma, Rehberlik ve Yönlendirme’ başlıklarında oluşturulan bölge komisyon önerileri değerlendirilip tartışıldı.
Türkiye'nin 2023 eğitim vizyonunun belirleneceği çalıştaya, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bazı maddeleri tepki gören komisyon raporu damga vurdu. İzmir'in ortaöğretime erişimde sorunların aşılması için kız erkek öğrencileri ayrı okuması ile ilköğretimde anasınıfıyla birlikte ilk 4 ile 5, 6, 7 ve 8'inci sınıfların ayrı ayrı eğitim görmeleri önerisinin nasıl değerlendirilip, Milli Eğitim Bakanlığı'na sunulacak bölge raporuna girip girmeyeceği merak konusu oldu.

Basına kapalı olan genel kurul sonrasında bu önerileri kamuoyuna duyuran DHA'nın sorularını yanıtlayan, Talim Terbiye Kurulu Üyesi Sönmez şunları söyledi:
“Daha önce yapılan İzmir il çalıştayında böyle bir görüş belirtilmiş. Ama bu tür bir görüş buradaki çalışmalarda gündeme gelmedi, değer bulunmadı. Bu, bizim milli eğitimimizin temel kavramlarıyla örtüşmediği gibi, değil genel kurulda, komisyonlarda dahi söz konusu edilmedi. Bu arkadaşımızın kim olduğunu bilmiyorum. Ama bu fikir maksadını aşan yorumlamalara da uğramış. Bu önerinin, ‘1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, Türk Milli Eğitim Sistemi karmadır, işte şu ihtiyaçtan dolayı bu karmalığı acaba şöyle delsek mi’ o tür bir amaç taşıdığını da kesin olarak zannetmiyorum. Maksadını aşan yorumlamalara uğramış. Burada hiçbir şekilde gündeme gelmedi, bundan sonra da gündeme gelmez. Kasıt aramıyorum.”

Öte yandan İzmir Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye, il çalıştayının izinde olduğu dönemde yapıldığını, kimin bu öneriyi getirdiğini bilmediğini söyledi, Üye, “Bu öneri olarak getirilmiş ama komisyonda dikkate alınmadı” dedi.

Haberin Devamı