Yemin namustur!

Dünkü yazımda da söz ettiğim gibi Meclis’te Anayasa’ya sadık kalacağına, vatanın milletin bölünmez bütünlüğünü koruyacağına dair edilen yemin sıradan bir yemin değildir.

Milletvekilleri ve diğer makamlar için yemin edenler bunu vatandaşların bazen şaka yollu yaptığı gibi “tek ayağını kaldırarak” yapamaz. Devlet yönetmeye talip olarak Millet Meclisi’ne girenler için bu yemin namustur. Şereftir.

Dün milletvekili yemin töreni yapıldı. Daha önceki yazımda belirttiğim gibi bu törenden, HDP milletvekillerinin yemininden önce PKK’nın silah bırakması sağlanmalıydı, MHP’den başka bu konunun önemine değinen olmadı.

HDP’nin Kandil’den gelen “Anayasa değişmeden HDP bir koalisyon hükümetinde yer alamaz” uyarısı ne kadar dikkate alınacak bu da belli değil.

Başkan adayları

Seçilecek Meclis Başkanı için 4 tur seçim yapılması öngörülüyor. Çünkü ilk iki turda 367 oy desteği gerekeceği için ancak AKP ile CHP’nin “aynı aday” üzerinde anlaşması şart. Bu da ancak aralarında bir “koalisyon ihtimali” belirirse mümkün olabilir.

Haberin Devamı

Bu olmadığı takdirde “diğer üç partinin bir aday üzerinde anlaşması” veya 80 milletvekili olan 2 partinin; AKP ya da CHP adayını desteklemesi gereği ortaya çıkacak. Tabii AKP ile MHP’nin bir aday üzerinde uzlaşması ve CHP’nin desteklemesi de “Biz koltuk peşinde değiliz” dediğine göre olmayacak bir ihtimal değil.

AKP ile CHP veya AKP ile MHP koalisyon konusunda ortak bir çıkış bulabilirse “başbakanlık ve Meclis başkanlığı”nı aralarında paylaşmayı düşünebilirler.

Partilerden adı geçen adaylara baktığınızda; Haluk Koç ismi siyasetteki deneyimi ve “parti ilkelerinin yanında ülke çıkarlarını gözetmesiyle” uzlaşıcı bir portre olarak uygun.

Hangisi mümkün?

Deniz Baykal “parti genel başkanlığından ayrılmak durumunda kalmasına rağmen” aday olmak isterse –ki büyük ihtimalle isteyecektir- CHP’nin kararı ne olur, Kılıçdaroğlu “Erdoğan’la görüşmesine kızmasına rağmen” kabul eder mi, onu zaman gösterecek.

MHP’den Ekmelettin İhsanoğlu şu anda sınırlarımızdaki riskli gelişmeler ve Ortadoğu politikasındaki birikimiyle çözüm üretebilecek bir aday olur. Aynı şekilde 28 yıl aralıksız olarak milletvekilliği yapmış ve AKP’de de siyaset yapmış saygın bir isim olarak Murat Başesgioğ lu’nun gereken oyu toplayabilmesi uzak bir ihtimal değil…

Haberin Devamı

Siyaset uzmanları mevcut tabloya baktıklarında; MHP dışarıdan destek için bile HDP’yi kabul etmediğine göre HDP destekli bir “AKP-CHP koalisyonu”nun daha mümkün göründüğünü, bu nedenle iki partiden birinin adayının şansının yüksek olacağını söylüyorlar.

Meclis başkanlığı seçiminin bu kez muhtemel koalisyon tablosunu ortaya koyacağına şüphe yoktur.

Önemli olan partilerin; zaten bugüne kadar seçimle ve koalisyon tartışmalarıyla zaman kaybeden Türkiye’ye daha fazla zaman kaybettirmeden bir çözüm bulmasıdır.

DİĞER YENİ YAZILAR