Kolları sıvayın!

Türkiye hep bir şeyleri bekliyor ve nedense beklenen konularda, beklenen günler hiç gelmiyor.

Hani Erdoğan “Parlamenter sistem benim seçildiğim tarihten itibaren bekleme odasına alınmıştır” demişti ya, o gerçekleşmedi ama onun dışında her konu “bekleme odası”nda… İşin kötüsü bu odanın kapısı bir türlü açılamadı.

Bir açılsa ve “öğrenilmesi gerekenler” ortaya saçılsa aslında sorunlar çözülebilecek ama olmuyor.

Talepler listesi

Herkes anladı ki bir koalisyonun kurulabilmesi için şu andaki hükümetin bazı konuları açıklaması ve bazı sözleri vermesi lazım. Bunlar öyle çok zor veya imkansız adımlar da değil.

Tabloya tekrar bakalım; MHP “17-25 Aralık olayına karışanların yargılanmasını” istiyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlut Karakaya partisinin “olmazsa olmaz”larını bir kez daha tekrarladı. Yolsuzluk konusu var, “çözüm sürecinin bitmesi” var, “Cumhurbaşkanı’nın yasal sınırlara çekilmesi” var.

HDP’nin dışarıdan destek vereceği bir hükümeti kabul etmeyecekleri de biliniyor.

Karakaya “AKP’nin verecekleri talepler listesini kabul etmesi gerektiğini, etmediği takdirde koalisyonun kurulamamasından onların sorumlu olacağını” söyledi.

Haberin Devamı

HDP desteği olmadan bu koalisyon yürümeyeceğine göre talepler listesi MHP için durumu değiştirmeyecek. Zaten asıl isteklerinin “ana muhalefet”te bulunmak olduğu ortada..

Tek seçenek!

Bir koalisyon hükümeti kurulamadığı takdirde “her bakımdan zor şartlar altında” olan ülke daha uzunca bir süre belirsizlikler içinde bocalayacak.

Başbakan Davutoğlu’nun “Esad rejimi, IŞİD ve PYD işbirliği yaptılar. Suriye’nin kuzeyini terör örgütleriyle rejim arasında paylaştırmak istiyorlar” dediği ve Kobani savaşının bile bir kurgu olduğunu düşündüren cümlelerle anlattığı, sınırımızdaki ciddi durum bekliyor.

Türkiye’ye aldıkları milyonlarca “karışık” Suriyeli göçmen sorunu bekliyor.

Bu durumda aklın yolu nerede bir çözüm umudu varsa oraya yönelmektir. Tablo ise; yürüyebilecek tek koalisyon ihtimalinin HDP destekli AKP-CHP koalisyonu olduğunu gösteriyor.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun toplantı yaptığı CHP il başkanlarının çoğunun bu koalisyona sıcak bakmadığı söylense de AKP eğer erken seçim yerine bir hükümet kurulmasını “samimi olarak” istiyorsa aradaki sorunlar çözülebilir.

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu’nun veya hükümeti kurmak üzere görevlendirilecek bir başka ismin “17-25 Aralık’ın soruşturulması, Gezi gösterilerinde hayatını kaybeden gençlerle ilgili davalarda adaletin yerini bulması, çözüm sürecinde muhalefete anlatılmayan pazarlıkların açıklanması, MİT TIR’larında kime, ne gönderildi” gibi konuları tartışmasının önünde ne engel var?

AYM’nin son verdiği “barışçıl bir protesto” ile ilgili kararı, Gezi’de evladını kaybeden anaların gözyaşları…

MİT TIR’larıyla ilgili yurt içi ve dışındaki belgeler, sınırlarımızdaki son tablo onlara yardımcı olacaktır. Ülkeye bir belirsizlik süreci daha yaşatmayı milli irade affetmez, bu ihtimal akıldan çıkarılmamalı!

DİĞER YENİ YAZILAR