Eksik başarı

Bir suçluyu yakalamak, eğer bağlantılarını çözememişseniz eksik bir başarıdır. Eksik başarılar, ne zaman patlayacağı bilinmeyen serseri mayınlara benziyor. Bunu bir kez daha anladık

Haberin Devamı

Bir suçluyu yakalamak, eğer bağlantılarını çözememişseniz eksik bir başarıdır.

Eksik başarılar, ne zaman patlayacağı bilinmeyen serseri mayınlara benziyor. Bunu bir kez daha anladık.

Dün İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah büyük bir hata yaptı. “Cinayetin herhangi bir siyasi boyutu ve örgüt bağlantısı yok. Zanlı, milliyetçi duygularla cinayeti işlemiş” dedi.

Bunu söylüyorsa soruşturma niçin sürüyor?

Soruşturma bitmediyse bunu nasıl söyleyebiliyor?

Daha önemlisi şu: “Milliyetçi duygularla cinayeti işlemiş” ne demek?

Cinayet işlemek, milliyetçi duygular beslemenin veya o duygulardan etkilenmenin yan ürünü müdür?

Gafletin meyvesi
Türkiye’de Atatürk milliyetçisi milyonlarca insan Hrant Dink’in katli nedeniyle samimi acı ve nefret duymuş, cinayeti herkes gibi “vatan ihaneti” olarak nitelemiştir.

Celâlettin Cerrah ancak şunu diyebilirdi:

“Tetikçinin bağlantısı ortaya çıktı. Bu şahıs iki yıl önce Trabzon’da bombalama eyleminden hüküm giyen ve on ay yatıp çıkan Yasin Hayal adlı kişidir. Şimdi o kimin maşasıdır ve hangi merkezden güdülüyor; bunları araştırıyoruz!”

Gafletin meyvesi
Tetikçi Ogün Samast’ın bu işlerden habersiz annesi bile içgüdüleri ile daha gerçekçi, daha akıllı şeyler söylüyor.

Dün gazetecilere “İnanıyorum ki devletimiz bu işi oğluma yaptıranları bulacaktır. Oğlumun da bu işi yaptıranları açıklamasını istiyorum” dedi.

Tetikçi Ogün’ü yönlendiren Yasin Hayal iki yıl önce bombalama eyleminden tutuklanıp cezaevine gönderilirken kameralara “Çekin çekin, efsaneyi çekin. Üç yıl sonra çıkacağım” diye bağırmış, bombalayacağı yeni hedefleri söylemişti.

Türkiye’deki infaz düzeni bombalama suçlusu bir teröristin kendisine uygun gördüğü cezayı bile çok bulmuş, on ay sonra sokağa salmıştır.

O da sistemin yetiştirdiği bir terör taşeronu olarak tetikçisini seçip uğursuz amacına yürümüştür.

Hep kolaycılık
İki yıl önce bombacı Yasin Hayal’i adalete teslim ederken o günün Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek “Yasin Hayal örgüt mensubu değil. Ferdi bir olay olarak değerlendiriyoruz” demişti.

Arkasındaki güçler yeteri kadar araştırılmayan Yasin Hayal işte iki yıl sonra Türkiye’yi en kritik dönemde sabote eden cinayetin arkasındaki adam olarak karşımıza çıkmıştır.

Bu hatayı yapan o günün Trabzon Emniyet Müdürü, bugün başarıları ile ünlenen Hanefi Avcı’nın koltuğunda, Emniyet İstihbarat Dairesi’nin başında oturmaktadır.

Umarız İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın düştüğü hatayı o, kendi meslek hayatının kötü bir tecrübesi olarak hatırlayacak ve bu dosyayı sonsuza kadar kapatmayacaktır.

Aksi halde canavarını kendi eliyle yaratıp büyüten Dr. Frankeştayn’ın kaderini yaşamaktan kurtulamayacağız!

DİĞER YENİ YAZILAR