Gazete Vatan Logo

Göz kapaklarınıza dikkat!

Gözlerimiz yaşamamı algılamamız adına çok önemli bir organımızdır. Bu bölgede oluşabilecek hasarlar yaşam konforunu önemli derecede etkilemektedir.

Göz kapaklarınıza dikkat!

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Op. Dr. Tufan Evciman, göz kapağında yaşanabilecek problemleri ve tedavileri sizler için anlattı.

Göz kapaklarınıza dikkat

Okuloplasti (göz estetiği)

Göz kapaklarının şekil ve fonksiyon bozuklukları, protez göz, göz tümörleri, göz sulanması gibi göz ve etrafının her türlü hastalık ve şekil bozuklukları ile ilgilenir.

Göz torbalarının alınmasından protez göze, göz içi tümör ameliyatlarından botoksa kadar her türlü tedavi ve estetik cerrahi uygulamalarını içerir. Ameliyatlarda sadece kişiye özel kullanılan ilaç ve tıbbi malzemeler uygulanır.

KAPAK DÜŞÜKLÜĞÜ (PİTOZİS)

Kapak düşüklüğü (pitozis) üst göz kapağı seviyesinin normalden aşağıda olmasıdır. Bu düşüklük göz bebeğini kapatarak görmeyi engelleyebilir. Cerrahi ile düzeltilir.

YAŞA BAĞLI GÖZ KAPAĞI DEĞİŞİKLİKLERİ

Yaşlanma ile kaş ve göz kapaklarında düşme, alt göz kapağında içe veya dışa dönme, göz çevresinde torbalanmalar veya çöküklükler ile kırışıklıklar oluşur. Bu değişiklikler sadece yaşlanma ile değil, daha genç olan kişilerde de ailesel olarak da görülebilmektedir. Kapak çevresindeki değişiklikler kişiye mutsuz, yorgun ve uykulu bir görünüm verir. Tüm bu problemlere yapılan tetkiklerin ardından çeşitlerine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

Haberin Devamı

GÖZ KAPAK KENARININ İÇE DÖNMESİ (ENTROPİON)

Göz kapak kenarlarının ve kirpiklerin içe dönmesi göz de batma, yaşarma, ağrı gibi belirtilere, ileri durumlarda korneada (gözün saydam tabakası) yara oluşmasına ve görme kaybına neden olabilir. Bu durum da cerrahi olarak düzeltilmelidir.

GÖZ KAPAK KENARLARININ DIŞA DÖNMESİ (EKTROPİON)

Alt göz kapağı kenarı dışa döner ve göze teması kesilirse, gözyaşı dağılımı yeterli olmaz. Bu durum kuru göze ve enfeksiyona yol açabilir. Yaşarma, batma, yanma gibi belirtiler oluşabilir. Cerrahi girişimle tekrar normal kapak pozisyonu sağlanır.

GÖZ KAPAKLARININ İSTEMSİZ SIKILMASI (BLEFAROSPAZM)

Bu sorun kadınlarda daha sık görülür, genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar. Nedeni, göz kapaklarını kapatan kasların hastanın iradesi dışında aşırı biçimde kasılmasıdır. Tedavi için öncelikle botoks kullanılır.

Haberin Devamı

GÖZ KAPAKLARININ ÇOK AÇIK OLMASI (KAPAK RETRAKSİYONU)

Normalden geniş kapak aralığı vardır ve göz kuruluğuna yol açabilir. Neden, çoğunlukla tiroit (guatr) hastalığıdır. Kapak düşüklüğü ameliyatından sonra aşırı düzeltme sonucunda da ortaya çıkabilir. Ameliyatla düzeltilebilir.

KİRPİK BATMASI

Kirpiklerin içe dönmesine “trikiyazis” denir. İçe dönük kirpikler estetik olmayan görüntünün yanısıra, gözde batma, rahatsızlık hissi yaparlar. Bu kirpikler korneaya sürtünerek, zarar verirler. Korneada kalıcı izlere yol açarak, görmeyi azaltabilirler. İçe dönük kirpik kökleri koterle yakılır, birden fazla seans gerekebilir. Eğer içe dönük çok fazla kirpik varsa, o kirpik sırasının olduğu cilt cerrahi olarak çıkartılır.

YÜZ FELCİ

Kaş, göz kapakları ve yüzün hareketlerini sağlayan sinirin (fasiyal sinir) herhangi bir nedenle çalışmaması sonucunda yüz felci oluşur. Bu durum doğuştan olabileceği gibi, tümör, enfeksiyon, yaralanma ve damar hastalıkları sonucunda da ortaya çıkabilir. Geçici felç durumunda gözü korumak amacı ile tıbbi tedavi uygulanır. Kalıcı felçte ise, tıbbi tedavinin yanı sıra üst göz kapağına altın ağırlık yerleştirmesi yapılır.

Haberin Devamı

GÖZ PROTEZİ:

Göz protezleri, gözün kazalar veya hastalıklar sonucu, cerrahi olarak alınması halinde kullanılır. Bu protezler görmeyi sağlamaz ama estetik olarak iyi bir görüntü sağlar. Göz protezleri bazı hastalarda göz alınmadan da uygulanabilir.

ORBİTA TÜMÖRLERİ

Orbitanın iyi huylu tümörleri genellikle yavaş büyür. Gözde öne doğru itilme, çift görme ve görme bozukluğu gibi belirtiler uzun süre içerisinde yavaş bir şekilde gelişir. Kötü huylu tümörlerde ise bu belirtiler kısa sürede gelişir.