Gazete Vatan Logo

Gezi iddianamesi: BBC, CNN, Reuters...

‘Kırmızı fular takarak sosyalizmi simgeleme’ sorusunun yöneltilmesiyle gündeme gelen Antalya’daki Gezi iddianamesinden: “CNN, BBC, The Economist, El Cezire, Reuters gibi uluslararası kuruluşlar eylemleri abartarak, çarpıtarak dünyaya servis etti.”

Antalya’daki Gezi olayları nedeniyle tutuklanan 5 sanık hakkında hazırlanan ikinci iddianamede uluslararası basın kuruluşlarının isimleri sıralandı ve bunların eylemleri abartarak ve çarpıtarak dünyaya servis ettikleri yazıldı.

İlki reddedilmişti

Antalya’da ilk iddianamenin mahkeme tarafından reddedilmesinin ikinci iddianame hazırlandı. Polis sorgusunda ’kırmızı fular takarak sosyalizmi simgeleme’ sorusunun yöneltilmesiyle gündeme gelen ve 2 Ekim’den beri tutuklu olan 20 yaşındaki Ayşe Deniz Karacagil ile tutuklu Murat Sezgin ve Mustafa Cihan Yılmaz, tutuksuz yargılanan Ali Karakuş ve Leyla Nuyan hakkında hazırlanan ilk iddianame, yaralı ve şikayetçi polislerin kim olduğunun bilinmemesi gerekçesiyle reddedilmişti. Savcı Mehmet Ali Şelli’nin hazırladığı, 20 polis ile 5 vatandaşın yaralı olduğu, 29 polisin de müşteki konumunda bulunduğu ikinci iddianamede, Gezi olaylarına ilişkin bir değerlendirme de yer aldı.

‘Başta demokratikti’

İddianamedeki uluslararası basınla ilgili değerlendirmede şöyle denildi: “CNN, BBC, The Economist, El Cezire, Reuters gibi uluslararası basın kuruluşlarının eylemleri abartarak, çarpıtarak dünyaya servis ettikleri, Türkiye’de halk ayaklanması çıktığına dair oldukça taraflı ve yanlış haberlere yer verdikleri ve dezenformasyonda bulundukları anlaşılmıştır.” Gezi eylemlerine 80 ilde 3 milyon 178 bin 30 kişinin katıldığı bilgisine de yer verilen iddianamade, şu ifadeler kullanıldı: “Söz konusu eylemlerin ilk etapta demokratik bir hak arayışı olarak ifade edilse de ilerleyen süreçte terör örgütleri ve marjinal gruplar olayları provoke ve istismar etti, olayın siyasi bir niteliğe dönüşmesine çalıştı.”

Berkin’in ailesi AİHM’ye gitti

Gezi olayları sırasında başına isabet eden biber gazı fişeğiyle yaralanan ve halen komada olan 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın anne ve babası etkin bir soruşturma yürütülmediği gerekçesiyle AİHM’ye başvurdu. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşam mücadelesi veren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan ve esnaf Sunay Yıldız ile birlikte dün TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Berkin’in 191 gündür komada olduğunu belirten Aygün, “Berkin, sabah ekmek almaya giderken polis tarafından nişan alınarak başından vuruldu ve 3 mevsimdir komada. Berkin vurulduğundan 9 gün sonra avukatı suç duyurusunda bulundu, ama şu ana kadar tek bir polisten ifade alınmadı” dedi.

Haberin Devamı