Gazete Vatan Logo

Gezi’deki ölümü MOBESE çözdü

Cömert’i vuran polise dava...

Gezi’deki ölümü MOBESE çözdü

Antakya’daki Gezi eyleminde Abdullah Cömert’in gaz fişeğiyle vurularak ölmesine yol açan polise 25 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. MOBESE’ler gazın beyaz Akrep’ten atıldığını gösterdi.

Gezi eylemleri sırasında Antakya’da başına gaz fişeği gelince ölen Abdullah Cömert’le ilgili soruşturmada polis memuru Ahmet Kuş hakkında “olası kastla öldürme” suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İddianamede Cömert’in 3 Haziran 2013 günü saat 23:00 sıralarında başına gelen cisimle vurularak hayatını kaybettiği belirtildi. İstanbul 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nca düzenlenen 21 Ağustos 2013 tarihli raporda ölümün “gaz fişeğinin isabet etmesi” ile olduğunun saptandığı belirtildi.


Beyaz Akrep, 36 metre

Bazı tanıkların gaz fişeğinin beyaz, bazılarının ise koyu renkli araçtan atıldığı yönünde ifade verdikleri belirtilen iddianamede MOBESE kamerasının kayıtları incelenmesini gösteren 9 Haziran 2013 tarihli tutanağa göre olay anında Cömert’in bulunduğu yere beyaz Akrep aracından iki defa gaz bombası atışının yapıldığının görüldüğü belirtildi.


Gaz fişeğinin atıldığı yer ile Cömert’in vurulduğu yer arasındaki mesafenin 36 metre olduğuna dikkat çekilen iddianamede “Beyaz renkli Akrep’i kullanan polisin Cömert’i doğrudan hedef alarak öldürme kastı ile ateş ettiğine dair herhangi bir delilin mevcut olmadığı” belirtilerek şüphelinin eyleminin müebbet hapis cezası gerektiren “kasten öldürme” değil, “olası kast ile öldürme” kapsamında kaldığı savunuldu.


İddianamede “Gaz fişeğinin özellikleri ve menzili ile gaz fişeğinin atıldığı mesafe birlikte değerlendirildiğinde şüphelinin gaz fişeğinin birilerine isabet etmesi halinde yaralayıcı veya öldürücü zarar vereceğini öngörmesine rağmen kalabalığa doğru gaz fişeğini ateşleyerek olası kast ile maktülün ölümüne sebebiyet verdiği, dosyada bulunan CD izleme tutanakları ve tüm dosya kapsamına göre tespit edilmiştir” denildi.


‘Tutuklu yargılanmalı’

Cömert ailesinin avukatı Hatice Can “Ahmet Kuş’un tutuklu yargılanması gerekir. Ayrıca şüpheli polis dışında dosyada başka sanık yok. Emri veren polis amirleri de yargılanmalıdır. Bu davada iğneyle kuyu kazar gibi yol aldık ve peşini de bırakmayacağız. Amirler için verilen takipsizlik kararlarına itiraz edeceğiz” dedi.


Öldürücü olduğunu bilmiyormuş!

Sanık polisin ifadesinde “Kontrollü bir şekilde gaz fişeği attığını, kendisinin daha önceden bu işin eğitimini aldığını, bu nedenle kalabalıkların üzerlerine doğru değil arka kısımlarına doğru 45 derecelik açı ile gaz fişeği attığını, tam hatırlamamakla birlikte 20-25 gaz fişeği attığını” söylediği belirtildi. Sanık polis, “Gaz fişeğinin bir kişiyi hedef alması halinde öldürücü olup olmadığını bilmediğini, böyle bir olaya da şahit olmadığını, gaz fişeğinin mesafesinin atılan silaha göre 100-150 metre arası olduğunu” söylediği de kayda geçti. Savcılık, olaylarda görev alan polis memurları ile diğer Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında ise takipsizlik verdi.















Haberin Devamı