Fotoğraf çekerek sokak hayvanlarına 50 ton mama aldılar

Doyuran Kareler, sokak hayvanlarına mama alınması karşılığında düğün, portre ve kurumsal fotoğraf çekimleri yapılan bir sosyal sorumluluk projesi. Düğün fotoğraf çekimleri 1750 liralık mama, portre çekimleri 600 liralık mama karşılığında yapılıyor.

Doyuran Kareler herhangi bir kurum veya kuruluşa bağlı olmayan, gönüllü hayvanseverlerden oluşan bir sosyal sorumluluk projesi ve proje içinde yer alan gönüllüler hiçbir karşılık beklemeden çalışmalara katılıyor. Siz sokak hayvanlarını doyuruyorsunuz, onlar profesyonel fotoğraf çekimlerinizi yapıyorlar. Uzun yıllardır yönetmen, oyuncu veya düğün fotoğrafçısı olarak medya sektöründe çalışan gönüllüler; tecrübelerini çekecekleri fotoğraflara yansıtma konusunda da oldukça iddialı. Yönetmen ve gönüllü fotoğrafçı Savaş Çıkrak yönetmenliğe aktif olarak devam etmekle birlikte, fotoğraf alanında çalışmalar yapıyor. Fotoğraf eğitmenliğinin yanı sıra, ‘En önemli projem’ dediği Doyuran Kareler’in fotoğraf çekimlerini de yürütüyor. Fotoğrafçılığı hayvan sevgisiyle bütünleştirmek, yönetmenliğin verdiği sinema dilini de içine katarak fotoğraflar çekmek onun için büyük bir tutku. Çıkrak ile süreci özetledi.

Fotoğraf çekerek sokak hayvanlarına 50 ton mama aldılar

Fotoğraf çektirmek isteyenler para yerine mama alıyor

Asıl işinin TV yönetmenliği ve aynı zamanda fotoğraf çılık olduğunu söyleyer Çıkrak, projeye nasıl başladığını anlatırken şunları söylüyor: “İlk olarak yaşadığım yer olan Moda’da sokak hayvanlarına mama karşılığı kurs verme fikriyle başladım. Sonra bir anda mama karşılığı düğün fotoğrafı çekme fikri belirdi. Nereden geldi bu fikir tam olarak bilmiyorum ama hemen sevgili İdil Fırat’la paylaştım. Ve uzun uzun üzerine konuştuktan sonra kesinlikle yapmaya karar verdik. 2 Nisan 2015 yılında ilk duyurularını yaptığımız ve hayata geçirdiğimiz bir proje Doyuran Kareler. İki yıldır kesintisiz olarak devam ettiriyoruz çalışmalarımızı.

Haberin Devamı

İnsanların ilgisi ne düzeyde?

İlgi gerçekten muazzam. Özellikle bizi duyan hayvansever çiftlerin en sevdiği fotoğraf projesiyiz diyebilirim. Bugüne kadar 70 çiftin düğün fotoğraflarını mama karşılığında çektik. Ve bu sene bu sayıyı 2’ye katlayacağız gibi görünüyor. Beraberinde portre ve kurumsal fotoğraf çekimlerine de oldukça ilgi var.

Beklediğiniz ya da beklemediğiniz tepkiler neler oldu?

Hep olumlu tepkiler aldık. Arada çatlak sesler çıktı ve ‘Şov yapıyor bunlar’ diyenler oldu ama onlara da cevabını bizden önce gerek fotoğrafını çektiğimiz, gerek mama gönderdiğimiz hayvan severler verdi.

Haberin Devamı

Fotoğraf çekerek sokak hayvanlarına 50 ton mama aldılar

Melis Birkan ve İdil Fırat projenin itici gücü oldu

İdil ve Melis uzun yıllardır arkadaş olduğum harika insanlar ve gerçek hayvan severler. İdil oyunculuğunun yanında oldukça başarılı bir fotoğrafçı. Her ne kadar kendini amatör tanımlasa da, çok daha fazlası olduğu bir gerçek. Fikir ilk ortaya çıktığında zaten hep içindeydi. Melis fotoğrafla ilgili biri değil ancak hayvanlar için yapılacak her çalışmada o kadar özverili ki, tanıtım sürecinde çok şey sağladı Doyuran Kareler için.

Eğitimler 25 Mart’ta başlıyor

Sokak hayvanlarını beslemek için ne kadar para toplandı? Beklediğinizden az ya da çok muydu?

Para değil mama topladık diyebilirim. Çünkü biz doğrudan para almıyoruz. Çalışma şeklimiz şöyle. Fotoğraf çekimi yapacağımız kişilerden bizim onları yönlendireceğimiz yerlere mama göndermelerini istiyoruz. Bizim belirlediğimiz miktarda mamayı internet üzerinden alışveriş yaparak gönderiyorlar. Mamalar ulaştıktan sonra da biz onlara çekim günü için rezervasyon yapıyoruz. Şu ana kadar çalışmalarımız karşılığında 50 ton mama gönderimi yaptık.

Haberin Devamı

Buna benzerler projeler var mı?

2 yıldır devam ettirdiğimiz çalışmalarımıza ocak ayından itibaren bir proje daha ekledik. Hem daha fazla mama sağlamak, hem kendi gönüllü fotoğrafçı arkadaşlarımızı yetiştirmek için mama karşılığı fotoğraf kurslarımızı başlattık. Oldukça ilgi gören kurslarımıza şu ana kadar 200’e yakın arkadaşımız katıldı. Yeni dönem kurslarımız 25 Mart’ta başlıyor.

25 yıllık basın çalışanı

Çıkrak, neredeyse 25 yıldır televizyon sektöründe yönetmen olarak çalıştı. NTV ve Habertürk’te 10 yıldan fazla haber ve daha bir çok kanalda uzun yıllar program yönetmenliği yaptı. Hala aktif olarak çalışıyorum. Yönetmenliğin yanı sıra fotoğraf çekimleri ve eğitmenliği yapmaya devam ediyor.

DİĞER YENİ YAZILAR