Fatih'ten 551 yıl sonra ilk Türk topu üretildi
MKEK Genel Müdürlüğü'ne bağlı Çankırı Silah Fabrikası (ÇANSAŞ), Fatih Sultan Mehmet'in 1453 yılında İstanbul'u fethetmek için yaptırdığı toplardan sonra, tamamı yerli üretim olan panter toplarının üretimini gerçekleştirdi
T-155 çekili panter obüsü, Türk Silahlı Kuvvetleri patentli ilk silah olması açısından önem taşıyor. ARGE'ye dayalı ulusal iş gücü ve kaynaklarla, Kara Kuvvetleri'nin modernizasyonu faaliyetleri çerçevesinde gerçekleştirilen, tamamen ulusal konfigürasyona sahip olacak şekilde özgün bir tasarım olarak geliştirilen PANTER obüsü, Türkiye'de bilgisayarlı ortamda tasarlandı.
KKK'nın yeni kuvvet yapısı çerçevesinde 40 km menzilli, genel destek topçusunun ihtiyacının karşılanması amacıyla 1997 yılında başlanılan çalışmalar çerçevesinde milli konfigürasyonlu ilk obüsün tasarım ve imalatına Nisan 1998 tarihinde başlandı. 1999 yılında 155/52 mm/çap silah sistemine sahip prototip PANTER obüsü atışlı olarak denendi. Alınan olumlu sonuçlar neticesinde 6 adet obüslük bir bataryanın imalatına 2000 yılında, askeri fabrikalar, MKE'ye bağlı Çankırı Silah Fabrikası, Kırıkkale Silah ve Çelik Fabrikası ve sivil Türk mühendis, teknisyen ve işçilerinin çabalarıyla geliştirilen alt sistemler, Ankara'da kurulu bulunan 1011 Ord. ana tamir fabrikası müdürlüğünde entegrasyonu yapıldıktan sonra ilk 6 adet T-155 çekili panter obüsünün imalatı Mayıs 2002 ayında tamamlandı. 8 Temmuz 2002 tarihinde de 105.Topçu Alayı'na teslim edildi. Türk Silahlı Kuvvetleri bir süre bu silahları kullandıktan sonra yeni üretim için patenti kendisine ait olan bu silahın üretimi işini Çankırı Silah Fabrikası'na verdi. 2003 yılının ikinci altı ayında 6 adetlik obüs bataryası ihalesini alan ÇANSAŞ, ihale sözleşmesine iki ay kala T-155 çekili panter obüslerinin teslimini gerçekleştiriyor.
Ayrıca, ÇANSAŞ bu yıl sonuna doğru da 12 adet obüsün imalatını tamamlayıp Türk Silahlı Kuvvetleri'nin emrine verecek. T-155 çekili panter obüsünün geliştirilmesiyle kazanılan tasarım ve imalat kabiliyeti, bu ve buna benzer sistemlerin üretiminde yurt dışına bağlılığı azaltacağından ve teknolojik altyapı oluşturduğundan ayrı bir önem taşıyor.