Gazete Vatan Logo

Dümeni 2.4 milyar dolara Belçikalı Dexia'ya bıraktı

Zorlu, dokuz yıl önce bir otel odasında kurduğuve 250 milyon dolar yatırdığı Denizbank'ın yüzde75'ini, 2.4 milyar dolara Belçikalı Dexia'ya sattı. Zorlu'nun eline satıştan 2 milyar 360 milyon dolar kalacak. Fiyat borsa değerinin üzerinde gerçekleşti ve Vestel'in piyasa değerini neredeyse beşe katladı

Yıl 1997... Swissotel'de bir oda. Zorlu Grubu, tarihinin dönüm noktası olacak bir kararı odadaki birkaç kişiyle birlikte alıyor. Ahmet Nazif Zorlu, Denizbank için lisans alma kararını veriyor. Beş-altı kişinin aldığı bu karar, aradan geçen dokuz yılda, Türkiye tarihinin en önemli satışlarından birine temel hazırlıyor. Denizbank'ın lisansını 1997 yılında özeleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan 67 milyon dolara satın alan Zorlu, büyüme hamlesi sırasında bankaya 190 milyon dolar daha sermaye koyuyor ve 257 milyon dolara Denizbank'ı 9 yılda Türkiye'nin 10'uncu büyük bankası haline getiriyordu.

Zorlu, adeta sıfırdan yarattığı Denizbank'ın yüzde 75 hissesini 2.4 milyar dolar fiyatla Belçikalı Dexia'ya satti. Dün atılan imzayla eline net 2 milyar 360 milyon dolar geçmesi beklenen Zorlu böylece 9 yılda bankacılığa koyduğu paranın yaklaşık 10 katını kazanarak sektörden çıktı. Ahmet Nazif Zorlu, Aynı zamanda banka şahsından en çok para kazanan patron unvanını eline geçirdi. Denizbank'ın satış değeri Zorlu Grubu'nun amiral gemisi olan Vestel'in yaklaşık 5 katını buluyor.

Otel odasında başladı
Denizbank'ın, bugün itibarıyla finans sektöründe 12 iştiraki ve 244 şubesi bulunuyor. 6 bin çalışanı bulunan bankanın Türkiye'nin yanı sıra Avrupa Birliği ve Rusya'da yerleşik bankacılık, leasing, faktoring, yatırım, portföy yönetimi ve sigorta acenteliği hizmetleri ile bilgi teknolojileri şirketleriyle hizmet veriyor.

Önceki gece yapılan ve dün sabah Borsa'ya açıklanan sansın ardından en önemli soru, Zorlu'nun eline geçecek parayla ne yapacağıydı. Öğleden sonra basın toplantısında Zorlu bu sorunun yanıtını "Yatırım yapacağım" sözleriyle verdi. Ahmet Nazif Zorlu, Denizbank'tan gelen parayla enerji, elektronik ve savunma sanayi alanlarına yatırım yapacaklarını söyledi ve "Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır" dedi.

2004 yılı Eylül ayında yüzde 25 hissesi halka arz edilen Denizbank, halka arz süreci sonunda toplam arz tutarının 5 kati taleple karşılaşmıştı.

Zorlu Grubu, Türkiye'nin özel sermayeli 6'ncı büyük bankası olan Denizbank'taki yüzde 75'lik hissesini, Avrupa'nın en büyük finans kuruluşlarından Belçika-Fransız sermayeli Dexia'ya sattı. Satiş 3.25 milyar dolarlık piyasa değeri üzerinden yapılırken, Zorlu yüzde 75'lik hissenin karşılığında Dexia'dan peşin 2 milyar 437 milyon dolar alacak.

Önceki akşam geç saatlerde imzalanıp dün İMKB'ye duyurulan açıklamaya göre Zorlu, banka portföyünde bulunan yüzde 39.77'lîk Zorlu Enerji hisselerini de IMKB'deki fiyattan satin alacak. Dünkü fiyatlara göre Zorlu'nun geri alacağı hisselerin değeri yaklaşık 77 milyon dolar tutuyor. Böylece Zorlu Grubu Denizbank'ın satışından yaklaşık 2.36 milyar dolarlık gelir sağlayacak. Satışın bu yılın son çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

Toplantıda soruları yanıtlayan Dexia Bank Yönetim Kurulu Üyesi Xavier de Walgue, "Denizbank'ı satın alarak hızla büyüyen Türkiye pazarında önemli bir oyuncu olmak açısından eşsiz bir fırsat yakaladıklarını söyledi.

Adı değişmeyecek
Xavier de Walgue, banka yönetiminin aynı şekilde kalacağını belirtti. Toplantıya katılan diğer Dexia Yönetim Kurulu Üyesi Dirk Bruneel ise Denizbank'ın isminin çok başarılı bir marka olduğu yönünde bilgi aldıklarını, bu nedenle ilk etapta isim değişikliği düşünmediklerini vurguladı. Brunell, Denizbank'a ödedikleri paranın bazı çevrelerde yüksek bulunduğunun farkında olduklarını kaydederek, "Biz böyle düşünmüyoruz. Bu adil bir fiyat" diye konuştu.

Dexia, Türkiye'de banka almak için daha önce de girişimde bulunmuş, ancak başarılı olamamıştı. Dexia, bilinirliğini artırmak için banka almadan önce gazetelere reklam vermişti.

Büyümenin merkezi Deniz olacak
Dexia Yönetim Kurulu Üyesi Dirk Bruneel, amaçlarının Denizbank'ı dünya oyuncusu yapmak olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Kamu ve proje finansmanı konusunda Avrupa'da bir numarayız. Bu alanlardaki bilgi ve tecrübemizi Denizbank'a aktaracağız. Amacımız sadece organik büyüme değil. Denizbank'ı bölge ülkeler için de bir yayılma platformu olarak görüyoruz. Satın almanın zamanlamasının Türk piyasalarındaki yaşanan dalgalanmaya denk gelmesinin kendilerini endişelendirmediğini belirten Bruneel, "Türkiye Belçika veya Fransa gibi değil. Çok hassas dengeleri var. Ancak biz satın alma öncesinde bunu zaten biliyorduk" dedi.

Dexia dünyanın 30'uncu büyüğü
Belçika'nın ikinci büyük bankası olan Dexia, 1996 yılında finanş sektöründe Avrupa'nın iki büyük oyuncusu olan Fransız Credit Local ve Belçikalı Credit Communal'in birleşmesiyle kuruldu. Böylece Euro Bölgesi'nin en büyük 15 bankacılık grubundan biri doğdu.

Hem Brüksel hem de Paris'te merkezi bulunan ve dünyanın 30. büyük bankası olan Dexia'nın geçen yıl sonu itibarıyla aktif büyüklüğü 509 milyar euro (650 milyar $) seviyesinde bulunuyor. 2005 yılını 2 milyar 38 milyon euro net kârla tamamlayan Dexia'nın piyasa değeri yaklaşık 24.5 milyar euro seviyesinde. Belçika'da 1.054 şubesi bulunan Dexia'nın 25 bin çalışanı var.

Borsadaki ortağını da sevindirdi
Dexia'nın Denizbank'a borsa fiyatının yüzde 34.5 üzerinde bir fiyat vermesi sadece Zorlu Grubu'nu değil, bankanın borsadaki küçük ortağını da memnun etti. Denizbank hisseleri dün iki seansta da tavan yaptı. Satiş anlaşmasına göre bir senedin fiyatı dün itibarıyla 16.15 YTL'ye gelirken, önceki gün 12 YTL'den kapanan Denizbank hisseleri dün yüzde 20.83 prim yapti ve 14.50 YTL'den kapandı. Hisse senetlerindeki bu hızlı primde Dexia'nın borsadaki küçük ortakların hisselerini de Zorlu'ya ödediği fiyat üzerinden satın alacağını açıklaması etkili oldu.

İkinci en yüksek fiyat Denizbank'a
Dexia'nın Denizbank için vermeyi kabul ettiği fiyat, Yunan National Bank of Greece'in (NBG) Finansbank'a verdiği fiyattan sonraki ikinci en yüksek değer. Denizbank'ın yüzde 75'i için 2.4 milyar dolar ödeyecek olan Dexia'nın böylece yüzde 1'lik pazar payı için 1 milyar 354 milyon doları gözden çıkardığı anlaşılıyor. NBG ise Finansbank'ın yüzde 1'lik pazar payı için 1.6 milyar dolar teklif etmiş ve bu rakam şimdiye kadar Türk bankalarına verilen en yüksek fiyat olmuştu. Yabancı satın alma ve ortaklıkların hız kazandığı 2005 yılına göre ise Türk bankalarının
değeri yaklaşık iki kat arttı.

Geçen yıl Nisan ayında Dışbank'ın yüzde 89.3'ü için 1.1 milyar dolar veren bir başka Belçikalı banka olan Fortis, yüzde l'lik pazar payı için 741 milyon dolar ödeme yapmıştı.

Yabancı payı yüzde 17
Fransız BNP Paribas'nın Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) yüzde 50'sini almasıyla başlayan sektördeki yabancı satın almalarının tutarı Denizbank'la beraber 9.3 milyar dolara ulaştı. Dexia'nın girişiyle bankacılık sektöründe yabancı payı yüzde 17'ye çıkacak.

Hisseleri karıştıran yatırımcı Mazhar Zorlu'yu tavan yaptı
Zorlu Grubu'na ait Denizbank'ın borsa fiyatının üzerinde bir değerle satılması bir anda Zorlu Grubu hisselerini yatırımcıların gözdesi haline getirdi. Grup şirketlerinden Denizbank, Deniz Yatırım Ortaklığı, Zorlu Enerji ve Vestel'de alımlar hızlandı. Gün sonunda ise en çok kazandıran hisseler sıralamasında yüzde 18.69 ile Denizbank'ın ardından gelen Mazhar Zorlu Holding dikkatleri çekti. Borsacılar, dönem dönem bazı yatırımcıların Mazhar Zorlu Holding'i Zorlu Grubu'yla ilişkilendirdiklerine dikkat çekerek Mazhar Zorlu Holding hisselerinde dün de buna benzer bir hareket yaşandığını ifade ediyor.

Haberin Devamı