Dershaneler resmen tarih oldu!
Hükümet ile Gülen cemaati arasındaki gerilimin fitilini ateşleyen dershanelerin kapatılmasını ilişkin yasa değişikliğini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onayladı. Buna göre dershaneler 1 Eylül 2015 tarihine kadar mevcut konumlarıyla eğitim-öğretim faaliyetlerine devam edecek. Yeni yasayla gelecek düzenlemeler şöyle:
- Dershaneler bu tarihten sonra ya kapanacak ya da özel okul olacak.
- Dershane öğretmenleri KPSS’nin ardından yazılı ve sözlü sınav ile mesleğe alınacak. Başarısız olan öğretmenlerin ise memuriyet hakkı dahi olmayacak.
41 bin memura yol göündü
- MEB Müsteşarı dışında tüm üst düzey bürokratların, milli eğitim müdürü ve yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ile 4 yıl okul müdürlüğü, müdür yardımcılığı yapanların görevine son verilecek. Yaklaşık 41 bin kişi.
- Hazine’ye ait taşınmazlar üzerinde eğitim tesisi yapılması amacıyla, dershaneler lehine, bedelsiz 25 yıl süreli irtifak hakkı tesis edilecek.
- Dershanelerde çalışan eğitim personeli, gerekli şartları taşımaları halinde öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek. Atamalarda, KPSS şartı aranmayacak, sözlü sınavda başarılı olmak yeterli sayılacak. Bakanlıkta istihdam edilenleri, ayrıldıkları özel eğitim kurumlarından kıdem ve ihbar tazminatı talep edemeyecek.
-Eğitim ve öğretim desteği, bakanlıkça eğitim kademelerine göre her bir derslik için belirlenen asgari öğrenci sayısının üzerinde ve derslik başına belirlenen azami öğrenci sayısını geçmemek üzere verilebilecek.
- MEB’in beyni olan Talim ve Terbiye Kurulu karar organı olmaktan çıkarılarak “Bakana tavsiyelerde bulunan” bir inceleme organı olarak görevleri azaltılacak.
- Yurt dışına yüksek lisans ve doktoraya gidecek öğrencilerin seçimi sadece sözlü ile yapılacak.