Gazete Vatan Logo

Denetçiler piknik yapıp gidiyor!

Soma’daki maden faciasının yaşandığı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait bir diğer maden sahası olan Işıklar’da çalışan işçiler endişeli: “Denetim yok. Denetçiler gelip yukarıda piknik yapıyor. Hiçbiri üretime inmiyor”

Soma’da 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasında işçilerin çalışma şartları ve hayatlarının güvenliğini tehlikeye atan yeni bulgular ortaya çıkıyor. Dün maden faciasının yaşandığı Soma’daki madenlerde birçok işçi işbaşı yaptı. Öğle saatlerinde yangının yaşandığı Soma Holding’e ait Kısrakdere Işıklar Kömür İşletmesi madeninde çalışmanın başlayıp başlamadığını görmek için gittik. Derin bir sessizliğin yaşandığı madende güvenlik görevlileri dışında hala madende çalışan iki işçiyle konuştuk. Madenin ağırlık çekme ekibinde çalışan Şerif Eser (30) ve Ali Kiraz (29), Işıklar madeninde yaşanacak diğer tehlikelere dikkat çekerek hayatlarından endişe ettiklerini söyledi.

Düzgün denetlense...

İşçiler devlet yetkililerinden sadece denetlemelerin düzgünce yapılmasını beklediklerini söylüyor: “Başbakanımız dahil olmak üzere bütün devlet yetkililerinin denetleme işine el atmalarını ve düzeltmesini bekliyoruz. Bize önceden verilen haberle gelen denetlemecilerden çok şikayetçiyiz. Hepsi gelip yukarıda piknik yapıyor. Hiç biri üretime inmiyor. Sadece ocak ağzında gördükleri madenci arkadaşlara, ‘arkadaşlar kolay gelsin. Hayırlı işler’ deyip gidiyorlar. Madenler düzgün denetlense bugün yaşadığımız facia dahil bir çok kaza önlenirdi.”

İşbaşı 1 Haziran’da

İşçiler madende üretimin 1 Haziran’da başlayacağını söylüyor: “Sabah madene gelen İşletme Müdürümüz Haluk Bey, ölen arkadaşlarımız için toplu bir dua ettirdi. Madenin 1 Haziran’a kadar kapalı olduğunu, üretimin 1 Haziran’da başlayacağını söyledi. Muhasebeden de bu süre zarfındaki yevmiyelerimizin devlet tarafından ödeneceği açıklandı.”

‘Madene kepçe giriyor, kaynak makinesi var!’

İşçiler, çalışma koşullarıyla ilgili dehşet verici iddialarda da bulundu: “İçeride madenin çökmesini önlemek için kurulan TH geçme bağ denen tahkimatların sökümü sırasında tüplü kaynak makineleri kullanılıyor. Metan gazı, kömür ve oksijen birleşiminde çıkacak ufacık bir kıvılcım 500-600 kişinin çalıştığı bir vardiyada yüzlerce kişini ölümüne sebep olur. Kaynakla yaklaşık 30 dakikada sökülen tahkimat, işçiyle 1 günde sökülebilir. Hızlı davranmak ve üretime devam etmek için kaynak makinesi içeriye sokuluyor. Yarın bu ocağa girecek yine biziz. Hayatımızdan endişe ediyoruz. Üç vardiya, 24 saat üretim yapan bu madende yaklaşık 2 bin kişi çalışıyor. Ancak madende kömür çıkarmak için yasak olmasına rağmen mazotlu kepçe de giriyor. Ayrıca içerdeki taş ve kömür tozu ciğerlerimize çok zarar veriyor. Kansere bile yol açıyor. Bunun düzeltilmesini istiyoruz.”

Haberin Devamı