Başarılı olmak için yeni şart: Dinlenmek

Bilim kanıtladı. Beyin en iyi mola verdiğimizde çalışıyor. Yani izin istemek için bir neden daha var.

Hayatta başarılı olmak için çok çalışmak şart derler. Ona şüphe yok. Konsantre olup emek vermek gerekiyor. Ama bu madalyonun sadece bir yüzü. Diğer yüzünde işi biraz kolaylaştıracak tüyolara ihtiyacımız var. Çok şükür bilim insanları bizim için araştırıp duruyor. Üstelik son bulgular epey işimize yarayacak cinsten. Buna göre beyne fazla yükleme yapıp devreleri yakmaktansa, başarılı olmak için bol bol dinlenmek yani mola vermek gerekiyor.

En yaratıcı fikirler molalarda çıkıyor

York ve California Santa Barbara Üniversiteleri’nin konuyla ilgili araştırmaları net. Buna göre çalışma masalarımızın başında büyük uğraş sarf etsek de, en yaratıcı fikirlerin yüzde 40’ı dinlenirken bulunuyor. Yorucu bir çalışmanın ardından girdiğimiz sıcak duşta, öylesine karalama yaparken ya da çocuğunuzla oyun oynarken olabilir... Kural basit: İyi fikirler beyninizi bir süre zorladıktan sonra ondan vazgeçip, başka şeylerle meşgul olduğu sırada geliyor.

Haberin Devamı

Başarının sırrı zorlama ve dinlenme döngüsü

Sadece anlık üretilmesi gereken fikirler için değil... Başarımızı artırmak için de prensip aynı. Bir nevi medcezir gibi hayal edebilirsiniz. Bir süre kendinizi zorlayıp, yormak ardından tekrar toparlanmak için bir süre dinlenmek gerekiyor. İster bir enstrüman çalmayı öğrenmek olsun, ister maraton koşmak... Uzmanlara göre bu medcezir döngüsünü sürekli tekrarlayarak çalışırsanız, başarıya ulaşma hızınız da başarı oranınız da artacak. Yani anlayacağınız yoğun çalıştığınız dönemlerin ardından bir süre mola verip tatil yapmak, vücudun başarılı olmak için bir ihtiyacı. Üstelik işverenlere müjde! Çalışanlarınız en önemli ve faydalı fikirleri de bu tatiller sırasında bulacak olabilir.

Başarı aslında kas yapmak gibi

Başarı aslında spora gidip de kas yapma prensibiyle aynı. Mesela kol kaslarınızı geliştirmeye çalıştığınızı hayal edin. Çok ağır bir yük kaldırmaya çalışırsanız, büyük ihtimalle ya kaslarınızı zedelersiniz ya da dayanamayıp henüz ilk denemede vazgeçmek zorunda kalırsınız. Ağırlık çok hafifse de kaslarınızın gelişmesine hiçbir faydası olmaz. İşe yaraması için size uygun olan, kaldırabileceğiniz ağırlığı bulmanız, her gün o ağırlığın biraz üzerine çıkarak denemeler yapmanız gerekir. Ancak çalışmalar arasında hiç mola vermeden, üst üste her gün spor salonuna giderseniz de güçlenmek yerine kendinizi sakatlarsınız.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR