Çavuşeskular’ın mezarı Samsun Çarşamba’da
1989’da kurşuna dizilen Romanya diktatörü Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena’nın mezarları için şaşırtan bir iddia ortaya atıldı
Samsun Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, facebook sayfasına, “25 Aralık 1989 tarihinde kurşuna dizilerek idam edilen Romanya Devlet Başkanı Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena Çavuşesku’nun mezarlarının Çarşamba’da olduğunu biliyor muydunuz” şeklinde bir paylaşım yapması gündeme bomba gibi düştü. Bilgi notunu gören Kaymakamın takipçiler ise gözlerine inanamadı. Bütün takipçiler bu bilgiyi ilk defa duyduklarını belirtirken, bazı takipçiler DNA testi sonucunda, idam edilen eski başkan ve eşinin mezarlarının Romanya’da olduğunun teyit edildiğini belirttiler. Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, yapılan bu yorumların ardından paylaşımı sayfasından kaldırdığı görüldü. Kaymakam Yıldız’ın konuyla ilgili olarak, “Onun adı ‘Ç’ ile başlıyor, Çarşamba’nın ‘Ç’ ile başlıyor. Başka bir ilişkileri yok. Yani o konuyu bilenler var. Onu belgelendirmemiz lazım. Bunlar önemli işler. Çarşamba’yı, Türkiye’ yi, her tarafı ilgilendiriyor” gibi sözler sarf ettiği belirtiliyor.
2010’da DNA testiyle doğrulandı
Romanya’nın eski komünist direktörü Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena’nın mezarları, DNA testi için açıldı. Mezarlar, Çavuşesku ailesinin talebi üzerine kazıldı. Patoloji uzmanlarından oluşan bir ekip, DNA testi aracılığıyla kimlik tespiti için Çavuşeskuların naaşlarından örnekler aldı. Devlet Başkanı Nikolay Çavuşesku (1918-1989) ile eşi Elena’nın, mezarları açılarak yapılan DNA testiyle kimlikleri teyit edildi. Mezarların Çavuşesku çiftine ait olmayabileceği, çiftin öldürüldükten sonra başka yere götürülmüş olabileceği ileri sürülüyordu. Nikolay ile eşi Elena, televizyondan yayımlanan iki saat yargılanmanın ardından, idam mangası önünde, daha duvar dibinde yer almadan açılan ateşle öldürülmüşlerdi.
Böyle devrildi
Çavuşesku yönetimini sona erdiren ayaklanmanın başlangıç noktası Temeşvar kentiydi. 16 Aralık 1989’da, polisin muhalif rahip Laszlo Tokes’i gözaltına alma girişimi bardağı taşıran son damla oldu. Temeşvarlılar hükümet karşıtı bir gösteri düzenledi; gösteri sırasında Çavuşesku’nun emri üzerine Romanya ordusu göstericilere ateş açtı. Temeşvar’da başlayan isyan dalgası kısa sürede tüm ülkeye yayıldı;
25 Aralık 1989’da Çavuşesku ve eşi Elena bir saatlik bir yargılamanın ardından infaz edildi. Geride ise bin 100 ölü ile son bulan bir komünist rejim bıraktı. Çavusesku’nun idama yolculuğunda yanında 10 asker vardı. Şimdilerde 40’lı yaşlarda olan o askerlerden biri olan Ayn Teşu, bu güçlü adamın, kendisine temiz bir gömlek için nasıl diz çöküp yalvardığını hatırlıyor: “O kadar çok utandım ki o güçlü adama bakarken, daha 3 gün önce televizyonda bağırp çağırıyor, emirler yağdırıyordu, şimdi, şimdiyse bana yalvarıyor.”
Teşu, duruşmanın başında Çavuşesku’nun gözlerinin içine baktığını söylüyor, “Öleceğini anlamıştı. Zaten idam kararı da hemen uygulamaya geçildi. 3 asker 30’ar el ateş etti. Gözleri bağlı bile değildi.”