'İlan'ın zamanı ve mesajı

Türkiye'de ve Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşı Kürtler tarafından imzalanarak Batı'nın iki büyük gazetesinde yayınlanan ilanın mesajını doğru okumak gerekir

Haberin Devamı

Türkiye'de ve Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşı Kürtler tarafından imzalanarak Batı'nın iki büyük gazetesinde yayınlanan ilanın mesajını doğru okumak gerekir.

İlanda örnek verilen "azınlık" hakları için kullanılan deyim, "bunlarla kıyaslanabilir" şeklindedir. Örneklerse şunlardır:

Basklılar, Katalanlar, İskoçlar, Laponlar, Güney Tiroller halkı ve Belçika'nın yarısını oluşturan Valonlar. Kıbrıs'ta Türkler için istenen haklar da aynı tanımın, "kıyaslanabilecek haklar" tanımının içindedir.

* Bu örneklerde azınlık hakları, farklı süreçler ve farklı siyasi formüller içinde gerçekleşmiştir. Bu açıdan bakıldığında ilandaki ifadeleri "federasyon ya da özerklik istiyorlar" diye nitelemek, aşırı bir hassasiyetin ürünü olur. Nitekim dört DEP'linin imzasıyla dün yayınlanan açıklamada da "federasyon ve özerklik talebi" iddiası açık olarak reddedilmektedir.

İlan, içeriğinin ötesinde, zamanlaması ve seslendiği güçler açısından önem taşımaktadır. Doğrudan doğruya AB'ye seslenmekte ve "daha ileri haklar için destek" istemektedir.

* Bu olaydaki en büyük haksızlık, ilanın Türkiye'de bugüne kadar en ileri demokratik adımların atıldığı dönemde yayınlanmasıdır. Bundan 20 yıl, hatta 10 yıl önce büyük direnişlerle karşılaşan haklar ve özgürlükler bugün Türk vatandaşı Kürtlerin elindedir.

Herkes için demokrasi
İlan, Batı'ya "bizi unutmayın" diye seslenmekte ve AB ile görüşmeler içinde Türkiye'deki Kürtlerin haklarının da savunulmasını istemektedir.

* İkinci haksızlık da budur. Türkiye'de kendisi için demokrasi ve özgürlük isteyen herkes, aynı hakları başkaları için de istemelidir. Gerçek demokratlığın ölçülerinden biri budur. Kürtler Türkiye'nin en kalabalık azınlığıdır ama tek azınlığı değildir. Mahrum kaldıkları demokratik haklardan yıllarca Türkler dahil bütün Türk vatandaşları mahrum kalmıştır.

Türkiye'nin geleceğiyle ilgili olarak Batı'nın "hassasiyetini" isteyen Türk vatandaşı "aydınların" en gelişmiş demokratik hakları Türkler, Kürtler ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes için istemesini beklemek bu ülke için "gerçek demokrasi" isteyen herkesin hakkıdır.

17 Aralık arefesinde yayınlanmasıyla bu ilan, Avrupa liderlerine yönelik, o gün alınacak kararda kendilerine de "ayrıcalık" tanınması için bir taleptir.

* Türkiye'de demokrasi, esas olarak Türkiye'de yaşayanların eseri olacaktır. Elbette bunun için demokrasiyi savunan bütün dünyanın desteğine ihtiyaç vardır. Ama sadece dışardan gelecek baskı ve etkilerin fazla bir geçerliliği olmayacağını Türkiye'nin yakın tarihini bilen herkes görebilir.

* Türkiye'de demokrasi için Türk vatandaşları mücadele etmiştir ve mücadeleye devam edeceklerdir. Kürt kökenli Türk vatandaşlarının böyle bir zamanlamayla sadece kendileri için "ileri demokratik haklar" istemeleri ise "milliyetçi" mantıktan henüz kurtulamamış olduklarını göstermektedir.

* Türkiye'de demokrasinin en ileri koşulları herkes için şarttır. Bunun içinde sadece "kendini" görmek, düşünmek ve sadece "dışarıya" sığınmak bugüne kadar ancak kuşku yaratmıştır, bundan sonra da yeni kuşkular yaratacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR