Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu da geçer ya hu!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurdaki istikrarsızlığın Türkiye’ye yönelik operasyon olduğunu belirterek, “Ne olacak diyen varsa, bu da geçer ya hu” dedi
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, döviz kurundaki istikrarsızlığın Türkiye’ye yönelik bir operasyon olduğuna dikkat çekerek, “İçimizdeki ihanet çeteleri vasıtasıyla yapamadıklarını döviz kurunu, döviz kurşunu haline getirdikleri ekonomi silahıyla gerçekleştirmek istiyorlar. Türkiye, bu saldırının da üstesinden gelecektir” diye konuştu.
Balıkesir’de Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu Mezuniyet Töreni’nde konuşan Erdoğan, ne yapılırsa yapılsın 2023 hedeflerine ulaşılmasının engellenemeyeceğini vurguladı.
Önlemin etkisi görüldü
Erdoğan, şunları söyledi:
“İhracatımız yükselmeye devam ediyor. İstihdamımız artmayı sürdürüyor. Üretim çarkları dönüyor. Bayram tatilinde turizmimiz, ticaretimiz tarihi rekorlar kırdı. ‘Peki döviz kuru ne olacak?’ diyenler varsa onlara da cevabımız, ‘Bu da geçer ya hu’ olacaktır. Biz bir yandan ‘Bu da geçer ya hu’ derken diğer taraftan da teknik olarak üzerimize düşenleri yapıyoruz. Ekonomi yönetimimiz ülke içinde ve dışında gereken tüm tedbirleri alıyor, temasları kuruyor. Yavaş yavaş bunların somut neticelerini almaya başladık. Yeter ki bir olalım, iri olalım, diri olalım, kardeş olalım, hep birlikte Türkiye olalım.”
Notçuları eleştirdi
Bırakın sahtekarları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, batının ekonomik savaş ilan etmesinin kendilerini sindiremeyeceğinin altını çizdi. Balıkesir’de Cuma namazının ardından vatandaşlara hitap eden Erdoğan, bu kez kredi derecelendirme kuruluşlarını eleştirdi. Erdoğan, şunları kaydetti: “Türkiye’nin öyle anlatıldığı gibi yok bilmem kredi derecelendirme kuruluşları şöyle söylemiş, böyle söylemiş... Bırakın o sahtekarları, düzenbazları bırakın. Dünyada batan ülkelere bir anda 4 derece artırmak suretiyle not veren bunlar, teşkilatlarıdır. Biz işimize bakalım.”
İstanbul’un işgalinde direniş sloganı oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Bu da geçer ya hu’ sözü, İstanbul’un işgalinde yaşanan milli mücadaleye dayanıyor. Osmanlı İmparatorluğu, 1. Dünya Savaşı’nı kaybedip İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Anlaşması’nı imzaladıktan sonra İstanbul 13 Kasım 1918’de düştü. İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan gemileri Boğaz’a girerek İstanbul’u işgal etti. İşte bu dönemde egemenliğini ve ülkesini korumak isteyen halk harekete geçti.
Düşman savaş gemileri Boğaz’ı doldurunca, hattat İsmail Hakkı Altunbezer, bir kağıda ‘Bu da geçer ya hu’ hat’ını yazıp atölyesine astı. Bu dünyada yaşanan iyi veya kötü şeylerin geçici olduğunu hatırlatan bu cümle kısa zamanda bir direniş sloganı haline dönüştü. Kısa sürede işyerleri, kahvehaneler, vapurlar, bu yazıyla donatıldı. Halkın işgale karşı tepkisini dile getirmek üzere her yere astığı bu yazı o acı günlerin, ‘mütareke dönemi’nin bir simgesi oldu.
Tarihçi yazar Cengiz Özakıncı’ya göre, ABD Başkanı Abraham Lincoln, Wisconsin’de yaptığı bir konuşmada bu söze duyduğu hayranlığı şöyle dile getirmiş: “Doğuda bir padişah, danışmanlarından, her okunduğunda bulunulan durumu tüm gerçekliğiyle anlatacak bir söz bulmalarını istemiş. Bulmuşlar; ‘Bu da geçer!’ öyle anlamlı bir sözdür ki bu, hem böbürlenmeyi dizginler; hem acılara dayanma gücü verir.”