Bir ağaç katliamı daha mı kapıda?
13.12.2014 - 23:24 | | ÖĞE DEMİRKAN / VATAN HABER MERKEZİ
İstanbul Çatalca'ya 91 rüzgar türbini yapılması planlanıyor. Projenin Çevre Etki ve Değerlendirme (ÇED) raporu tamamladı. Uzmanlar santral için 40 bin metrekarelik bir alanda en az 20 bin ağacın kesilebileceğini söylüyor...
Enerji sıkıntısı yaşayan Türkiye'de, rüzgar türbinleri 'temiz enerji' üretim kaynağı olarak örnek gösteriliyor. Türkiye'nin birçok bölgesine rüzgar santrallerinin kurulması sivil toplum örgütleri olmak üzere başka kurum ve kuruluşlar tarafından da destekleniyor. Bu kapsamda belli yerlere enerji üretim lisansı için ihaleler düzenlendi. Bu ihalelerden biri de 2011 yılında TEİAŞ tarafından yapımı planlanan rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak için lisans ihalesiydi. İhaleye 14 firma katıldı ve sonunda ipi Universal Wind Energy göğüsledi.
ÇED Raporu hazır
Yapılması planlanan 91 adet türbin Çiftlikköy, Kabakça, Gümüşpınar, Yaylacık, Atatürk, 3. Havalimanı, Karamandere arasında kalan ormanlık alana yapılacak. Projenin maliyeti ise 588 milyon 245 bin TL tutacak. Hazırlanan ÇED raporunda bir türbin için 20x20 metrekarelik bir alana ihtiyaç olduğu ifade ediliyor. Bir başka ifadeyle bir türbin için 400 metrekareye ihtiyaç var. 91 türbin için gerekli alan ise 36 bin 400 metrekare. Raporda bu alanın açılması için ağaçların kesileceği ifade ediliyor. Bu anlatılırken de şu ifadeler kullanılıyor: "Türbinlerin tesis edilmesi planlanan alanlara yönelik olarak gerçekleştirilen çalışmalarda türbin ayaklarının büyük bir kısmının bozuk meşe birlikleri üzerine geldiği tespit edilmiştir."
Yeni rüzgar türbini buraya yapılacak.
Bu alana 2012 yılında Sanko Enerji bir rüzgar santrali yapmıştı. Şimdi, diğer ormanlık alanın da ağaçlar kesilince bu şekilde görüneceği söyleniyor.
UZMANLAR KARŞI: 6 futbol sahası yeşil alan yok olur
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu: Milli parkların, ormanlık alanların içine yatırım yapılmasına karşı çıkıyoruz. Bahsettiğiniz alan yaklaşık 6 futbol sahası büyüklüğüne denk geliyor. Ancak bir rüzgar türbini yapılırken kullanılan alanın 1.5 katı kadar alan da iletim hattı için kullanılır. Bir başka ifadeyle bu alandaki rüzgar türbini alanı 40 bin metrekare olacak. Öyleyse 60 bin metrekare de iletim hatları için kullanılacak. Bu da 100 bin metrekare alan demektir. Oda olarak 30 Aralık'taki toplantılara katılacağız. Çünkü İstanbul'un 3. köprü ve havalimanı yüzünden önümüzdeki süreçte temiz havaya ihtiyacı olacak. Bu yüzden ormanlık alanlar korunmalı.
En az 20 bin ağaç kesilir
Eski Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir: Orman Bakanlığı verilerine göre, eğer bir ormanda seyreltilme çalışması yapılmamışsa 3 metrekarede 1 ağaç olur. Seyreltme çalışması yapılmışsa da 5 metrekarede bir ağaç olduğu kabul edilir. Sadece rüzgar türbin alanı için yaklaşık 12 bin ağaç yapar. 5 metrekare olursa da 7 bin 200 ağaç kesilmek zorunda kalır. 100 metrekare için bu hesabı yaptığımızda ise 20 bin ile 33 bin ağaç oluyor. Bu alanın yanına ise havalimanı yapılacak. Rüzgar türbinlerinin uçakların iniş ve kalkışına etki edip etmeyeceği de araştırılmalı.
300 yıllık meşe kökleri var orada
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı: Böyle bir projede sadece inşaat alanındaki ağaçlara zarar verilmez. Rüzgar türbinlerinin kanatları kamyonlarla taşınacak. Bu yüzden kamyonların geçebileceği yolların yapılması gerekiyor. Toplam türbin alanı yaklaşık 4 hektar olsa da yollarla birlikte bu alan 10 hektarı geçer. O zaman da tahribat çok olur. Projenin yapılacağı alanı çok iyi biliyorum. Burası meşeliktir. Buradaki orman, çam ormanına benzemez. Bir yeri kısa sürede çam ormanı yapabilirsiniz ama meşe ormanı yapamazsınız. Kökleri 300 yıllıktır. Buradaki sistem yok olur.
280 bin konuta elektrik üretecek
Universal Wind Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından İstanbul İli, Çatalca İlçesi sınırları içerisinde rüzgardan elektrik enerjisi üretmek üzere 64 tanesi 2 MWe gücünde 24 tanesi ise 3 MWe gücünde olmak üzere 88 adet rüzgar türbini ile toplam 200 MWe kurulu gücünde “İSTANBUL RES (200 MWe)” projesinin kurulması ve işletilmesi planlanıyor. İstanbul RES'in yılda 770 milyon 800 bin kilovatsaat elektrik üretmesi hedefleniyor. Bu üretim bir ailenin ortalama aylık elektrik tüketiminin 230 kilovatsaat olduğu dikkate alındığında yaklaşık 280 bin konutun yıllık elektrik tüketimine karşılık geliyor.
Haberin Devamı