Gazete Vatan Logo
EğitimBazı meslekler gözden düşüyor!

Bazı meslekler gözden düşüyor!

Bazı meslekler gözden düşüyor!

ÖSYS sonuçlarının açıklanmasıyla toplam kontenjanın yaklaşık dörtte birinin boş kaldığı ortaya çıktı. Jeofizik, jeoloji, maden mühendisliği, işletme, iktisat, fen ile bilgisayar teknolojileri öğretmenliği gibi bölümleri adaylar tercih etmedi

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) 2017 sonuçları, bazı bölümlerin gözden düştüğünü ortaya koydu. Toplamda 910 bin 671 olan kontenjanın 214 bin 430’u boş kaldı. Lisans programlarında yaklaşık 423 bin kontenjanın 51 bini, lisans programlarında ise 273 bin kontenjanın 163 binine yerleşen aday olmadı.

Boş kalan bölümler

Deprem kuşağında yer alan Türkiye’deki bir çok devlet üniversitesinde özellikle jeofizik, jeoloji ve maden mühendisliği ile çevre mühendisliği gibi bölümlere adaylar ilgi göstermedi. Bunun yanında fen öğretmenliği ile ‘Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği’ bölümleri de boş kaldı.

Bir dönemin en gözde bölümleri olan işletme, iktisat ve ekonometri bölümlerinin ise ücretli ve akşam bölümü olan ‘ikinci öğretim’ bölümleri tercih edilmedi. Aynı durum vakıf üniversiteleri için de geçerli. Aynı bölümlerde yüzde 50 burs veren üniversiteler de adaylar tarafından tercih edilmedi. Sivas’taki Cumhuriyet Üniversitesi’nin 85 kontenjanlı işletme bölümünü 65 aday tercih etti. 100 kontenjanlı Afyon Kocatepe Üniversitesi İşletme (İÖ) bölümüne 21 aday, 80 kontenjanlı Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ekonometri (İÖ) bölümüne 10 aday yerleşti.

Haberin Devamı

Bilgisayar öğretmenliği

Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden İstanbul Üniversitesinde kontenjanı 45 olan ‘Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği bölümüne 24 aday yerleşti. Marmara Üniversitesi’nde aynı bölümde oran 60’a 35, 19 Mayıs Üniversitesi’nde 60’a 14, Gazi Üniversitesi’nde 55’e 15 ve Uludağ Üniversitesi’nde ise 60’a 16 olarak gerçekleşti. Eskişehir’deki Anadolu Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi’nde de bu bölüm büyük oranda boş kaldı.

Jeoloji, jeofizik dip yaptı

Ege’nin gözde üniversitesi 9 Eylül’de ise 10’ar kontenjanı bulunan jeoloji ve maden mühendisliğini İzmir’in tüm çekiciliğine rağmen sadece 3’er aday yerleşti. 9 Eylül’ün 20 kontenjanlı jeofizik mühendisliğine ise 7 öğrenci geldi. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde 10 kontenjanlı jeofizik mühendisliğini sadece 2 aday tercih etti. KTÜ’nün kontenjanı 20 olan maden mühendisliği bölümüne 9 aday, 10 kontenjanlı jeoloji mühendisliğine ise 4 aday yerleşti. Akdeniz Üniversitesi’nde de 20 kontenjanlı jeoloji mühendisliğinin yarısı boş kaldı.

Haberin Devamı

Gözde okullarda boş yer kalmadı

Lisans programları dikkate alındığında devlet üniversitelerinde yaklaşık 27 bin, vakıf üniversitelerinde ise 16 bin kişilik boş kontenjan adayları bekliyor. Ön lisans programlarına bakıldığında ise devlet üniversitelerinde yaklaşık 128 bin, vakıf üniversitelerinde ise 33 bin kişilik ek kontenjan açıkta duruyor. Ancak ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi gözde devlet üniversiteleri ile Bilkent, Koç ve Sabancı gibi önde gelen vakıf üniversitelerinde boş yer kalmadı.

İkinci öğretimin puanı daha yüksek

Çukurova Üniversitesi’nin Çevre Mühendisliği bölümünde ise ilginç bir sıralama dikkat çekti. Genel kontenjanı 50 kişi, taban puanı ‘245,39377’ olan bölüme 15 öğrenci yerleşti. Ancak aynı bölümün genel kontenjanı 20 kişi olan ikinci öğretimine ise 3 kişi yerleşti. İlginç olan ücretli ve akşam saatlerinde ders yapılan ikinci öğretim bölümünü tercih eden adayların puanlarından dolayı ikinci öğretimin taban puanının ana bölümden daha yüksek olmasıydı. Ana bölümün üstüne çıkan Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi ikinci öğretiminin taban puanı 245,57321 oldu. Erciyes Üniversitesi’nde kontenjanı 40 olan çevre mühendisliğine ise 7 öğrenci yerleşti.

Haberin Devamı

Fransız kaldılar!

İstanbul Üniversitesi’nin yabancı dil öğretmenliği bölümlerinde oluşan boş kontenjan dikkat çekti. 30 kontenjanlı Fransızca öğretmenliğini 19, 65 kontenjanlı Almanca öğretmenliğini 49 aday tercih etti. Ankara Üniversitesi’nin 20 kontenjanlı Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde ise 4 kişilik boş kontenjan kaldı. Vakıf üniversitesi olan Yeditepe Üniversitesi’nin 39 kontenjanlı ve yüzde 50 burslu Fransızca öğretmenliği bölümüne ise 20 kişi yerleşti. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin 40 kişilik Fransızca mütercim-tercümanlık bölümünde ise 3 kişilik boş yer kaldı.