Gazete Vatan Logo

Başbakanlık'tan yasak açıklaması!

Amerika da engelleme istedi, AB ülkeleri de...’

Başbakanlık'tan yasak açıklaması!

Başbakanlık, dün yaptığı yazılı bir açıklamayla yasak kararını twitter’ın 2013 yılı “şeffaflaşma raporu” verileri ve dünyanın farklı ülkelerindeki uygulamaları örnek göstererek savundu.

Başbakanlık, Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nün açıklamasıyla twitter’a tedbir amaçlı erişimin engellenmesi kararı konusunda yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada özetle şöyle denildi:



- TWITTER DUYARSIZ KALDI: Twitter’a uygulanan koruma tedbiri kararı, twitter yetkililerinin Ocak ayından bu yana alınan yüzlerce mahkeme kararına duyarsız kalmasının sonucu olarak gerçekleştirildi. Twitter mahkemelerin verdiği kararı yok saydı.

- HAKSIZ BİR İZLENİM: “Twitter’ın duyarsız kalmasını, tek taraflı ve ön yargılı tutum içine girmesini anlamakta zorlanıyor, bu tutumun hem ticari bir marka olarak twitter’a zarar verdiğini hem de ülkemiz hakkında yanlış ve haksız bir izlenime yol açtığını düşünüyoruz. Başbakan Erdoğan liderliğindeki Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri, iktidara geldiği ilk günden bu yana interneti ve sağladığı imkanları önemsemiştir.



- HÜKÜMET İNTERNETE KARŞI DEĞİL: Hükümetimiz köylere kadar internet erişimi sağlamakla gurur duymuş ve internetin gelişimine her zaman destek vermiştir. Hükümetimiz internete değil illegal yollardan elde edilen ve milli güvenliğimiz ile vatandaşlarının itibarını zedeleme amacına matuf kayıtların twitter ve benzeri sosyal paylaşım siteleri üzerinden dolaşımına karşıdır.”



- EN ÇOK TALEP ABD’DEN: 2013’te Twitter’ın kendisine gelen hesap bilgi taleplerini içeren ve 1 Temmuz ile 31 Aralık 2013 tarihlerini kapsayan Şeffaflık Raporu’na (Transparency Report) göre, ABD toplam taleplerin yüzde 59’una sahip ülke olarak ilk sırada yer almaktadır.

- TÜRKİYE’NİN TALEP SAYISI 2: Bunu tüm taleplerin yüzde 15’i ile Japonya ve yüzde 4’ü ile Fransa ve Birleşik Krallık takip etmektedir. İncelenen toplam bin 410 talebin arasında Türkiye’den gidenlerin sayısı yüzde 10’dan küçüktür. Hükümet ve diğer yetkililerin, illegal olduğu gerekçesiyle içerik kaldırma taleplerinde ise bir önceki döneme göre 5 kat artış olmuştur. 2013’ün ikinci yarısında, toplam 365 talebin 305’i Fransa’dan gelmiştir. Bunu 14 taleple Rusya izlemiştir. Türkiye’den giden toplam talep sayısı ise 2’dir.

- ABD’NİN TALEPLERİ KARŞILANDI: Twitter’ın raporuna göre, taleplerin en sık geldiği ülke ABD. Ülkelerin çok büyük kısmından 10’dan az kullanıcıya ait talep gelirken ABD’den gelen 948 hesapla ilgili tam 679 talep, tüm taleplerin neredeyse yüzde 80’inin bu ülkeden geldiğini göstermektedir. Bu 679 talebin yüzde 75’inin karşılanmış olması da ilginç bir rakamı ortaya koymaktadır.

- ALMANYA NEO-NAZİLERİ ENGELLETTİ: Ekim 2013’te Twitter, Alman hükümetlerinin talebi üzerine Neo-Nazi hesaplarını engellemiştir.

- FRANSA IRKÇI TWEETLERİ SİLDİRTTİ: Twitter, 19 Ekim 2012 Cuma günü Fransa’da yazılan ve yayınlanan Yahudi aleyhtarı ve ırkçı tweetleri siteden kaldırmıştır. Fransa Yahudi Öğrenciler Birliğinin konuyu mahkemeye taşıyacağını belirtmesinden sonra harekete geçilmiş ve söz konusu içerikleri siteden kaldırılmıştır.

- İNGİLTERE YASAK GETİRECEKTİ: 2011’de çıkan ayaklanmalar sırasında İngiltere Başbakanı David Cameron, ayaklanmalar sırasında provokatif içeriklerin paylaşılmasına engellemek amacıyla twitter’a erişim yasağı getirebileceğini ifade etmiş ancak olayların yatışması üzerine tedbir kararı alınmamıştır.

- HİNDİSTAN MESAJLARI YASAKLATTI: Ülkede, Assam eyaletinde Temmuz 2012’de başlayan Bodo kabilesi ve Müslümanlar arasındaki şiddet olayları nedeniyle hükümet tarafından ülke genelinde toplu mesajlar yasaklanmıştır. Google, Facebook ve Twitter, açıklama yaparak Hint hükümetiyle ortak hareket ettiklerini duyurmuştur.

Karakter suikastları

“TwItter, çeteler vasıtasıyla illegal yollardan elde edilen kayıtlar ve montajlı dinlemelerle sistematik karakter suikastlarının gerçekleştirildiği bir araç olarak kullanılmaktadır.”

26 bin tweet silindi

“Rapora göre, telif hakları konusunda şirkete gelen talepler de arttı. Bir önceki döneme göre yüzde 16 artan kaldırma kararları, toplam 12 bin 243 hesabı etkilemiştir. Bunun karşılığında 26 bin 506 tweet silindi.

Haberin Devamı