Gazete Vatan Logo

Balistik füze nedir? İran 15 balistik füze ile saldırdı! Türkiye'nin balistik füzesi var mı?

İran'ın toplamda 15 balistik füze ile Amerika üslerine saldırı düzenlemesinin ardından vatandaşlar arama motorlarından balistik füze nedir, balistik füzenin etkisi nedir? sorulana yanıt arama başladı. Nükleer, kimyasal ve biyolojik olarak çeşitlere ayrılan balistik füze hakkında merak edilenleri haberimizde derledik.

Balistik füze nedir? İran 15 balistik füze ile saldırdı! Türkiye'nin balistik füzesi var mı?

Balistik füze, İran’ın Amerika üslerini vurmasından sonra vatandaşlar tarafından günün en çok aranılanları arasına girdi. Balistik füze, kimyasal, nükleer ve biyolojik olarak farklı başlıklar taşıyabilen, kısa, orta menzil, kıtalararası ve denizaltı olarak koşulu ile 4 tipte olan balistik füze nedir? İşte, balistik füze hakkında bazı bilgiler…

BALİSTİK FÜZE NEDİR?

Balistik füze nükleer, kimyasal ve biyolojik başlık ya da birden fazla başlık bulundurabilen güdümlü ya da güdümsüz füze sistemine denir. Başlığına göre, zararları değişen füzeler kısa, orta menzil, kıtalararası ve denizaltı olarak koşulu ile 4(dört) tiptedir.

İkinci Dünya Savaşı ile birlikte Nazi Almanyası’nın 1942'nin sonlarına doğru geliştirdiği ve Adolf Hitler'in intikam silahları adını verdiği V-1 ve V-2'ler ile ortaya çıkmıştır. V-1'ler basit bir yönlendirmeyle 2500-3000 feet aralığında 500 km'ye yakın hızlarda 1 ton patlayıcı taşıyabilmektedir.

Balistik füze nedir İran 15 balistik füze ile saldırdı Türkiyenin balistik füzesi var mı

BALİSTİK FÜZE MENZİLİ ÇEŞİTLERİ

Kısa menzilli balistik füze: (Short-range ballistic missile SRBM) 150 ile yaklaşık 1000 km menzil aralığı olan bir sistemdir.

Haberin Devamı

Orta menzilli balistik füze: (Medium-range ballistic missile (MRBM) yaklaşık 1000 ile 3000 km menzil aralığı olan bir sistemdir.

Kıtalararası balistik füze (KABF): (Intercontinental ballistic missile ICBM) 5000km ve üzeri menzil aralığı olan bir sistemdir. Asgari 5500 km ve daha fazla menzili olan, nükleer başlık taşıması amacıyla tasarlanmış balistik füzelerdir. Ayrıca kimyasal ve biyolojik silah etkileri ile de donatılabilir. Tek bir füze birden fazla hedef için birden fazla savaş başlığı taşıyabilir. Erken model KABFler hedefi tam vurmak konusunda yetenekleri kısıtlıydı bu yüzden genelde şehir gibi büyük hedefler için kullanılıyorlardı. Daha sonra hedefi isabet kabiliyeti artınca askeri hedeflere karşı kullanılmaya başlandı. İkinci ve üçüncü nesil tasarımlar isabet konusunda bayağı ilerlediği için en küçük hedeflere bile başarılı nokta atışı yapabildi.

TÜRKİYE'NİN BALİSTİK FÜZESİ VAR MI?

Türk Balistik Füze Programı başarılı ve ümit vaat edici bir şekilde ilerliyor. Bora balistik füzesi, Türk-Çin savunma iş birliğinden doğan, Çin’in B-611 ana serisinden ilham alan bir ürün. Mevcut açık-kaynaklı literatür, Türkiye’nin 300-mm’lik çok namlulu roketatar sistemlerini ve J-600T taktik balistik füzelerini de, yukarıda bahsettiğimiz gibi, Ankara ile Pekin arasında 1990’lı yılların sonunda başlatılan ikili askeri iş birliğine kadar götürüyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin yeni füzesi 280 km menzile sahip ve GPS/INS güdüm sistemleri bulunuyor. Çin B-611’in 50 metrelik bir CEP’si (circular error probable-balistik füzelerin isabet yetenekleri için kritik bir parametredir) olmasına rağmen, açık kaynaklı veriler, ROKETSAN’ın bu seviyeyi BORA’da 10 metre civarına indirerek daha isabetli bir silah imal etmeyi başardığını gösteriyor. Füze, yaklaşık 470 kilogramlık konvansiyonel harp başlığı taşıyabiliyor. MTCR (füze teknolojisi kontrol rejimi) kısıtlamaları ve Türkiye’nin Bora’yı ihraç etmek istediği göz önüne alındığında, füzenin mevcut özellikleri, test performansı ve gerçek çatışma koşullarında da kullanılmış olması büyük avantajlar sunuyor.

Haberin Devamı