8 yıl bu filme hazırlandım!
Senaryosuyla jüriyi etkileyerek 53. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Ödülü’nü kazanan ‘Ay Dede’ filminin senaristi ve yönetmeni Abdurrahman Öner, 8 yıl süren hazırlık dönemini anlattı
Öncelikle ekip bir araya nasıl geldi?
Yapımcımız Arzu Şenses Öner, eşim. Daha önce başka işler de yaptık beraber. Projeyi ona teslim etmek beni çok rahatlattı. Görüntü yönetmenimiz Meryem Yavuz ile daha önce bir kısa film ve ticari işler yapmıştık. Meryem’in iş disiplini ve görsel algısına güveniyorum. Sanat yönetmenimiz Serdar Yılmaz da daha önce çalıştığımız ve beraber çalışmaktan çok keyif aldığımız birisi. Genel olarak oyuncuların büyük kısmı daha senaryo yazım aşamasında aklımda olan isimlerdi. Senaryoya sıcak baktıkları ve bize güvendikleri için anlaşmamız zor olmadı. Ezgi Mola, Mehmet Özgür, Reha Özcan, Banu Fotocan, Nazan Kesal, Ayşenil Şamlıoğlu, Nalan Kuruçim beraber çalışmak için el sıkıştığımız isimler.
Senaryonun çıkış noktası ve konusu nedir?
Film, bir anne-oğul hikayesini anlatıyor. Anadolu’nun bir kasabasında 1994 yılında geçen bir hikaye. Dedesinin ölünce Ay Dede olduğuna inandırılan küçük Bekir, dedesini görmek için Ay’a gitmek istiyor. Annesi ise ablasıyla tutuştuğu miras kavgası ile boğuşuyor ve platonik olarak aşık olduğu 3 çocuk babası kaportacının ilgisini çekmeye çalışıyor. Hikayenin çıkış noktası ve bu konuyu seçmemdeki ana sebep, hikayenin içerisinde bana ait çok şey olması. Benim çocukluğuma ait bir çok anıyı barındırması. Ben de en iyi bildiğim şeyi anlatmak istedim.
Maddi kaynak bulmak zor
Senaryo üzerinde ne kadar zaman çalıştınız? En zorlandığınız nokta neydi?
Film ilk olarak sekiz yıl önce fikir olarak ortaya çıktı. Bu süreçte uzun metrajlı bir filme mental ve tecrübe olarak hazırlanmak için 4 belgesel ve 8 kısa film çektim. Bu filmler 140’dan fazla ulusal ve uluslararası festivale katıldı ve toplamda 42 ödüle layık görüldü. Tabii ki kısa film ve uzun filmin birbirinden farklı dinamikleri var ama set tecrübesi ve bir film ortaya çıkarma sürecini deneyimlemem gerekiyordu. Senaryo tamamlandıktan sonra, yaklaşık 3-4 ay kadar senaryo danışmanı Fatih Özcan ile çalıştık. Fatih’in de senaryoya oldukça katkısı oldu.
Maalesef ki ülkemizde film yapmak çok zor. Bir filmin ortaya çıkması için bir çok parametrenin bir araya gelmesi gerekiyor. En zor kısmı ise, filmi hayata geçirmek için gereken maddi kaynakları bulma süreci.
Karışık duygular yaşatacağız
Filmin çekimleri ne zaman, nerede olacak?
Film çekimleri Antalya’nın Elmalı ilçesinde olacak. Nisan ve Mayıs’da (2017) çekimleri gerçekleştirileceğiz.
53. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Ödülü’nü kazandınız? Bekliyor muydunuz?
Filmin Antalya’da çekilmesine karar vermeden önce Mersin, Adana ve Antalya’nın birçok köyünü gezdik. Film bir (yerleşik) yörük çocuğunun hikayesini anlatıyor. Şivesi ve atmosferi itibari ile Akdeniz kültürüne ait. Antalya, Elmalı’da bulduğumuz köy tam olarak filmimize uygun bir yerdi ve filmi burada çekmeye karar verdik. Tabii Antalya’da çekilen filmlere verilen destek fonu da bizi oldukça heyecanlandırdı. Ön elemeyi geçtikten sonra, elimizde olan bütün hazırlıklarımızı bir dosyaya aktardık. Hazır ve çalışılmış bir dosya ile gittiğimiz için beklentimiz vardı ama tabii ki diğer projelerin durumu ve jürinin beğenisi faktörleri de önemliydi. Bizim için işler yolunda gitti ve ödülü biz aldık.
Bu filmi izleyenlerde nasıl bir etki yaratmasını bekliyorsunuz?
Ay Dede filmi, bizden bir hikaye. Bu samimiyetin izleyiciye geçmesi benim için çok önemli, umarım bunu başarırız. Aynı zamanda benim gibi 80’lerde çocuk olmuş bir çok kişi de benzer açıdan bağ kurabilecektir. Hikaye, anne ve çocuk karakterlerin değişimlerini anlatıyor ve yaşadıkları süpriz sonlar ile daha da etkileyici hale geliyor. Bu film drama ve kara komedi unsurları içeriyor. Filmden seyirci karışık duygular ile çıkacak. Hem gülecek, hem üzülecek.