200 milyon dolarlık ‘muhafazakar’ ihracat
Muhafazakar kadınlara hitap eden Modanisa.com’dan 100 ülkeye ürün gidiyor. Tamamı yerli 300 şirketten ürün alan Modanisa.com, 200 milyon dolarlık ihracata aracılık ediyor. Sitenin kurucularından Kerim Türe, “Hedefimiz 2020’de 1 milyar dolarlık ihracatı tetiklemek” dedi.
Modanisa.com, 2011 yılında kuruldu. Kısa sürede 60 milyon dolarlık satış yapar hale geldi. Satışlarının yüzde 60’ını yurt dışına yapan siteden Avustralya’dan Pakistan’a 100 ülkeye ürün gidiyor. Türkiye’den 300 şirketten ürün alan Modanisa.com, 200 milyon dolarlık ihracata da aracılık ediyor. Hasan Aslanoba ve Saudi Telecom’un yatırım yaptığı Modanisa.com’un kurucularından Kerim Türe, hedeflerinin 1 milyar dolarlık ihracatı tetiklemek olduğunu söyledi. 35’i Türk 40 tasarımcıları olduğunu kaydeden Türe, “Türkiye’de
üretilen malı tüm dünyaya satıyoruz. Amerika’da yaşayan Pakistanlı bir kadın da Gaziantepli kadın da müşterimiz... Başı kapalı olmayan ama muhafazakar müşterilerimiz de var. Şu anda sitemiz 200 milyon dolarlık bir ihracatı tetikliyor. Hedefimiz 2020’de bu rakamı 1 milyar dolara çıkarmak. Bu hedefe ulaşmak için hem siteye daha fazla marka koyacağız hem de bu markaların ihracatlarını artırmaları için destek olacağız” diye konuştu.
Siteye ayda 7-10 milyon arasında ziyaretçi geldiğini belirten Türe, şöyle devam etti: “Kadınlara kendi kültürü ve inançları doğrultusunda şık olma imkanı sunulmalı. Buradan yola çıktık. Başta siteye koymak için marka bulamıyorduk, şimdi birçok üretici mal yapıp bize getiriyor.
4 dolara da 140 dolara da ürünümüz var. 30 bine yakın farklı ürünle Cezayir’den Avustralya’ya birçok ülkeden müşteriye ulaşıyoruz. Depomuzda 1 milyon adet ürünümüz bulunuyor, yılda 4 milyon adet ürün satıyoruz. Dünyada marka olma fırsatımız var. Biz de THY gibi bilinen bir marka olmak, Türk ekonomisine de katkıda bulunmak istiyoruz.”
Dünyada 45-50 milyar Türkiye’de 5-7 milyar $
KERİM Türe’nin verdiği bilgiye göre dünyada 300 milyar dolarlık giyim ve aksesuar pazarı var. Bu pazarın içinde muhafazakar kesimin 45-50 milyar dolarlık bir potansiyele sahip olduğu belirtiliyor. Bu alanda en etkili ülke Endonezya. Türkiye’de ise tesettür olarak nitelendirilen 5-7 milyar dolar arasında bir pazar söz konusu. Bunun içinde internetin payı yüzde 2.
Yurt dışından en çok sipariş Almanya’dan
KERİM Türe, Türkiye’den sonra en çok satışı Almanya’ya yaptıklarını söyledi. Türe, şöyle devam etti: “Biz bu işe ilk girdiğimizde muhafazakar kadınlar için sadece siyah, lacivert ve taş rengi ürünler yapılıyordu. Kadınlar bıkmıştı. Bizden sonra inanılmaz gelişme oldu. Kapalı kadınların da şık giyinebileceğini gösterdik. Sitemizde en çok başörtüsü, maksi elbise ve tünik satılıyor. Suudi Arabistan’da leopar gibi hayvan baskılı ürünler tercih ediliyor. Fas’ta tek renkli ürünler öne çıkarken Lübnan’ın tercihleri Türkiye ile benzer.”