Gazete Vatan Logo

19 Mayıs artık stadyumlarda kutlanmayacak!

Orta Öğretim Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazı ile 19 Mayıs’ta gösteri ve etkinliklere yer verilmemesini, kutlamaların sadece okullarda yapılmasını istedi

Milli Eğitim Bakanlığı, başta stadyumlarda yapılan kutlama olmak üzere 19 Mayıs kutlamalarına Ankara dışında öğrencilerin katılacağı yönünde bir düzenleme olmadığı gerekçesiyle sadece okullarda kutlama yapılmasına karar verdi. Bakanlık bu kararıyla her yıl öğrenciler tarafından stadyumlardaki gösterileri de fiilen sonlandırmış oldu. MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, “Eziyet olmasın coşku olsun istiyoruz” dedi. Çelik, Cumhurbaşkanlığı’nda tüm bayramlarla ilgili bir çalışmanın olduğunu da açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı, 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazı ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelikte gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesini, kutlamaların sadece okullarda yapılmasını istedi. Kutlamaların kanun ve yönetmelikte yer almayan bazı içeriklerle gerçekleştirildiğinin görüldüğü ifade edilen yazıda, yine kanun ve yönetmelikte, “kutlamaların öğrencilerin katılımıyla yapılacağına” dair bir hükmün bulunmadığı kaydedildi. Yazıda “Kutlama törenlerinin hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması nedeniyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, motivasyonlarının düşmesine, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır” denildi.

Okulda kutlayın

Salih Çelik, “Başkentte fon gösterilerinde görev alan öğrenci sayısı 6 bin 150 civarında. Bu çalışmalar Mart’ta başlıyor 19 Mayıs’ta bityor. Haziran ayında ise okulların kapanıyor. 3 ay çalışma oluyor. Fon yapılmasın dediğimiz bir şey yok ama eğer oradaki amaç o bayramın ruhuna uygun sözlerin vatandaşa, topluma aktarılması ise bu teknoloji kullanılarak da yapılabilir diyoruz. Hiç olmazsa öğrencilerimiz eğitim öğretimden olumsuz etkilenmez” dedi.

Genç Siviller adına VATAN’ın sorularını yanıtlayan Ragıp Soylu, “Genç Siviller, bu adı henüz almadan yaptığı Buluşma Forumu Toplantılarını 2000 yılından bu yana 19 Mayıs günlerinde yapmaktaydı. İlk Buluşma 19 Mayıs 2000 tarihinde Van’da oldu. Biz ilk olarak bu toplantıda ‘19 Mayıs’ları stadyumlardan kurtaralım bildirisi’ni okuduk. Bunun ardından İstanbul ve Rize’de yapılan buluşmalarda da aynı bildiri tekrarlandı” dedi.

Zaman Gazetesi yazarı Mümtazer Türköne de 19 Mayıs 2011’de yazdığı köşe yazısında 19 Mayıs törenlerinin faşist bir anlayışın ürünü olduğunu iddia etmişti.


Haberin Devamı