Gazete Vatan Logo

100’den fazla Türk balıkçı, Yunan hapishanelerinde

100’den fazla Türk  balıkçı, Yunan hapishanelerinde

Kaçak göçmenleri Yunan adalarına en çok Türk balıkçılar geçiriyor. Yunan adalarındaki cezaevlerinde insan tacirliğinden hüküm giymiş 100’den fazla Türk balıkçı hapis yatıyor.

Türkiye kıyıları ve karasularından kaçakçılığı sadece Türk balıkçılar yapmıyor. Yunan, Ukraynalı, Suriyeli başta olmak üzere Sahil Güvenlik birimleri bir çok ülkeden insan tacirini yakaladı. Bu da kaçakçılığın uluslararası bir organizasyon olduğunu gösteriyor. Ancak yüksek paralara ve ciddi kâr oranlarına çekici bulan bir çok Türk balıkçı kaçakçılık yapıyor. Ancak artık göçmen Suriyelileri sahilde verdikleri kısa derslerle ‘çakma’ kaptan yapan kaçakçılar ölüme giden bu botlara çoğunlukla binmiyor. Çünkü Yunanistan’da insan tacirliğinin cezası 5 yıldan 70 yıla kadar çıkıyor.
Banker Bilo masum kalır...
Bazı durumlarda ise Yunan mahkemeleri cezaları arttırarak kaçırılan göçmen başına 10 yıl hapis cezası bile veriyor. Ayrıca ağır para cezaları da cabası. Şu anda Yunan Adaları’nda 100’den fazla Türk balıkçı insan ticareti yaptıkları için cezaevlerinde hapis yatıyor. İnsan tacirlerinin yöntemleri çok çeşitli. Kaçakçılar bazen aynen başrollerini Şener Şen ve İlyas Salman’ın oynadığı Almanya’ya geldiğini zannedip Edirne’de indirilen göçmenlerin hikayesinin anlatıldığı ‘Banker Bilo’ filmindeki gibi ‘yanlış yerlere’ bırakıyor. Mesela Ege’de kullanılmayan Koyun Adaları, Eşek Adası ya da İzmir Dikili’nin Bademli Koyu açıklarındaki Kalem ve Garip Ada gibi... Gün ışırken yanlış adaya bırakıldığını anlayan göçmen için her şey sil baştan yeniden başlıyor.

Haberin Devamı

9 milyon TL’lik operasyon!
Sahil Güvenlik birimlerinin uyuşturucu tacirlerini Türk kıyılarından uzak tutmak en önemli görevleri arasında bulunuyor. Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı’na bağlı ekipler 30 Mart 2015 günü Yunan Adaları’ndan çıkan şüpheli bir sürat teknesini takip etti. İzmir Urla İlçesi’nin altında bulunan Zeytinli Koyu’na gelen Yunan teknesi kıyıda bekleyen bir gruba yanlarındaki çantaları atıp kaçarken Sahil Güvenlik ekipleri jandarmaya haber verdi. Ortak operasyonda piyasa değeri 8.8 milyon lirayı bulan 450 bin adet extacy hapı, 3.5 kg. kokain, toplam 188 kg. plaka ve kubar esrar ele geçirdi. Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmazarslan, sentetik uyuşturucuların genelde Avrupa’da imal edilip ülkemize Yunan karasularından sokulmaya çalıştığını belirtti.
100’den fazla Türk  balıkçı, Yunan hapishanelerinde
DEGAK 24 saat hazır
Güvenlik Komutanlığı’nın arama kurtarma faaliyetlerindeki önemli birimlerinden biri, 24 saat hazır bekleyen ve 1. sınıf dalgıç ile kurbağa adamlardan oluşan DEGAK (Dalış Emniyet Güvenlik Arama Kurtarma) Timleri. Özel seçilen DEGAK personeli Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı’nda 8 hafta dalış beceri kabiliyetlerini arttıran eğitim alıyor. DEGAK Özel Timi-6 2014’teki 20 arama kurtarma görevinde 10 kişiyi canlı kurtardı.
100’den fazla Türk  balıkçı, Yunan hapishanelerinde
Barut’tan kaçış yok
Sahil Güvenlik’in özellikle uyuşturucu ile ilgili aramalarındaki en önemli desteği Narkotik ve Piskotrop Madde Arama köpeği ‘Barut’tan alıyor. Barut, şimdiye kadar kilolarca uyuşturucuyu yakaladı.
Sahil Güvenlik’in gözdesi ‘Kaan’
Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı’nın çalışmalarını denizden de gözlemledik. Bunun için İzmir Bayraklı’daki karargahtan Kuşadası’na süren uzun bir deniz yolculuğu için ‘Kaan 33’ sınıfı hücumbot TCSG-313’e bindik. Boyu 35.7 metre, genişliği 6.7 metre olan, 117 tonluk TCSG-313’nin azami hızı 43 deniz mili. Yani diğer deniz araçlarına göre oldukça hızlı bir hücumbot. Gemide 3’ü subay, 6’sı astsubay, 3’ uzman, 6’sı er 18 personel bulunuyor. Gemide ayrıca 4 mt. boyunda, 4 kişi taşıma kapasitesine sahiptir bir lastik bot var. TCSG-313’ün öncelikli görevi arama ve kurtarma yapmak. Güllük’te konuşlu geminin sloganı ‘Kaçış Yok’. Gemiye logo olarak hızı nedeniyle baraküda balığı seçilmiş.

Haberin Devamı