Gazete Vatan Logo

‘TÜBİTAK raporu yeniden yargılama yolunu açtı’

‘TÜBİTAK raporu yeniden yargılama yolunu açtı’

Balyoz davası avukatlarından Ersöz’e göre TÜBİTAK’ın ‘delillerin’ bulunduğu harddiskle ilgili raporu yeniden yargılamanın önünü açtı.

Poyrazköy davasına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne TÜBİTAK’tan gönderilen bilirkişi raporu ‘Balyoz Davası’ için umud oldu. İçinde Suga, Oraj, Sakal gibi davanın en önemli delili olarak kabul edilen dosyaların bulunduğu 5 No’lu harddisk ile ilgili hazırlanan raporda, sistem saati geri alınmış bilgisayardan veri aktarıldığı tespiti yer alıyor. Bu bilgi Balyoz davası avukatlarını harekete geçirdi. Balyoz davası avukatlarından Hüseyin Ersöz, yeni raporun yeniden yargılama kapısınnı açacağını söyledi: “Yasalara göre yeniden yargılama yapılabilmesi yeni bir delilin ortaya çıkması gerekiyor. Ancak bu durumda hakkında yargı kararı tamamlanmış bir davada yeniden yargılama olabiliyor. Biz de buradan yola çıkarak yeniden yargılama talebinde bulunacağız.”



‘Mahkeme delil saydı’

Avukat Ersöz, 5 nolu harddiskin Balyoz için önemini şöyle anlattı: “Bu harddisk hem Poyrazköy hem de Balyoz için çok önemli. Bizim davamızda önce CD’ler bulundu. Ancak biz CD’lerin delil olamayacağı yönünde itirazda bulunduk. Son olarak Temmuz ayında Hakim Yılmaz Alp’in aldığı karar ile deliller yetersiz görülerek tutuklu yargılanan müvekkilim Çetin Doğan başta olmak üzere sanıklar serbest bırakıldı. Aralık 2010 tarihinde ise Gölcük’te bu harddisk bulundu. Davaya bakan 10 Ağır Ceza Mahkemesi harddisk içindeki bilgileri delil olarak kabul etti ve 11 Şubat 2011 tarihinde tutuksuz yargılanan 163 sanığın tutuklanmasına karar verdi.”



Ersöz, tutukluluk kararının alınmasından sonra harddisk ile ilgili araştırmalar yaptıklarını, uzmanlar ile görharddisikin güvenilir olmadığı hatta sahte olduğu yönünde raporlar aldıklarını söyledi: “Uzmanlar tarafından hazırlanan raporlar mahkeme tarafından hiçbir zaman kabul edilmedi. Bunun üzerine mahkemeden kendi atayacağı bilirkişi tarafından harddiskin incelenmesini talep ettik. Bu talebimiz hiçbir zaman kabul edilmedi. Mahkeme sonuç olarak talepleri gözardı etti ve mahkumiyet kararlarını açıkladı ve Yargıtay da kısmen kararı onadı. İşte bu noktada 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen bilirkişi raporu bütün seyri değiştirecek nitelikte çünkü raporun mahkemeye ulaşmasıyla adli delil statüsü kazanmış oldu. Yeni bir delil ortaya çıktı. Bir bakıma 163 kişinin tutuklanmasına sebep olan harddisk, yeniden yargılamanın yolunu açacak kilit oldu.”

‘Anayasa Mahkemesi’ne gideriz’

Avukat Hüseyin Ersöz mahkemenin talebiyle hazırlanan raporun adli delil olduğunu, bu da yeniden yargılama talepleri için temel dayanak oluşturduğunu belirtti: “Artık yeni bir delil ortaya çıktığına göre yeniden yargılamanın kapısı açılmış demektir. Müvekkilim olan Çetin Doğan ve Hakan Büyük adına, İstanbul 10 Ağır Ceza Mahkemesi’ne yeniden yargılama için talepte bulunacağım. Delillerin bu rapor ile sahte olduğunun ortaya çıkacağını belirteceğiz ve yeniden yargılama telep edeceğiz.”

Avukat Ersöz, mahkeme tarafından bu taleplerinin kabul edilmemesi durumunda ise Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru haklarını kullanacaklarını söyledi: “Olumsuz durumda karşılaşırsak, Anayasa Mahkemesi’ne talebimizin öncelikli olarak incelenmesi talebiyle başvuracağız ve adil yargılama hakkımızın ihlal edildiğini belirteceğiz. Eğer mahkeme bu talebimi haklı görürse, İstanbul 10 Ağır Ceza Mahkemesi yeniden yargılama kararı almak zorunda kalacak.”

Haberin Devamı